Medicijn tegen trombose maakte honderden doden
Het antistollingsmiddel Dabigatran, in België verkocht onder de naam Pradaxa, heeft wereldwijd vijf keer meer mensen het leven gekost dan producent Boehringer Ingelheim tot dusver heeft toegegeven.
Begin november waren er al 256 sterfgevallen als gevolg van de inname van het geneesmiddel bekend, zo blijkt uit een vraag van het Duitse tijdschrift Der Spiegel aan het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. Eerder had het Duitse bedrijf volgens de 'Zeit Online' openlijk erkend dat het middel wereldwijd een vijftigtal mensen fataal was geworden. Maar alleen al in Europa zijn volgens Der Spiegel 21 mensen gestorven na de inname van het medicijn.
Waarschuwing
Boehringer Ingelheim stuurde eind oktober een waarschuwing naar Europese artsen, om hen duidelijk te maken dat het middel niet mag worden voorgeschreven aan patiënten met een verminderde nierfunctie. Daarvoor was er al een soortgelijke waarschuwing verspreid in Japan, waar in totaal 14 patiënten gestorven waren na zware inwendige bloedingen. Ook in Australië en Nieuw-Zeeland werd alarm geslagen.
Inwendigen bloeding
Of Dabigatran de werkelijke doodsoorzaak is, is nog niet duidelijk. Het is in elk geval mogelijk dat het middel zorgde voor een te sterke remming van de bloedstelling, waardoor het tot inwendige bloedingen kwam. Het middel wordt sinds 2008 voorgeschreven om trombose te voorkomen na een operatie. Sinds eind vorig jaar wordt het ook gebruikt om een beroerte te vermijden bij patiënten met boezemfibrilleren, een hartritmestoornis.
Specifieke gevallen
Het antistollingsmiddel wordt in België enkel in erg specifieke omstandigheden gebruikt. Dat laat het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) vandaag weten.
"In België wordt slechts in erg specifieke gevallen tussengekomen bij de terugbetaling van Pradaxa", legt Ann Eeckhout van het FAGG uit. "Dat gebeurt bij patiënten die gehospitaliseerd zijn nadat ze een volledige knie- of heupprothese hebben gekregen." Het gecontesteerde geneesmiddel wordt in ons land dus niet algemeen gebruikt.
De woordvoerster zegt bovendien dat er nog geen oorzakelijk verband is aangetoond tussen het gebruik van het middel en de sterfgevallen. "Er is wel een chronologisch verband vastgesteld, maar dat betekent niet automatisch dat het overlijden ook werkelijk door het geneesmiddel veroorzaakt werd. Het zijn sowieso patiënten met een medisch verhaal die het middel krijgen toegediend", luidt het.
Of er zich in België al ernstige problemen hebben voorgedaan bij het gebruik van Pradaxa, kon het FAGG nog niet zeggen. (belga/ep)