Vrijdag 09/12/2022

Medische en politieke wereld zien euthanasiekliniek niet zitten

Het idee om de oprichting van een euthanasiekliniek te overwegen als zorginstellingen de euthanasiewet blijven negeren, vindt geen bijval. Alle grote politieke partijen en de medische wereld wijzen het in De Morgen gelanceerde voorstel van VUB-professor Wim Distelmans af. ‘Euthanasie loskoppelen van een zorg- en begeleidingsproces is geen goed idee’, zegt Frank Rademakers van het UZ Leuven.

In Nederland bestaat het plan om volgend jaar een centrum op te richten waar patiënten zelf of met hulp binnen drie dagen een einde aan hun leven kunnen maken. Volgens Frank Rademakers, hoofdgeneesheer van het UZ Leuven, zou zo’n euthanasiekliniek levensbeëindigingen echter verengen tot een puur technische actie. “Dat is onmogelijk”, zegt de arts. “Euthanasie is een stap in een proces waarbij eerst palliatieve zorg wordt aangeboden. Aan het einde van dat zorg- en begeleidingstraject kan die beslissing over het levenseinde genomen worden, waarbij de patiënt omgeven wordt door steun van familie en artsen. Vaak speelt de huisarts daar trouwens een zeer belangrijke rol in. Een euthanasiekliniek past niet in zo’n menselijk traject.”

Maatschappelijk debat

Dokter Robert Rubens, voorzitter van het ethisch comité van het UZ Gent, zit op dezelfde lijn. “In ons ziekenhuis passen we de euthanasiewet zo goed mogelijk toe”, zegt Rubens. “De nood aan zo’n kliniek zie ik niet, anders zouden wij meer vragen krijgen naar transfers van patiënten uit andere instellingen. Dat gebeurt héél uitzonderlijk.”

In een reactie wijst professor Wim Distelmans erop dat zijn idee voor de oprichting van een euthanasiekliniek correct geciteerd moet worden.

“Acht jaar na de goedkeuring van de euthanasiewet vind ik het primordiaal dat die nageleefd wordt”, stelt hij andermaal. “Helaas stellen de LEIFartsen (specialisten die door collega’s gevraagd worden advies te geven over levenseinde, RVP) een verenging van de toepassing van de wet vast en merken ze dat patiënten in sommige ziekenhuizen en rust- en verzorgingsinstellingen niet geholpen worden. Een recente brief van Zorgnet Vlaanderen (dat gisteren het idee van een euthanasiekliniek afwees, RVP) vroeg rekening te houden met de ideologische overtuiging van zulke instellingen. Terwijl die wel overheidsgeld krijgen. Dat kan niet. Misschien moet bekeken worden of ze, als na controle blijkt dat ze weigeren de euthanasiewet toe te passen, hun erkenning kunnen verliezen. Een maatschappelijk debat over wat er misloopt in bepaalde zorginstellingen bij het levenseinde dringt zich op.”

Daarmee legt Distelmans de bal in het kamp van de politici. Dat er geen draagvlak is voor een euthanasiekliniek bijkt in ieder geval. Volgens sp.a-Senaatslid Myriam Vanlerberghe zou het alleen al vanuit praktisch en menselijk oogpunt geen goed idee zijn. “Laat ons stimuleren waar wel goed gewerkt wordt en eventueel een kwaliteitslabel uitreiken”, aldus Vanlerberghe.

Haar Open-Vld-collega Maggie De Block, zelf huisarts, ziet ook meer heil in een verstrengd toezicht op de naleving van de wetgeving. “Een euthanasiekliniek vind ik mensonwaardig”, aldus De Block. N-VA-senator Louis Ide hoort in de oproep van Wim Distelmans vooral een noodkreet. “Patiënten willen het liefst zo lang mogelijk thuis verzorgd worden”, zegt Ide. “De beste omkadering gebeurt door familie, psychologische hulpverlening en de huisarts. Laat ons daarin meer investeren.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234