Zaterdag 26/11/2022

Racisme

Mechels politiecommissaris Jinnih Beels slachtoffer van racisme: "Totaal onaanvaardbaar"

Politiecommissaris Jinnih Beels. Beeld ID / Jonas Roosens
Politiecommissaris Jinnih Beels.Beeld ID / Jonas Roosens

Op WhatsApp is een racistische foto opgedoken van commissaris Jinnih Beels, die het diversiteitsbeleid bij de Mechelse politie uitstippelt. Het parket heeft een onderzoek ingesteld. Burgemeester Bart Somers (Open Vld) noemt het voorval "onaanvaardbaar", maar spreekt van enkele "rotte appels" binnen het korps.

Ewoud Ceulemans

“En waarom zou ik je een hand geven? Jou (sic) kleur staat me niet aan.” Een foto van Mechels commissaris Jinnih Beels met dát onderschrift is opgedoken op de berichtenapplicatie WhatsApp. Het is niet duidelijk wie de foto heeft gemaakt, en hoe ze juist is opgedoken, maar het parket heeft een onderzoek ingesteld om de dader op te sporen. En er zou intussen ook een verdachte zijn.

Als de zaak voor de rechtbank komt, zullen zowel stad Mechelen en politiekorps Mechelen-Willebroek zich burgerlijke partij stellen, klinkt het bij burgemeester Bart Somers (Open Vld), die het voorval in harde bewoordingen veroordeelt. “Dit een zeer rauwe vorm van racisme: schandelijk, en totaal onaanvaardbaar. Ik wil geen voorbarige uitspraken doen, maar hiertegen moet met alle mogelijke middelen worden opgetreden.”

Jinnih Beels, die zelf deels van Indische afkomst is, was eerder aan de slag bij het Antwerpse politiekorps. Ze was er verantwoordelijk voor het diversiteitsbeleid, maar werd, na wrevel met korpschef Serge Muyters, vervolgens overgeplaatst naar politiezone Noord. In oktober maakte ze op vraag van Bart Somers en Mechels korpschef Yves Bogaerts de overstap naar Mechelen. “Ik geloof weer dat alles mogelijk is”, verklaarde ze toen met enig enthousiasme in deze krant.

Deze foto van commissaris Jinnih Beels, met racistisch onderschrift, circuleerde op WhatsApp. Beeld rv
Deze foto van commissaris Jinnih Beels, met racistisch onderschrift, circuleerde op WhatsApp.Beeld rv

"Korpscultuur zit goed"

Of dat enthousiasme een knauw heeft gekregen, is niet duidelijk: Beels mag naar eigen zeggen niet over de zaak praten met de pers. Maar burgemeester Somers benadrukt dat dit het probleem van enkele individuen is, en niet van het hele korps. “Zodra die foto is verschenen, hebben politiemensen van ons korps dit doorgegeven aan hun oversten. Ook binnen het korps is men zeer boos en verontwaardigd.”

Het is niet de eerste keer dat het Mechelse politieapparaat in opspraak komt, als het over racisme gaat. Nadat vrijwel alle agenten van Marokkaanse of Turkse origine “wegens racisme en pesterijen” waren opgestapt, kwam er een onderzoek van Comité P, dat de politiediensten in ons land controleert. “Ons korps, van in totaal zo'n 350 mensen, is toen helemaal doorgelicht”, aldus Somers. “Toen is gebleken dat het goed zit met de korpscultuur. Dat men hiermee naar zijn oversten is gestapt, bevestigt dat voor mij ook. Maar er zitten altijd enkele rotte appels bij. Die moeten worden aangepakt. Maar we mogen niet het hele korps veroordelen, omwille van enkele foute individuen.”

Hij benadrukt ook dat het niet duidelijk is vanwaar de foto komt, of ze al langer circuleerde en of ze is gemaakt door iemand uit de eigen rangen. Er is een mogelijke verdachte in beeld, bevestigt het parket, maar voor verdere uitspraken is het wachten op de resultaten van het onderzoek.

Korpschef Yves Bogaerts was niet bereikbaar voor commentaar, maar reageerde tegenover de VRT dat het “onaanvaardbaar” zou zijn, als de foto werd gemaakt door iemand uit het eigen korps, en dat er in dat geval “met de nodige sancties” gereageerd zou worden.

Zo'n tien dagen geleden lanceerde de politiezone Mechelen-Willebroek de campagnes 'The Force of Mechelen' en 'The Force of Willebroek', om de diversiteit binnen het korps te verhogen. Jinnih Beels is één van de initiatiefnemers van die campagne.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234