Dinsdag 11/05/2021

Rusland

Medewerker Russische anticorruptie-organisatie FBK ‘ontvoerd’

Aanhangers van de Russische oppositie proberen te voorkomen dat de politie Roeslan Sjaveddinov arresteert bij een demonstratie in Moskou, twee jaar geleden. Sjaveddinov, een naaste medewerker van oppositieleider Aleksej Navalny, werd deze week voor dienstplicht naar het afgelegen eiland Nova Zembla gestuurd. Beeld REUTERS
Aanhangers van de Russische oppositie proberen te voorkomen dat de politie Roeslan Sjaveddinov arresteert bij een demonstratie in Moskou, twee jaar geleden. Sjaveddinov, een naaste medewerker van oppositieleider Aleksej Navalny, werd deze week voor dienstplicht naar het afgelegen eiland Nova Zembla gestuurd.Beeld REUTERS

Een naaste medewerker van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny is plotseling opgepakt en naar Nova Zembla in de Noordelijke IJszee gestuurd om daar zijn dienstplicht te vervullen. De oppositie spreekt van een ‘ontvoering’.

Roeslan Sjaveddinov, die al jaren voor Navalny’s anticorruptieorganisatie FBK werkt, werd maandag door de militaire politie meegenomen, nadat ze de deur van zijn appartement hadden geforceerd en de sim-kaart van zijn mobiele telefoon hadden uitgeschakeld.

De volgende dag lukte het Sjaveddinov met de telefoon van iemand anders contact op te nemen met het kantoor van Navalny. Het bleek dat hij inmiddels was overgebracht naar een militaire basis op Nova Zembla. Hij kreeg te horen dat hij zijn dienstplicht van een jaar op het eiland moet uitzitten. Al die tijd mag hij geen mobiele telefoon hebben. Hij krijgt ook een andere militair toegewezen die hem permanent in de gaten moet houden.

Navalny zei dat de arrestatie en overplaatsing van zijn medewerker neerkwam op een ontvoering. Ook Valentina Melnikova, de voorzitster van de Vereniging van Soldatenmoeders, hekelde de ‘illegale’ manier waarop de autoriteiten Sjaveddinov hadden behandeld.

Raketbasis

De autoriteiten zeggen dat Sjaveddinov domweg in militaire dienst moet, zoals alle andere Russische mannen tussen 18 en 27 jaar. Volgens Navalny had zijn medewerker op medische gronden om vrijstelling van dienstplicht gevraagd, maar de autoriteiten zeggen dat die aanvraag was afgewezen. Daarmee was hij een dienstweigeraar geworden, toen hij geen gehoor gaf aan de oproep.

Volgens de oppositie hebben de autoriteiten met opzet naar Nova Zembla gestuurd, ruim tweeduizend kilometer van Moskou, en dan ook nog eens naar een raketbasis waar verder niemand mag komen. Daardoor kunnen zijn advocaten geen contact met hem krijgen.

Sympathisanten van Sjaveddinov trekken een vergelijking met de manier waarop onder de tsaren werd omgegaan met tegenstanders van het regime. Zij werden verbannen naar Sachalin of andere uithoeken van het rijk, waar ze hun dagen sleten, volledig afgesneden van de wereld.

Tal van onthullingen

Navalny’s anticorruptieorganisatie FBK wordt voortdurend achternagezeten door de autoriteiten. Vorige maand kreeg de FBK formeel het stempel ‘buitenlandse agent’ omdat het twee bijdragen uit het buitenland had gekregen. Organisaties die die stempel dragen, moeten voldoen aan heel strikte eisen om te voorkomen dat zij gesloten worden. In augustus blokkeerden de autoriteiten de rekeningen van alle FBK-kantoren en een reeks medewerkers van Navalny, omdat die zich mogelijk schuldig zouden hebben gemaakt aan witwassen.

Navalny en zijn FBK hebben al tal van onthullingen gedaan over de corruptie onder Poetin, zoals de verborgen rijkdom van premier Medvedev. Die blijkt volgens de FBK de beschikking te hebben over een heel netwerk van luxueuze villa’s die formeel het bezit zijn van een charitatieve organisatie.

President Poetins woordvoerder Dmitri Peskov ontkende dat het om een strafexpeditie tegen de FBK gaat. Volgens hem is Sjaveddinov geheel volgens de wet behandeld. ‘Als hij de dienstplicht ontdook, dan heeft hij de wet overtreden.’

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234