Donderdag 22/08/2019

Medisch reizen

Medische reis naar het buitenland: "Alleen met verwijzing maak je kans op terugbetaling"

Beeld ANP XTRA

Stel dat je in het buitenland toch niet uitbehandeld blijkt: mondt een medische reis dan per definitie uit in een financieel drama? 

Bernard Debbaut, die zich als adviserend arts bij de Christelijke Mutualiteit in internationale zaken heeft gespecialiseerd, zegt dat veel afhangt van het land waar je terechtkomt.

“Is dat binnen of buiten Europa? Dat maakt een groot verschil. Binnen Europa is vaak een derdebetalersregeling mogelijk. Het ziekenhuis regelt in dat geval de afrekening rechtstreeks met een buitenlands ziekenfonds waardoor de patiënt alleen remgeld of supplementen zoals ook in België moet betalen." Buiten Europa is de derdebetalersregeling niet van toepassing en wordt verwacht dat de patiënt eerst zelf de factuur betaalt, om die achteraf door zijn eigen ziekenfonds te laten terugbetalen. "Dat kan al snel behoorlijk problematisch worden: bij een opname in een Amerikaans ziekenhuis bijvoorbeeld kom je snel aan tienduizenden euro’s die je zelf moet betalen.”

Druppel op hete plaat

Volgens Debbaut kan er in het niet-Europese verhaal wel een tegemoetkoming volgen. “Op voorwaarde dat er een gefundeerde verwijzing is van een arts hier. Maar dan nog zijn die middelen vaak een druppel op een hete plaat. Een Belgisch ziekenfonds hanteert namelijk uitsluitend Belgische tarieven, en die kunnen erg verschillen van de buitenlandse. In pakweg de Verenigde Staten liggen de tarieven al snel tien keer hoger.”

Als de gevraagde zorg geen deel uitmaakt van het Belgische verzekeringspakket is er maar één andere piste mogelijk: die van het Bijzonder Solidariteitsfonds. Jaarlijks krijgen enkele tientallen mensen middelen via deze weg – voor nieuwe technieken, behandelingen of implantaten die in België nog niet de weg vonden naar terugbetaling. Debbaut: "Maar ook hier geldt: een verwijzing door een Belgische of Europese arts is nodig." Voor een volledig eigenhandig uitgestippeld traject, dat niet gepaard gaat met een degelijke medische motivatie, krijg je geen tussenkomst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden