Zondag 27/09/2020

Mechelse financiënschepen Leo Stevens aangehouden

De Mechelse schepen van Financiën Leo Stevens is door de onderzoeksrechter van Dendermonde aangehouden op verdenking van belangenneming en valsheid in geschrifte. Stevens was eerder in beschuldiging gesteld en schreeuwde zijn onschuld uit.

door Douglas De Coninck

MECHELEN l Eerst ging de verdenking over de financiering van een verkiezingsfolder van 2.000 euro door 'keizer van de wegwijzer' Glenn Janssens. Volgens onze informatie gooien de speurders het nu over een andere boeg en denken ze onregelmatigheden te hebben ontdekt bij de gunning van het contract met de stad Mechelen.

Het was een lichtjes gênante vertoning gisterochtend op het stadhuis van Mechelen. Het schepencollege beraadde zich over de hele toestand sinds Stevens woensdag in beschuldiging was gesteld. Zoals hij eerder al uitvoerig deed in de media kreeg de schepen het niet vaak genoeg herhaald: "Ik heb juist niks ontvangen, geen geld en ook niks in natura."

Halfweg de vergadering kwam er telefoon. De speurders. Of de heer Stevens aan de lijn kon komen in verband met "het expertiseverslag voor de gunning van het contract met Janssens". De schepen verliet de vergadering, keerde even later terug en moest zijn collega's melden dat hij weer moest vertrekken voor een nieuw verhoor. Hij werd niet meer teruggezien.

Burgemeester Bart Somers (Open Vld) kondigde aan dat donderdagavond laat al was beslist dat Stevens op eigen voorstel zijn bevoegdheden afstaat. Somers neemt die tijdelijk over "in afwachting van de afloop van het gerechtelijke onderzoek". Stevens blijft schepen, maar dan zonder enige bevoegdheid. Somers vergeleek het met een schorsing van een ambtenaar bij een tuchtrechtelijk onderzoek. "Er is een betichting geuit, de schepen ontkent, maar de goede naam van onze stad wordt wel aangetast."

Somers kondigde ook aan dat hij alle contracten met Group Janssens verbreekt. "Wij vernemen dat het bedrijf zich heeft bezondigd aan het maken van prijsafspraken. Artikel 11 van de wet op de overheidsopdrachten geeft ons in zo'n geval de mogelijkheid tot verbreking. We dienen ook een klacht in tegen Group Janssens en onbekenden."

Somers gaf een volledige opsomming van alle contracten met de firma. Een eerste, op 30 november, kostte de stad 229.000 euro, waarna er nog werd gewerkt met vaste eenheidsprijzen die geraamd werden op 811.000 euro over vier jaar. Op 14 september 2006 werd dat contract uitgebreid voor het plaatsen van tijdelijke signalisatieborden. "Precies dat deel is het onderwerp van een onderzoek naar mogelijke fraude of corruptie", aldus Somers.

Terwijl Somers alle maatregelen opsomde die zijn college de voorbije jaren nam om fraude te bestrijden, zat Stevens inmiddels opnieuw in de burelen van de federale politie in Aalst. Hij werd enkele uren later voorgeleid bij onderzoeksrechter Paul De Brucker, die hem arresteerde.

De ondervraging ging gisteren in eerste instantie over het expertiseverslag, waarin volgens onze informatie onregelmatigheden zijn opgemerkt. Het Nieuws op VTM berichtte dan weer over valse facturen die tijdens een huiszoeking bij Stevens zouden zijn ontdekt. Het parket wilde geen commentaar kwijt, behalve dat er aanwijzingen zijn dat Stevens werd "bewerkt" om het contract te ondertekenen en dat de nieuwe aanklacht handelt over belangenneming en valsheid in geschrifte.

In de zaak zitten nu vier personen in de cel. Behalve Stevens gaat het om zaakvoerder Glenn Janssens van Group Janssens, Joost Van Riet van de nv Trafiroad en Willy Verjans van de nv Verjans Veiligheid & Signalisatie. Bij een vierde bedrijf, Verfaillie-Leroy uit Ieper, zijn de zaakvoerder en zijn dochter in verdenking gesteld voor het maken van prijsafspraken.

Stevens blijft minstens tot dinsdag in de cel. Zijn politieke groep, de van CD&V afgescheurde CDO, liet bij monde van Willy Buijs weten dat ze de schepen "blijft steunen, achter de door de burgemeester genomen maatregel staat en ten vroegste dinsdag haar positie eventueel zal herzien".

Zie ook Reporter, pagina 37

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234