Vrijdag 02/12/2022

NieuwsGezondheidszorg

Meer artsen rekenen straks enkel nog remgeld aan

Een andere maatregel is dat mondhygiënisten een deel van de taken van tandartsen kunnen overnemen. Dat moet de wachtlijsten terugdringen.  Beeld Getty Images
Een andere maatregel is dat mondhygiënisten een deel van de taken van tandartsen kunnen overnemen. Dat moet de wachtlijsten terugdringen.Beeld Getty Images

Vanaf 2022 zal iedere arts gebruik kunnen maken van de zogenaamde derdebetalersregeling. Patiënten betalen dan enkel nog het remgeld, het bedrag dat ze niet terugkrijgen van de ziekenkas.

Stavros Kelepouris

Wie naar de huisarts gaat, betaalt nu al vaak slechts enkele euro’s. De rest wordt rechtstreeks aan de dokter vergoed door het ziekenfonds, zonder dat de patiënt het eerst moet ophoesten. Die derdebetalersregeling bestaat al lang, maar is bij de meeste artsen niet verplicht. Meer nog: heel wat zorgverleners - zoals tandartsen en logopedisten - mogen die regeling vaak zelfs niet gebruiken.

Daar komt verandering in. In de jaarlijkse begroting van het Riziv is beslist om het wettelijk verbod te schrappen, waardoor meer artsen hun patiënten enkel nog het remgeld moeten aanrekenen. Al is dat geen verplichting: artsen beslissen zelf of ze het systeem gebruiken.

“Het heeft twintig jaar geduurd om hier verandering in te brengen. Ik neem het woord niet licht in de mond, maar dit is historisch. Artsen hebben ingezien dat het verbod ertoe leidde dat sommige mensen te lang wachtten om naar de dokter te gaan, omdat ze eerst de volledige som moesten betalen. Daardoor werden gezondheidsproblemen soms onnodig ernstig”, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Lagere maximumfactuur

Een andere opvallend element uit de plannen van het Riziv is dat mondhygiënisten een deel van de taken van tandartsen kunnen overnemen. Dat moet de wachtlijsten terugdringen. In veel regio’s is er een nijpend tekort aan tandartsen die aan de officiële terugbetalingstarieven werken.

“Maar zelfs bij tandartsen waar de consultatie terugbetaald wordt, is tandzorg vaak erg duur. Dat is een probleem voor wie dat niet kan betalen. Met rotte tanden raak je niet aan een job. Daarom herbekijken we ook de vergoedingen voor de tandartsen. Dat is een sociale ingreep die hard nodig is”, zegt minister Vandenbroucke.

Daarnaast gaat ook de maximumfactuur in de zorg gevoelig omlaag voor mensen met de laagste inkomens. Wie in één jaar meer dan 450 euro betaalt aan doktersconsultaties en geneesmiddelen krijgt alles daarboven volledig terugbetaald. Voor kwetsbare gezinnen ligt dat bedrag nog erg hoog. Voor hen wordt het verlaagd naar een plafond van 250 euro per jaar.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234