Zondag 24/10/2021

Smartphone-interview

Mediaspecialist Jo Caudron: "Ik leef radicaal digitaal. Er is geen andere optie"

Jo Caudron Beeld Bob Van Mol
Jo CaudronBeeld Bob Van Mol

Is een smartphone een spiegel? Strookt het onlineleven nog met de werkelijkheid? Matthias M.R. Declercq gaat wekelijks face to face, over swipen, liken en liegen. Vandaag: Jo Caudron (50), media­specialist.

Jo Caudron – media­specialist, internet­pionier – doet u überhaupt nog iets op papier?

“Ik heb een Moleskine-schriftje, maar dat is een digitaal notitie­boek. Al wat ik opschrijf, wordt gedigitaliseerd. Zo heb ik meteen pdf’s. In theorie kun je ook filmen met een smart­pen en zou je dat kunnen streamen, opdat iedereen op vergaderingen kan meevolgen.”

Leeft u radicaal digitaal?

“Er is geen andere optie. Vooruitgang kun je niet tegenhouden. Ik heb de internetrevolutie van meet af aan gevolgd en sta zelf ook versteld van de snelheid waarmee onze wereld verandert. Ik heb zelf nog met een smart­phone­verslaving gekampt een tijd geleden. Dus die revolutie heeft consequenties.”

Heeft iedere app op uw telefooneen professioneel nut?

“Niet per se professioneel. Maar iedere app heeft wel nut.”

U hebt een Tesla-app.

“Daarop zie ik de stand van de autobatterij. Ik kan de wagen hier in theorie zelfrijdend voor het raam laten passeren. Als was het ’KITT’ uit Knight Rider. En is mijn vrouw de sleutel kwijt, kan ik de auto vanaf een afstand starten.”

Wat is Smartschool?

“Een app die maakt dat ik de school­resultaten van mijn dochter al ken nog voor zij die zelf kent. Daarop zie ik de resultaten van alle tussentijdse tests, van examens, ik zie het klas­gemiddelde, het thema… Als mijn dochter 55 procent haalt op een examen Frans en ze zegt: ‘Maar iedereen scoorde slecht’, dan kan ik die uitspraak meteen ontkrachten. Maar goed, de app is ook handig om te communiceren met andere ouders, met leerkrachten.”

En uw dochter wordt daar niet kwaad om?

“Ze is nu twaalf jaar en heeft het nooit anders gekend, wat eigen is aan die generatie.”

Hoe bescherm je kinderen tegen een smartphone­verslaving?

“Daar bestaan apps voor. Zo kan ik de telefoon van mijn kinderen vanaf een afstand blokkeren. Dan kunnen ze enkel nog bellen, en functio­neren de apps niet meer. Nu heb ik daar een timer opgezet. Is de klok ten einde, dan kunnen ze niet meer verder. En het werkt.”

Hebt u hartproblemen? Ik zie ’Heartwatch’.

“Ik draag een smartwatch, die mijn hartslag registreert. Handig. Zo ontdekte ik dat mijn hartslag toch bovengemiddeld hoog ligt. Er zijn dagen dat mijn hart gemiddeld 89 keer per minuut slaat.

“Ik ben uiteindelijk naar de huisarts gestapt met een grafiek: de gemiddelde hartslag van de voorbije week, de voorbije maand en het voorbije jaar. Waarop de huisarts zei: ’Dat is niet problematisch, maar goed dat je die informatie bijhoudt.’

“Als mijn hartslag boven de 120 klimt, zoals tijdens het sporten, krijg ik een melding op mijn uurwerk en telefoon.”

De volgende stap is artificiële intelligentie, dan heb je geen dokter meer nodig.

“Er bestaan nog geen echte AI-apps, maar sommige komen wel in de buurt. Waze, de online-gps, zegt je nu al wanneer je moet vertrekken, op basis van een algoritme dat de verkeersstromen bijhoudt.”

Wat wordt de opvolger van de smartphone?

“Ik weet niet of de telefoon gaat verdwijnen, maar de functie gaat wel veranderen. Nu moet je e-mails checken. Het volgende stadium is de telefoon die spreekt en zegt: ‘Er zijn net mails binnengekomen, maar ze zijn onbelangrijk’.”

Wat is ’Audible’?

“Een applicatie in handen van Amazon die boeken voorleest. Nu ben ik naar Sapiens aan het luisteren, van Yuval Noah Harari. Ik heb nog tien uur te gaan. Heel interessant boek.

“Ik ben niet alleen geïnteresseerd in de technologie an sich, maar vooral wat de impact is op de samenleving. Hoe we de automatisering gaan opvangen. Hoe we zin geven aan ons leven. Wat de gevaren zijn.”

Maakt u zich zorgen?

“Ik ben nogal fatalistisch ingesteld. Als ik lees dat overmatig smartphone­gebruik kan leiden tot een minder ontwikkeld empathisch vermogen, dan is dat zorgwekkend. Maar goed, er is geen weg terug. Je moet de technologie omarmen, maar niet met de ogen dicht overal in meegaan. Maar helaas is de omslag zo drastisch, gaat die zo snel, dat de mens de tijd niet heeft om keuzes te maken en bij te sturen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234