NieuwsDuitsland
Medewerker Duitse geheime dienst opgepakt, verdacht van spionage voor Rusland
De Duitse federale recherche heeft een medewerker van de geheime dienst gearresteerd. De man zou staatsgeheime informatie hebben doorgespeeld aan Rusland. Het zou kunnen gaan om het grootse lek in de geschiedenis van de dienst.
De opgepakte man, Carsten L., is Duits staatsburger en werkzaam bij de Duitse buitenlandse inlichtingendienst, de Bundesnachrichtendienst (BND). “In het jaar 2022 speelde hij informatie die hem vanwege van zijn functie ter beschikking stond door aan een Russische inlichtingendienst”, meldt de federale aanklager, belast met staatsveiligheidszaken, in een persbericht. “Daarbij gaat het om een staatsgeheim.”
De man is donderdag opgepakt en inmiddels voorgeleid aan een onderzoeksrechter. Hem wordt landverraad ten laste gelegd. De Duitse federale recherche heeft zijn woning en twee panden van de BND doorzocht, en voert het onderzoek uit in samenwerking met de inlichtingendienst.
Het goed ingevoerde weekblad Der Spiegel meldt op basis van eigen onderzoek dat het zou kunnen gaan om een van de grootste spionageschandalen in de geschiedenis van de BND, een bij het publiek weinig bekende maar internationaal vooraanstaande inlichtingendienst. De dienst zelf geeft geen details over de zaak vrij.
“In geval van Rusland hebben wij te maken met een tegenstander wiens gewetenloosheid en bereidheid tot geweld wij in ogenschouw moeten nemen”, verklaarde Bruno Kahl, chef van de BND. “Elk detail kan Rusland van nut zijn in zijn opzet om Duitsland schade toe te brengen.”
Zeer actief
Het onderzoek begon nadat de BND “een mogelijk geval van verraad uit de eigen gelederen” op het spoor kwam. Daarop schakelde de dienst de federale recherche en het Duitse Openbaar Ministerie in. Volgens Der Spiegel is bondskanselier Olaf Scholz sinds enkele weken op de hoogte van het onderzoek naar de vermoedelijke dubbelagent.
Russische inlichtingendiensten zijn zeer actief in Europese landen, zowel op het gebied van spionage als sabotage en aanslagen. Eerder dit jaar werd bekend dat een Russische spion jarenlang actief was op het NAVO-hoofdkwartier in Napels. In maart zette Nederland zeventien Russische diplomaten uit wegens spionage. Een maand later deed Duitsland hetzelfde met veertig Russische diplomaten.
Russische geheim agenten worden onder meer verdacht van een aanslag op een munitiedepot in Tsjechië in 2014, een couppoging in Montenegro in 2016, de vergiftiging van de voormalige Russische inlichtingenofficier Sergej Skripal in Groot-Brittannië in 2018, en de moord op een voormalige Tsjetsjeense rebellenleider in Berlijn in 2019.
Ook Nederland, thuis van veel internationale organisaties, is doelwit geweest. Dit jaar werd een Russische inlichtingenagent op Schiphol aangehouden nadat hij op een valse identiteit Nederland wilde binnenkomen. Hij zou aan een stage beginnen bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.
Grootste Duitse inlichtingendienst
Van de drie Duitse federale inlichtingendiensten, de andere zijn de binnenlandse veiligheidsdienst en de militaire contraspionagedienst, is de BND veruit de grootste. De dienst heeft een budget van ruim 1,1 miljard euro en ongeveer 6.500 medewerkers. In september werd bekend dat de BND Oekraïne bijstaat met militaire inlichtingen, zoals satellietbeelden en afgeluisterde Russische gesprekken.
De laatste keer dat de BND voor zover bekend te maken kreeg met spionage in de eigen gelederen, was in 2014. Toen werd een medewerker opgepakt wegens het doorspelen van geheimen aan de Amerikaanse CIA. In 2020 kwam de BND in opspraak nadat uit gelekte documenten bleek dat de dienst in het verleden jarenlang bevriende landen had afgeluisterd, juist in samenwerking met de CIA.