Zaterdag 24/08/2019

Update

Medewerkers Doel en Tihange verplicht per twee bij bepaalde installaties

Doel 4 Beeld ANP

Werknemers in de kerncentrale van Doel, maar ook van Tihange, moeten voortaan per twee zijn om bij technische installaties te komen. Dat zegt ACOD-hoofdafgevaardigde Marc Roedolf. De nucleaire controle-instantie FANC bevestigt het 'four eyes'-principe. Verder zijn er volgens Roedolf een zestigtal personen in de machinekamer geweest vooraleer de turbine vorige week na mogelijke sabotage stilviel. Het parket weigert voorlopig alle commentaar over het onderzoek.

Sinds vorige week dinsdag ligt reactor 4 in Doel stil, nadat een of meerdere personen bewust 65.000 liter smeerolie van de turbine hebben laten weglopen naar een ondergronds reservoir dat bedoeld is om de olie in geval van brand weg te krijgen. Door het olietekort raakte de turbine oververhit en viel Doel 4 automatisch stil. Er zijn vermoedens van een daad van sabotage, waardoor het parket werd ingeschakeld om de feiten te onderzoeken.

Vorige week raakte bekend dat het toezicht in Doel werd verscherpt. Intussen werd duidelijk dat ook de kerncentrale van Tihange toezichtsmaatregelen diende te nemen, op vraag van het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC). "In Doel, maar ook in Tihange, mag je voortaan pas in de buurt van technische installaties komen als er iemand anders bij is", zegt ACOD'er Marc Roedolf. Het FANC bevestigt dat het 'four eyes'-principe, dat op bepaalde locaties standaard van toepassing is, voortaan wordt ingesteld "voor alle technische perimeters".

Controle personeel
Verder zijn er volgens Roedolf in de periode tot het weglopen van de smeerolie zo'n 60 tot 65 personen in de machinezaal geweest, een gebouw van 60 bij 120 meter met verschillende verdiepingen. "Ik vermoed dat men in de eerste instantie aan deze mensen gaat vragen waar ze juist geweest zijn en welke zaken ze eventueel hebben opgemerkt", aldus Roedolf.

De identificatie binnen de centrale gebeurt volgens de vakbondsafgevaardigde met een badgesysteem dat gefilmd wordt, alsook met een weegschaal die bekijkt of het gewicht van de badgende persoon overeenkomt met het geregistreerde gewicht.

Bij het parket van Dendermonde wil men geen enkele commentaar kwijt over het lopende onderzoek, ook niet over het aantal personen of de timing van ondervragingen.

Doel 4 extra maand stil
De reactor Doel 4 is na het wegvallen van de smeerolie effectief beschadigd geraakt en ligt voorlopig een maand extra stil, omdat verdere schade-evaluatie nodig is. Dat vernam persbureau Belga vandaag bij uitbater Electrabel.

"Men is vorige week begonnen met het openen van de turbine, en er is daarbij intussen eerste schade vastgesteld", zegt Electrabel-woordvoerder Geetha Keyaert. "Voor het ogenblik kunnen we niet preciezer zijn over wat die schade is, aangezien we nog niet alle informatie hebben." Momenteel werkt een team van 110 tot 160 personen in twee shiften per dag om de turbine van 1.039 MW te demonteren en om verdere problemen vast te stellen.

Stil tot 15 september
Intussen is het voor Electrabel wel al duidelijk geworden dat de eerder vooropgestelde wederindienststelling op 18 augustus niet meer haalbaar is. "We zijn verplicht om de markt over de onbeschikbaarheid te informeren. Voorlopig hebben we 15 september vooropgesteld als nieuwe datum, al kan die datum nog naar voren of achteren worden opgeschoven", aldus Keyaert nog.

Op dinsdag 5 augustus viel Doel 4 stil nadat één of meerdere personen bewust 65.000 liter smeerolie van de turbine hebben laten weglopen naar een ondergronds reservoir. Door het wegvallen van de olie raakte de turbine oververhit en viel de reactor automatisch uit. Het parket van Dendermonde en de nucleaire regulator FANC onderzoeken of er sprake is van kwaad opzet. Er zijn in de Belgische kerncentrales na het incident extra toezichtsmaatregelen van kracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden