Woensdag 01/12/2021

Mechelse jeugd mag fuiven in stationstunnel

De Mechelse stationsbuurt zit in de lift. De jarenlang leegstaande postzegeldrukkerij langs de Leuvense Vaart krijgt een nieuwe bestemming en Natuurpunt Vlaanderen vestigt zijn nationaal secretariaat bij het station. Bovendien kan de Mechelse jeugd weldra uit de bol gaan in een discotheek onder het stationsplein.

Mechelen

Van onze medewerker

Frans Geys

De stationsbuurt was de voorbije jaren zowat synoniem geworden met schermutselingen en vechtpartijen in een aantal jongerencafés, maar tegenwoordig lijkt de wijk flink op weg om opnieuw een vitaal en aantrekkelijk stadsdeel te worden. Zo staat het nu vast dat er een fuifzaal annex discotheek komt in de verlaten voetgangerstunnels onder het Mechelse stationsplein. Bij de heraanleg van het Koning Albertplein (in Mechelen gekend als 'het stationsplein') in 1998 werden de weinig populaire tunnels gesloten. Een deel van de infrastructuur uit de jaren zeventig werd opgevuld, maar de centrale gang plus een van de zijgangen bleven bewaard. Dat deel van het ondergrondse netwerk wordt weldra omgebouwd tot een fuifzaal en in het weekend wordt de tunnelpijp een flitsende disco. Het ontwerp van architect Mark Tourlouse oogt fraai. De lugubere gangen worden omgetoverd tot een sprookjesachtig verlichte ruimte. De verlichting is zo uitgedacht dat de amper 5,40 meter brede gangen een stuk wijder lijken. Driehonderd fuifnummers zullen er een feestje kunnen bouwen.

Vlakbij, in de Coxiestraat, wordt binnenkort een negentiende-eeuwse kopergieterij omgebouwd tot een eco-kantoorgebouw. Natuurpunt Vlaanderen vestigt er zijn nationaal secretariaat. Het kantoor dat de organisatie vandaag huurt aan het Kardinaal Mercierplein, ook in de Mechelse stationsbuurt, is te klein, te duur en niet functioneel. Het Brusselse pand waarin Natuurpunt jarenlang zijn hoofdzetel heeft gehad, wordt verkocht.

De nieuwe stek krijgt meteen een voorbeeldfunctie. Natuurpunt kiest doelbewust voor de renovatie van een waardevol industrieel pand in de buurt van het station. Het gebouw moet een statement zijn: de organisatie wil zoveel mogelijk gebruik maken van milieuvriendelijke en energiebesparende technieken. Maar het kantoorgebouw moet tegelijk ook functioneel zijn. Honderd personeelsleden moeten er een comfortabel plaatsje vinden. Ook de verwerking en de verzending van de postorderbestellingen van de Natuurpunt Winkel zal vanuit de Coxiestraat gebeuren. De negentiende-eeuwse constructie wordt zoveel mogelijk bewaard, maar de renovatie houdt ook enkele gedurfde ingrepen in, zoals de toevoeging van een etage. "We willen graag een spraakmakend project realiseren dat een meerwaarde inhoudt voor de omgeving", luidt het bij Natuurpunt.

Twee architecten, Herman Bogaerts van het Ontwerp Kollektief en John Mooens van het Architectencoöperatief, slaan de handen in elkaar om de klus te klaren. Bogaerts tekende begin jaren negentig voor De Gieterij, het omvormen van de volumes van de kopergieterij langs de Stationsstraat tot woongelegenheid. De Gieterij was het eerste loftproject in Mechelen. Nu kan de architect de nog steeds leegstaande achtervleugel van het enorme gebouw aanpakken. Bogaerts is thuis in milieuvriendelijke technieken en duurzaam bouwen, Mooens heeft dan weer heel wat ervaring met de inrichting van kantoren.

De ambitieuze kantorenboulevard achter het station moet tegen 2010 afgewerkt zijn, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Jowan Lamon. De onderhandelingen met de verschillende betrokken partners zijn volop aan de gang en het studiewerk voor de inplanting van de boulevard vordert.

Architect Tourlouse heeft intussen een idee om de band tussen Mechelen-Zuid en het stadscentrum te versterken: een nieuwe voetgangers- en fietsersbrug over de Leuvense Vaart ter hoogte van de gebouwen van de vroegere postzegeldrukkerij. De bestaande voetgangersbrug verderop is immers aangetast door betonrot en wordt gesloopt. Schepen van Openbare Werken Leo Stevens is het idee van Tourlouse alvast genegen. De nieuwe brug zou uitlopen op een bestaand weggetje naast Het Zegel. Een brug op die plaats biedt alleen voordelen. Het Zegel wordt, net als de aanpalende lofts in het Ragheno-project, ontsloten en de gemengde woon- en werkbuurt die op de site van het gewezen fineerbedrijf Schipton is voorzien, krijgt een directe link met de stad.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234