Dinsdag 07/04/2020

Media Markt, dan toch een beetje gek

Slechte cijfers, vertrekkende topmannen, ruziënde aandeelhouders. Media Markt is een schip in woelig water. De CEO, Horst Norberg, heeft nu - vlak voor er vandaag nieuwe resultaten bekendgemaakt worden - de handdoek in de ring gegooid. Moegetergd door de echte kapitein, Erich Kellerhals, die meer lijkt op Piet Piraat.

Het zal je maar gebeuren. Bij je ochtendkoffie plots een vacature zien staan waarbij gezocht wordt naar een opvolger voor je eigen job. Het is dat wat Horst Norberg deze week de kast opjoeg. Nochtans liep diens contract als CEO bij Media Markt, de winkelketen die campagne voert met de slogan 'Ik ben toch niet gek', nog tot 2015. Het was de spreekwoordelijke druppel die Norberg (66) naar de uitgang dreef. Na 27 jaar dienst voelde hij zich niet echt meer gewenst, en dat is een understatement. Al staat hij heus niet alleen met dat gevoel.

Verschillende topmannen van verschillende divisies uit de Metro Groep vertrokken, of dienden te vertrekken de voorbije jaren. Intern woedt een gigantische strijd om de controle bij de groep, waarvan Horst Norberg nu het - voorlopig - laatste slachtoffer is geworden.

Openlijke ruzie

Onderliggend voor dat debacle is de vraag welke strategie de groep moet volgen. En vooral de onlinestrategie staat daarbij centraal. De sterke man achter de schermen, Erich Kellerhals (76), moet niks weten van dat internetgedoe. Die openlijke ruzie tussen Kellerhals en het management van de Metro Groep wordt in de Duitse pers gretig besproken.

Volgens enkele bronnen heeft dat ertoe geleid dat Media Markt pas in 2010 met een serieuze webshop uitpakte. Dat weegt op de cijfers. Vorig jaar steeg de omzet met amper 0,9 procent naar 45 miljard euro, ondanks de uitbreiding van het winkelketennetwerk. Het verlies over 2013 bedroeg 71 miljoen euro, ten opzichte van een verlies van 14 miljoen euro in 2012.

Voor het eerste kwartaal vrezen de Duitse analisten dat de groep vandaag niet met opbeurende cijfers zal komen.

Horst Norberg had onlangs nog zwaar uitgepakt met een totale omschakeling naar het onlinegebeuren. De internetspelers winnen op de elektromarkt almaar terrein ten nadele van de fysieke retailers. Metrodochter Media-Saturn kan ervan meespreken.

"We hebben met ons oude model de top bereikt. Dit is het moment waarop een onderneming zichzelf opnieuw moet uitvinden, want anders gaat het alleen nog maar bergaf. Vanaf nu gaan we met volle kracht een nieuwe richting uit", aldus Horst Norberg in de Duitse krant Die Welt.

"Wij zijn sterker dan Amazon als we dat wensen", voegde Norberg daar nog

stoutjes aan

toe. Hij vroeg voor die strategie ook de totale steun van alle eigenaars. Maar Kellerhals weigerde die te geven, en zette als antwoord de vacature voor een nieuwe topman online.

Berucht figuur

Erich Kellerhals is een berucht figuur in de Duitse pers. De oude knar is op zijn zachtst gezegd omstreden. Oud, rijk, koppig en machtig. Die macht heeft hij te danken aan een juridische schikking die sinds jaar en dag de groep in de knel houdt.

Metro is namelijk een fusiebedrijf dat is voortgekomen uit verschillende onderdelen, waarvan elektroketen Media Markt er één is. De inmiddels hoogbejaarde Erich Kellerhals heeft daardoor sinds ruim twintig jaar een minderheidsbelang in Metro, maar bedongen met een stevig vetorecht. En dat vetorecht gebruikt hij gretig.

Een nieuwe vestiging openen, directeurs aanwerven of ontslaan, de webshop uitbouwen of de prijzenpolitiek veranderen: zonder toestemming van Kellerhals lukt niks. Kellerhals stapte zelfs ooit naar de rechtbank van Ingolstadt om de zittende raad van bestuur nietig te laten verklaren.

Echt goed hebben ze het nooit met elkaar gevonden, maar nu lijkt zich een echte escalatie te ontwikkelen. Metro, dat 75 procent van de aandelen van Media Markt/Saturn in handen heeft, is het grondig beu dat Kellerhals zijn vetorechten steeds opwerpt, en de toekomst hypothekeert. Kellerhals, die zich niet vaak laat interviewen, heeft echter geen hoge pet op van de managers. "Managers komen en gaan, en we hebben ze tot nu toe allemaal overleefd."

Samen met zijn vrouw Helga (75) woont Erich Kellerhals in Salzburg. Daar ontpopt hij zich tot weldoener, met financiële steun voor een rist sociale projecten, de universiteit van Salzburg, en - uiteraard - de opera. Hij en zijn eega zijn veelvuldig te zien op de premières van de Salzburg Opera House.

Het vermogen van de familie Kellerhals wordt geschat op zo'n 3 miljard euro. Spitant detail: een fors deel van dat vermogen ligt in cash geld opgeborgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234