Maandag 26/09/2022

politie Mechelen

Mechelse korpschef: "Niet bewust" informatie over schuiladres achtergehouden

null Beeld

De Mechelse politie heeft wel degelijk een fout gemaakt door informatie over een getipt adres niet door te geven. Dat heeft korpschef Yves Bogaerts gezegd op een persconferentie.

DB

De lokale politie van Mechelen beschikte begin december 2015 al over mogelijk cruciale informatie over het schuiladres waar Salah Abdeslam vorige week werd gearresteerd. Het rapport dat daarover werd opgesteld, zou maandenlang zijn tegengehouden door de korpsleiding. Het Comité P onderzoekt de zaak.

Volgens Bogaerts heeft de Mechelse politie geen informatie bewust achtergehouden. "De bron van de informatie was onduidelijk." Bogaerts sloeg wel een kleine mea culpa. "Helaas is er intern binnen mijn korps een fout gebeurd. Een collega met een voortreffelijke staat van dienst vergat de informatie van het dossier door te geven."

De korpschef voegde eraan toe dat hij en zijn korps in alle transparantie zullen meewerken aan het onderzoek van Comité P.

Drie weken na Parijs

De Mechelse politie kreeg eind november vanuit Molenbeek een tip over Abid Aberkan, een neef van Salah Abdeslam, die aan het radicaliseren zou zijn. Dat schrijven Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws. Op 7 december 2015 maakte de vreemdelingenpolitie van Mechelen daarover een informatierapport op.

Volgens Bogaerts wist de politie op het moment dat ze de informatie over het schuiladres kregen enkel dat daar een geradicaliseerde neef van Abdeslam woonde. Wel waren er toen ook vermoedens dat die neef contact zou hebben gehad met Abdeslam. Dat alles speelde zich af drie weken na de aanslagen van Parijs.

De cel radicalisering van de politie stelde zich op 11 december 2015 de vraag wat ze met die info moest doen en er werd beslist alle info over te maken aan het Antwerpse parket en de federale politie Antwerpen. Dit gebeurde op 17 december, en op 30 december ontving de korpsleiding het bericht dat ze intern moest oordelen hoe, in welke vorm en met welke spelregels deze info werd overgemaakt.

Hoewel er onduidelijkheden bleven bestaan besloot de korpschef toch de info door te spelen aan de Algemene Nationale Gegevensbank, en dit op 31 december 2015. Volgens de korpschef werd toen intern een fout gemaakt, want de info werd nooit doorgegeven aan de ANG.

"Ik herhaal dat er geen enkele aanwijzing was dat wij cruciale informatie hadden en dat er dus zeker niet bewust informatie werd achtergehouden", aldus Bogaerts. "Ik behoud het vertrouwen in mijn medewerkers en betreur dat de cel radicalisering van ons korps door deze berichtgeving foutief en negatief in beeld kwam".

Salah Abdeslam Beeld rv
Salah AbdeslamBeeld rv

Burgemeesters blijven korpschef steunen

De burgemeesters van Mechelen en Willebroek, Bart Somers en Eddy Bevers, blijven hun korpschef en het voltallige politiekorps intussen steunen. Dat laten ze weten in een gezamenlijke persmededeling.

"Burgemeesters Bart Somers (Mechelen) en Eddy Bevers (Willebroek) hebben deze morgen aan korpschef Yves Bogaerts gevraagd om toelichting te geven bij de artikels die vandaag in de pers verschenen", luidt het in de persmededeling. "Korpschef Yves Bogaerts heeft duidelijk onderlijnd dat zijn korps geen informatie heeft achtergehouden. (...) De politie Mechelen kreeg zelfs van hogere instanties het advies om deze info als 'onbetrouwbaar' te beschouwen. De korpschef heeft - na overleg met het parket - einde december intern opdracht gegeven deze informatie met kwalificatie 'onbetrouwbaar' in te geven in de nationale informatiebank. Hier heeft betrokken medewerker een fout gemaakt door dit niet te doen. Er is geen enkele indicatie van een kwaadwillig opzet. Betrokken rechercheur werkt al vele jaren bij de Mechelse politie en heeft een uitstekende staat van dienst."

Burgemeesters Somers en Bevers vragen dat - samen met comité P - deze fout wordt onderzocht en dat, indien nodig, daar de gepaste conclusies aan worden verbonden. Ook al is het niet opzettelijk of kwaadwillig en gaat het blijkbaar niet om cruciale informatie, dan nog mogen zulke professionele fouten niet gebeuren.

Somers en Bevers behouden hun volste vertrouwen in hun korps en de korpsleiding. "De politie van Mechelen-Willebroek en de korpschef hebben altijd succesvol gewerkt in de strijd tegen radicalisering en terrorisme. Ze doen dat met 350 gedreven en geëngageerde politiemensen die ons respect en steun verdienen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234