Zondag 25/10/2020

Meer blauw achter de computer

De lokale politie gaat de komende jaren meer inzetten op gesofisticeerde computerprogramma's om criminelen te snel af te zijn. Dankzij predictive policing kunnen agenten voorspellen waar dieven of inbrekers zullen toeslaan. 'Meer blauw achter de computer en minder blauw op straat: een stijlbreuk, maar dé werkwijze van de toekomst.'

Al jaren schreeuwen burgers, vakbonden én politici om meer patrouillerende agenten op straat. Korpschef Nicholas Paelinck van de West-Vlaamse politiezone Westkust en vicevoorzitter van de Vaste Commissie van de lokale politie is het daar niet mee eens. Opvallend: hij wil meer investeren in blauw achter de computer. Niet zonder reden, zegt hij. Via de analyse van gegevens kunnen speurders zelfs voorspellen waar misdaden zich zullen voordoen.

Predictive policing heet die methode in het Engels. Het concept is relatief simpel: heel wat uiteenlopende data - zoals eerdere misdrijven, info uit gerechtelijk onderzoek, gescande nummerplaten tot zelfs weersomstandigheden - worden ingebracht op de computer. Via speciale software met ingewikkelde algoritmen kunnen IT'ers dan precies voorspellen waar en wanneer misdrijven zich in de toekomst hoogstwaarschijnlijk zullen voordoen.

Ingrijpen voordat het gebeurt

Sommige Duitse steden gebruiken zo'n systeem al met succes en ook in ons land evolueren we in die richting. "Wij werken nu al met drie datamanagers in ons korps. Via informatie die ze binnenkrijgen, voorspellen we grosso modo waar het mogelijk mis kan gaan. Daar sturen we dan proactief een interventieploeg heen. Het gaat niet alleen om het voorkomen van inbraken, maar de werkwijze dient ook voor preventieve acties tegen gauwdieven of drugsdealers", zegt Paelinck. "Het is de bedoeling om criminaliteit aan te pakken vooraleer de feiten gebeuren."

Sinds de opstart van het nieuwe systeem - enkele jaren geleden - kon het korps naar eigen zeggen al 40 procent van de criminaliteit naar beneden brengen in vergelijking met opstart van de zone.

Maar de korpschef wil de werkwijze verder uitbouwen om misdaden nóg concreter te voorspellen. Een woninginbraak: in die bepaalde straat, op die bewuste dag, op dat precieze uur. Voor de zomer komen er daarom meer camera's om data te verzamelen én een gesofisticeerd softwareprogramma om de gegevens beter te verwerken. "Een innovatiemanager van onze lokale zone schuimt internationale beurzen af om na te gaan welk systeem het best zou werken."

Onderzoekers moeilijk te vinden

Het voorspellen waar misdrijven zich in de toekomst gaan afspelen, klinkt sciencefiction, maar is dat volgens Paelinck niet. "Het is een evolutie. Een erg belangrijke want het zet de huidige structuren van heel wat korpsen op zijn kop. Er is minder blauw op straat nodig. Met dat vrijgekomen geld kunnen we investeren in data-analisten", zegt de commissaris. "Hierdoor kunnen de ploegen op straat veel beter worden gestuurd en efficiënter werken. De tijd dat alle interventieploegen van oproep naar oproep gingen, is voorbij."

Toch zal het nieuwe systeem ook geld kosten. "Die IT'ers en dataonderzoekers zijn het moeilijkst te vinden voor een politiezone. Vaak kunnen wij als korps of overheid te weinig aanbieden aan IT-mensen of politiemensen met een informatica-achtergrond. Daar zullen we in de toekomst over moeten nadenken."

Niet alleen de West-Vlaamse politiezone Westkust wil evolueren naar meer predictive policing. Ook andere korpsen lijken zich in die richting te ontwikkelen. Als vicevoorzitter van de Vaste Commissie van de lokale politie - waarin alle 187 politiezones van ons land vertegenwoordigd zijn - weet Paelinck dat ook die instantie de werkwijze onderzoekt. Hun werkgroep technologie en innovatie zit niet stil en dankzij bijeenkomsten in het buitenland worden zij gebrieft over de nieuwste technologische snufjes.

"Ik heb de kans gehad om naar Philadelphia te gaan kijken hoe ze daar werken. In de VS hebben al heel wat steden ingezet op predictive policing om zo misdaden te stoppen nog voor de criminelen kunnen toeslaan. Onder het moto: liever voorkomen dan genezen."

Bovendien kan de techniek voor veel meer misdrijven gebruikt worden dan alleen woninginbraken of autodiefstallen. "Bij terreur draait alles om informatie. Met dit systeem kunnen we zelf die vorm van criminaliteit beter inschatten en veel vroeger tussenkomen", besluit Paelinck.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234