Vrijdag 05/03/2021

Medische wereldprimeur kan revolutie betekenen voor gezinsplanning

Onvruchtbare vrouw moeder dankzij eierstoktransplantatie

Een 39-jarige vrouw is in een Londens ziekenhuis bevallen van een kerngezonde dochter. Niets bijzonders, ware het niet dat de moeder sinds haar vijftiende onvruchtbaar was. Dankzij een eierstoktransplantatie van haar tweelingszus is de Duitse alsnog moeder geworden.

door Tina De Gendt

LONDEN l Dokter Sherman Silber, de arts die de wereldprimeur mogelijk maakte, ziet eierstoktransplantaties in de nabije toekomst een revolutie teweegbrengen in het familieleven. 'Waarom zouden vrouwen hun eierstokken niet laten invriezen om ze terug te plaatsen als ze er klaar voor zijn?'

Toen de onbekende Duitse vrouw in 1982 op 15-jarige leeftijd in vervroegde menopauze ging, werd haar gezegd dat ze nooit meer kinderen zou krijgen. Maar dat was buiten de razendsnelle evoluties in de reproductieve geneeskunde gerekend. Gisteren beviel de vrouw op 39-jarige leeftijd alsnog van een dochter. Met dank aan haar identieke tweelingzus en uiteraard aan dokter Sherman Silber.

De tweelingzus van de vrouw had zelf al twee kinderen. Toen dokter Silber, werkzaam aan het Onvruchtbaarheidscentrum van de Amerikaanse stad Saint-Louis, haar een jaar geleden voorstelde een hele eierstok af te staan aan haar onvruchtbare zus, ging ze op het aanbod in. De moeder en haar zus wensen onbekend te blijven, maar dokter Silber zegt dolgelukkig te zijn met de bevalling. "Na de transplantatie heb ik de gezondheid van de ongeboren baby van nabij opgevolgd. Ik wist dat alles goed ging", verklaarde hij in de Britse pers. "Toch was het altijd bang afwachten tot de geboorte zelf, maar alles is dus perfect verlopen."

Doorbraak in familieleven

Hoewel in het verleden al meerdere vrouwen geholpen konden worden met gedeeltelijke eierstoktransplantaties en eicelinplanting, is het de eerste keer dat men erin geslaagd is een volledige eierstok te transplanteren. Volgens dokter Silber is het slechts een kwestie van tijd voor de transplantatie ook tussen vrouwen die geen tweelingzussen zijn kan gebeuren en zelfs voor een volledige baarmoedertransplantatie mogelijk wordt.

Silber ziet de succesvolle bevalling echter vooral als een doorbraak in het familieleven. In een opiniestuk in de Britse krant The Telegraph grijpt de arts de bevalling aan om te pleiten voor een drastische verlenging van de reproductieve jaren. "Ik zie geen reden waarom deze techniek geen routine zou kunnen zijn voor alle vrouwen die dat wensen", aldus Silber. "Je zou bijvoorbeeld een eierstok kunnen laten invriezen terwijl je op de universiteit zit en hem terug laten plaatsen tijdens de menopauze."

De voordelen van zo'n procedure zouden behalve in de betere kwaliteit van de eicellen ook liggen in het feit dat de vrouw haar menopauze met nog eens twintig jaar zou kunnen uitstellen. Het scheelt ook serieus in de kostprijs: het invriezen en plaatsen van eicellen kost volgens de dokter al snel 40.000 euro, terwijl het invriezen en terugplaatsen van een hele eierstok slechts 10.000 euro zou kosten.

Ethische discussie

De reactie op het opiniestuk bleef in Groot-Britannië alvast niet uit. Norman Wells van het Family Education Trust gaf te verstaan dat kinderen in zijn mening al te vaak worden bekeken als consumptiegoederen, die moeten ingepast worden op het moment dat het het best uitkomt voor de moeder. Josephine Quintavalle van het Brits Bio-ethisch Forum zei: "Vruchtbaarheidsbehandeling is een levensstijlkeuze geworden. Ze toont vrouwen van hun meest egoïstische kant."

"Mensen kunnen het misschien onethisch vinden om vrouwen te laten bevallen na hun vijftigste", stelde Silber echter in het opiniestuk, "maar wat echt onethisch is om jonge mensen die in een foute relatie zitten te dwingen kinderen te krijgen, gewoon omdat hun eicellen anders oud worden. Dat is pas immoreel."

Behandelend dokter Silber:

Waarom zou deze techniek geen routine kunnen zijn voor alle vrouwen die dat wensen?

n Dokter Sherman Silber (l.) moet zich verdedigen tegen kritiek vanuit bio-ethische hoek. 'Het is pas echt onethisch om jonge mensen die in een foute relatie zitten te dwingen kinderen te krijgen, gewoon omdat hun eicellen anders oud worden.'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234