Zaterdag 15/08/2020

George Clooney

Meer activist dan acteur

Clooney wordt bedolven door de fans wanneer hij arriveert bij het Goed Geld Gala van de Nederlandse Postcodeloterij in Amsterdam.Beeld © An-Sofie Kesteleyn

George Clooney is in Nederland omdat het Goed Geld Gala een half miljoen schenkt aan zijn organisatie Not On Our Watch. Daarmee wil hij 'vergeten conflicten' onder de aandacht brengen. 'Dit gaat niet om twee stammen die vechten. Hier verdient iemand aan.'

Het is een piepklein Soedanees meisje dat in 2006 de ogen opent van acteur George Clooney. De man die datzelfde jaar voor de tweede keer is uitgeroepen tot sexiest man alive.

Clooney is op bezoek in Darfur, de regio in Soedan waar sprake is van slachtingen, verkrachtingen en uithongering. Het kleine meisje is een van de eerste kinderen die hij spreekt. "Ik stond daar te kotsen, want ik had iets verkeerds gegeten. En opeens kwam er een meisje op me af. Ze bleef iets tegen me zeggen, maar ik had geen idee wat het was.

"Wat zegt ze?", vraagt Clooney aan de tolk.

"Ze zegt dat je niet weg mag gaan", antwoordt hij.

"Zeg haar maar dat ik terug zal komen."

Maar het kleine meisje lacht hem uit. Zo heeft ze er al meer gezien. "Dat zeggen ze altijd."

"Op dat moment," zegt Clooney nu, "wist ik dat ik terug ging komen."

Met glimmende zwarte schoenen, zwarte broek, zwart coltruitje en een onberispelijke witte glimlach zit hij op dinsdagmiddag in een suite van het Amstel Hotel. De twee bewakers hebben buiten al meisjes van hem af moeten duwen. Zelf zit hij ontspannen in zijn stoel. Aan het interview zijn nul eisen gesteld. Behalve dat het slechts 15 minuten mag duren en geen seconde meer.

George Clooney. Acteur, regisseur. En sinds tien jaar ook: activist. Eigenlijk is hij de afgelopen jaren meer activist dan acteur geworden, zegt hij.

"Ik werk elke dag een paar uur per dag aan Soedan", zegt hij. "Nu ik ouder ben, besteed ik meer aandacht aan de dingen die belangrijk zijn voor de wereld dan aan dingen die belangrijk zijn voor mezelf. Dat is niet alleen fondsen werven. Zo hebben we een satelliet in de lucht gehad waarmee we mensen achterna zaten."

Clooney is een halve dag in Nederland, omdat hij te gast is bij het Goed Geld Gala van de Postcodeloterij. Die schenken een half miljoen euro aan Not On Our Watch, de organisatie die Clooney samen met Brad Pitt en Matt Damon oprichtte. Ze zetten hun bekendheid in om te strijden voor 'vergeten conflicten'.

"Als er één plaats is op aarde die die een flinke dosis beroemdheid kan gebruiken, dan is het Soedan." Zijn activisme begon toen hij las in The New York Times over Soedan, waar al zo lang een burgeroorlog woedde. Hij verbaasde zich erover dat dit conflict zo weinig aandacht kreeg, bedacht toen er zélf iets aan te doen.

"Ik belde mijn vader", vertelde hij in interviews. Zijn vader Nick Clooney werkte jarenlang als nieuwsanker en journalist op tv. "Ik zei: we gaan naar Darfur. Jij maakt het verhaal, en ik zorg voor de aandacht."

Hij zou er zes keer terugkeren. "Ik raakte er steeds meer bij betrokken." Hij begon patronen te zien. Zo zat hij op een dag in een VN-helikopter. "Er werd een vrouw binnengebracht en op de vloer van de helikopter gelegd. Wij zaten op de banken. Ze was in brand gestoken en verkracht. Ik keek in haar ogen. En toen zag ik dat haar lippen eraf waren gesneden.

"Daar zat ik dan. Ik staarde naar haar. Zij keek naar mij. Ik wist dat ze het niet ging redden. Dat ze dood aan het gaan was. Ik had al veel doden gezien langs de kant van de weg, maar dit was iets anders. Ik herinner me dat ik dacht: wie doet zoiets? Maar ik dacht ook: dit komt niet alleen maar doordat twee stammen met elkaar vechten. Dit is bedacht en betaald door iemand anders. Iemand met veel meer geld. Iemand die hier iets bij kan winnen, zoals land en olie." De vrouw werd naar een ziekenhuis gebracht, waar ze overleed.

Geldstromen volgen

Deze zomer begon Not On Our Watch een nieuw project: The Sentry. Het idee is de geldstromen te volgen waarmee conflicten worden gefinancierd en in stand gehouden. "We gaan leiders in Zuid-Soedan verantwoordelijk houden voor corruptie. En voor het feit dat ze profiteren van de dood."

Toen Zuid-Soedan in 2011 onafhankelijk werd, hoopte de wereld heel even dat het over was. Maar inmiddels is het land in een derde burgeroorlog verwikkeld. Zonder veel aandacht van de rest van de wereld.

"Dat komt doordat wij niet veel olie uit Soedan halen. Die gaat naar China. Wij hebben niets van ze nodig. En dus letten we niet op hen. Hun huid heeft bovendien niet dezelfde kleur als die van de meeste Amerikanen. Maar er worden daar wel mensen afgeslacht."

Clooney wordt vaak verweten dat dit om zijn ego gaat. Dat hij zijn tijd verdoet en alles beter over kan laten aan anderen. "Als je vanaf de zijlijn stenen naar me wilt gooien, donder dan maar op", zei hij ooit in een interview. "Ik heb werk te doen. Ik heb alle aandacht die ik nodig heb. Ik hoef niet nog beroemder te worden."

Heeft hij politieke ambities? Wil hij president van de VS worden, als het zou kunnen? "Nee", zegt Clooney. "Er zijn veel mensen die me de politiek in willen hebben, maar ik kan nu vrijer over de onderwerpen praten waar ik me zorgen over maak.

"We hebben verschillende keren in gaten in de grond moeten duiken", vertelt hij over Soedan. "Zo waren we aan het filmen toen we het geluid van een vliegtuig hoorden. Iedereen begon te rennen, maar wij wilden cool blijven. We bleven draaien. We hadden het idee dat het nog ver weg was.

"En toen: boem! Een enorme explosie. Ineens realiseerden we ons dat het geen vliegtuig was, maar een raket. We hebben gevaarlijke momenten gehad. Maar dat is niets vergeleken met het gevaar waarin deze mensen elke dag moeten leven."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234