Dinsdag 11/05/2021

Mechelse Lamot-site en Antwerpse Roma winnen Thuis in de stad-prijs

Mechelen en Antwerpen hebben dit jaar de Thuis in de Stad-prijs in de wacht gesleept, twee prijzen van de Vlaamse Gemeenschap voor 'innovatieve stadsvernieuwingsprojecten'. Mechelen krijgt 125.000 euro voor de herwaardering van de Lamot-site en de realisatie van Dijlepad en -brug, terwijl 25.000 euro naar Antwerpen gaat voor de heropening van de Roma-bioscoop, in Borgerhout.

Brussel

Eigen berichtgeving

Eric Rinckhout

Van vergeten bioscoop naar speelklare zaal in 120 dagen. Zo kun je de heropstanding van de mythische bioscoop en concertzaal Roma in Borgerhout samenvatten. Twintig jaar lang stond de prachtige art-decozaal leeg, maar toen de vzw Rataplan zich in 2002 het lot van de Roma aantrok, slaagde het succesrijke culturele centrum er snel in om de hele buurt achter het project te krijgen. In vier maanden tijd, met de hulp van enkele sponsors en meer dan honderd vrijwilligers, en zonder noemenswaardige subsidie werd van een bouwval weer een speelklare 'schouwspelzaal' gemaakt, een zaal voor de hele buurt.

De jury van de Thuis in de stad-prijs noemt het Roma-project "een merkwaardig verhaal", waarbij behalve de renovatie van de cinema ook aan de omgeving van de Turnhoutsebaan in Borgerhout een nieuwe impuls werd gegeven. "Borgerhout kreeg niet alleen een gebouw terug."

Op 15 mei 2003 ging de Roma feestelijk open en in de daaropvolgende maanden vonden er 105 concerten, filmvoorstellingen en buurtfeesten plaats. Vanaf de herfst is de zaal weer gesloten omdat ze momenteel onvoldoende kan worden verwarmd. Maar op 23 april 2004 zullen de deuren weer openzwaaien: het tweede seizoen van de Roma begint met een dîner-spectacle.

Stefan Gevaerts, stafmedewerker Rataplan en Roma, is bijzonder verheugd met de prijs: "Wij zijn zeer blij. Maar het is vooral een beloning van het vrijwilligerswerk. Het zijn de vele vrijwilligers die een groot aandeel hebben gehad in dit project dat al jaren door de stedelijke overheid als een prioriteit wordt beschouwd. Het is door de burgers en door het privé-initiatief dat we zover zijn geraakt."

De 25.000 euro noemt Gevaerts "een welkome aanvulling van onze beperkte budgetten". Voorlopig is er geen specifiek doel voor het geld. "We werken nog altijd met een 'sprokkelbegroting': wat we bij elkaar gesprokkeld hebben, wordt meteen gebruikt." Het prijzengeld zal dan ook worden aangewend voor de verdere renovatie van de zaal, die nu in haar tweede fase zit. "We werken aan een nieuwe vloer en een vast podium. Ook moet de elektriciteit worden verbeterd. Vorig weekend hebben we de vloeren van de nooduitgangen uitgebroken, want ook die moesten worden aangepast."

De Roma krijgt inmiddels mondjesmaat subsidie: 10.000 euro per jaar van het district Borgerhout, een eenmalige subsidie van 10.000 euro van de provincie Antwerpen ("zij zoeken nog naar een formule voor steun op de langere termijn"), 15.000 euro van de stad Antwerpen, en de belofte van 100.000 euro van de Nationale Loterij via de Vlaamse Gemeenschap.

Gevaerts kijkt vooral uit naar een beslissing van de Antwerpse gemeenteraad, die deze of volgende week moet vallen. "De Roma wordt zo goed als zeker opgenomen in het Doelstelling II-programma van de Europese Unie. Dat zou ons 100.000 à 150.000 euro per jaar opleveren tot en met 2006."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234