Woensdag 08/02/2023

NieuwsPFOS-vervuiling

Meer bewijzen dat Vlaamse regering vroeg om niet te communiceren over PFOS-vervuiling

De 3M-fabriek in Zwijndrecht. Beeld Photo News
De 3M-fabriek in Zwijndrecht.Beeld Photo News

Het wordt almaar duidelijker dat de communicatie over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht in 2017 tegengehouden werd vanuit de vorige Vlaamse regering. Dat blijkt uit nieuw opgedoken mails die VRT NWS kon inkijken.

Redactie en Belga

De mails wijzen in de richting van Joke Schauvliege (CD&V), toen bevoegd voor Leefmilieu, en Ben Weyts (N-VA), toen als Mobiliteitsminister bevoegd voor de werken aan de Oosterweelverbinding rond Antwerpen.

Bij de start van die werken in 2017 bleek dat de grond vervuild was met het giftige PFOS, afkomstig van de nabijgelegen 3M-fabriek. Oosterweelbouwheer Lantis en de Vlaamse regering vroegen zich op dat moment af of ze daarover zouden communiceren en hoe.

Wie besliste niet te communiceren?

Er werd beslist om niet te communiceren, maar wie dat precies besliste was tot nu toe niet duidelijk. Uit een eerder uitgelekte mail uit 2017 bleek al dat Lantis bij afvalstoffenmaatschappij OVAM erop had aangedrongen om te communiceren, en ondertussen bijkomende metingen in Zwijndrecht uit te voeren. Het hele politieke milieu kreeg die mail. OVAM ging uiteindelijk niet op die vraag in. Volgens hen vroeg een minister om niet te communiceren.

Een nieuw uitgelekte mail, ook uit september 2017, werpt een duidelijker licht op de zaak. Het gaat om een interne mail van een leidinggevende binnen OVAM. In het document staat dit te lezen: “Ik heb intussen van het kabinet de uitdrukkelijke opdracht gekregen dat we geen trekkersrol mogen opnemen in dit dossier naar communicatie en zelf geen onderzoek mogen uitvoeren ter controle van het woongebied.”

Joke Schauvliege was op dat moment de voogdijminister van OVAM, maar heeft altijd ontkend dat zij de opdracht heeft gegeven om niet te communiceren.

Uit andere mails, die dateren van 2018, blijkt dat ook de kabinetschef van toenmalig voogdijminister voor Lantis Ben Weyts betrokken was in het besluitvormingsproces over de communicatie over PFOS. Weyts heeft dat ook nooit ontkend: hij gaf altijd al aan dat hij op de hoogte was maar dat het niet zijn bevoegdheid was om te communiceren en dat OVAM bovendien oordeelde dat er geen gevaar voor de volksgezondheid was.

“Ik heb alle vertrouwen dat zowel Lantis als mijn toenmalige kabinetsmedewerkers in eer en geweten en correct hebben gehandeld”, reageert Weyts op de nieuwe onthullingen. “Ik ben fier op het werk dat wij in de vorige regeerperiode hebben verzet om het zieltogende Oosterweel-project uit het slop te trekken en op de rails te zetten. Daarbij hebben we samen met Lantis ook steeds de volle verantwoordelijkheid opgenomen voor de veiligheid in de werfzone van de Oosterweelwerken.”

Lees meer over de PFOS-zaak

Alsof niemand de waarheid wilde weten over PFOS: wetenschappers trokken al jaren tevergeefs aan de alarmbel

In Zwijndrecht heerst vechtlust, verdriet maar ook berusting over PFOS: ‘Het voelt alsof we naïef waren’

Activist die PFOS-schandaal op agenda zette: ‘3M is een cynisch bedrijf. Maar hoe de overheid ons bedroog, vind ik schokkender’

Bij de buren van 3M in Zwijndrecht: ‘Hoeveel nanogram PFAS heb jij in je bloed?’

‘Doofpot’

“Er is steeds meer bewijs dat de Vlaamse regering bewust geen open kaart speelde met de Vlaming over de aanwezigheid van schadelijke PFOS op de Antwerpse Oosterweelsite. Dit ruikt naar een doofpot”, zegt Groen-parlementslid Mieke Schauvliege in een reactie.

“Deze documenten geven alle redenen om te twijfelen aan de integriteit van de Vlaamse regering. Je kan moeilijk beweren dat ze betrouwbaar is als ze kiest om over schadelijke PFOS te zwijgen in alle talen. In de onderzoekscommissie van vandaag zullen we Lantis hier grondig over bevragen”, aldus nog Schauvliege.

In het Vlaams Parlement vindt vrijdag een hoorzitting plaats met Lantis in de Onderzoekscommissie naar de PFOS en PFAS vervuiling. Onder andere leden van het toenmalige kabinet van Weyts zullen daar toelichting geven.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234