Dinsdag 19/10/2021

Medische hulp weigeren aan vluchtelingen is immoreel

Het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek vindt het 'fundamenteel onethisch' medische zorgen te weigeren aan eender welke vluchteling. Zelfs een brede interpretatie van de momenteel gehanteerde term 'dringende medische hulp' is 'onvoldoende om tegemoet te komen aan de ethische vereisten van onvoorwaardelijke toegang tot de medische zorgverlening'.

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

Het probleem van medische hulp aan niet-legale vreemdelingen sleept al een hele tijd aan. Bij de totstandkoming van de asielwet van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Johan Vande Lanotte stuitte het feit dat de medische rechten van vluchtelingen beknot werden op protest van een aantal parlementariërs van de meerderheid. De regering beloofde toen om dit probleem via Koninklijk Besluit te regelen. Maar ook dit KB stuitte op verzet: het begrip 'dringende medische hulp' zou te vaag zijn, de procedure te bureaucratisch, de communicatie naar hulpverstrekkers en OCMW's gebrekkig. Op het veld zorgt dit voor mensonwaardige toestanden: seropositieve zwangere vrouwen krijgen geen hulp, doodzieke kinderen beschikken niet over het juiste getuigschrift en worden niet geopereerd, mensen blijven maandenlang met een plaaster rondlopen omdat zij geen recht zouden hebben op nazorg.

Vluchtelingen- en hulporganisaties klaagden zo'n toestanden al meermaals aan. Het plaatselijk ethisch comité van het Brusselse Sint-Jansziekenhuis, dat veel vluchtelingen over de vloer krijgt, vroeg hierover een advies aan het Comité voor Bio-ethiek. Het Comité sluit zich aan bij de kritiek van het veld. "Het is fundamenteel onethisch medische zorgen te weigeren aan al wie daar nood aan heeft. Het valt niet te verantwoorden, noch door te verwijzen naar het financiële onvermogen van de patiënt, noch door zijn illegaal verblijf op Belgisch grondgebied op te werpen. Het statuut van een vreemdeling die zich om welke reden ook op het Belgisch grondgebied bevindt, mag geen nadelige invloed hebben op het verstrekken van medische zorg."

Belangrijk is dat het Comité de politieke verantwoordelijken aanmaant om hun beleid aan te passen. Het woord 'dringend' zou beter uit het KB geschrapt worden: "Zelfs een uitgesproken bredere interpretatie van de term 'dringend' is onvoldoende om tegemoet te komen aan de ethische vereisten van onvoorwaardelijke toegang tot de medische zorgverlening. Aan ieder verantwoord verzoek om medische tussenkomst moet gevolg gegeven kunnen worden zonder dat iedere individuele hulpverlener verplicht wordt het urgente karakter van de aanvraag te controleren."

Jan Bertels, de vluchtelingenexpert op het kabinet van staatssecretaris voor Integratie Jan Peeters (SP), kon gisteren nog niet zeggen in welke mate het advies wordt opgevolgd. Of de term 'dringend' wordt geschrapt is nog niet zeker. Wel is het kabinet verheugd dat het comité stelt dat hulp in geen geval geweigerd mag worden: "Privé-instellingen kunnen de mensen dus niet zomaar wandelen sturen". Bertels wees er wel op dat in steden als Gent het KB wel goed werkt omdat er duidelijke afspraken werden gemaakt tussen het OCMW en de zorgverstrekkers.(KoV)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234