Vrijdag 02/12/2022

MediaSteeds minder buitenlands nieuws in Vlaamse journaals

Het aandeel buitenlands nieuws in Het journaal op VRT en Het nieuws op vtm is de voorbije zes jaar met een vijfde gedaald. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Universiteit Antwerpen uitvoerde in opdracht van het Vlaamse Vredesinstituut. De terugval is groter bij de commerciële dan bij de openbare omroep. Waar bij de VRT nog een derde van de journaalitems zich in het buitenland situeren, is dat bij vtm slechts in één vijfde van de items het geval. Om die trend om te buigen roept het Vredeshuis de overheid op om afdoende randvoorwaarden te creëren voor een kwaliteitsvolle pers. “Dat soort ondersteuning kan vooral voor buitenlandberichtgeving een stimulans zijn”, vindt Tomas Baum, de directeur van het Vredeshuis. (PD)

Sanoma werkt aan vijftig ‘vrijwillige’ ontslagen

Bij Sanoma Magazines België (SMB), de uitgever van onder meer Humo, Libelle en Flair, wordt afgestapt van het getal van 75 ontslagen. Tijdens de ondernemingsraad gisteren zijn vakbonden en directie overeengekomen dat het bedrijf 12,6 miljoen euro moet besparen, waarvan ongeveer de helft op personeelskosten, maar dat hoeft niet noodzakelijk met 75 ontslagen gepaard te gaan. “Dat getal is voor ons geen fetisjisme”, aldus Rosette Van Rossem, directeur corporate communications van het bedrijf. “We opteren vooral voor vertrek op vrijwillige basis aan de best mogelijke condities. We denken dat op die manier, via allerhande mogelijkheden zoals onder andere brugpensioen, vijftig personen kunnen gaan.” Vandaag onderhandelen de bonden verder met de directie. (BDC)

MuseaRekenhof: ‘Wanbeheer Koninklijke Musea Kunst en Geschiedenis’

De collecties van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel worden slecht beheerd en de omstandigheden waarin ze bewaard worden zijn “zorgwekkend”. Dat stelt het Rekenhof in zijn auditverslag. De KMKG zijn een groep van Brusselse musea: het Jubelparkmuseum, Muziekinstrumentenmuseum, de Musea van het Verre Oosten en de Hallepoort. De musea slagen er volgens het Rekenhof niet in om de collecties goed te beheren, ondanks eerdere inspanningen om de situatie te verbeteren. Zo schort er heel wat aan de inventarisatie van de stukken en is de veiligheid niet optimaal. De directeur-generaal van de KMKG, Anne Cahen-Delhaye, erkent de problemen. Ze wijst op het personeelstekort in haar musea, maar zegt toe dat er al maatregelen genomen zijn en dat er nog volgen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234