Vrijdag 28/01/2022

Mechelen wil gesloten internaat voor migrantenboefjes

'We willen de boer op met dit idee, er kwam geen reactie op onze talloze noodkreten'

De Mechelse gemeenteraad keurde donderdag een begroting goed waarin een 'princiepskrediet' van 50 miljoen (1,24 miljoen euro) werd voorzien voor 'veiligheid'. Wat er met dat geld gaat gebeuren, is nog niet beslist, maar het schepencollege liet al wel een ballonnetje op: er moet ernstig nagedacht worden over een gesloten internaat voor jeugdige migrantenboefjes. Daarover willen de Mechelse politici binnenkort rond de tafel gaan zitten met zowel de federale (Justitie), de Vlaamse (Welzijn en Onderwijs) als de provinciale overheid.

"We stellen vast dat er een beperkt aantal jongeren door een afwezigheid aan normen en waarden een 'afwijkend' gedrag vertoont", zegt schepen voor Migrantenbeleid Jowan Lamon (Agalev). "Dat probleem wordt op dit moment niet op een goede manier opgelost." Het Mechelse college stoort zich aan het feit dat jonge criminelen op dit moment nergens geplaatst kunnen worden, omdat alle opvangtehuizen overvol zitten. "Daarom willen we de boer op met dit idee. Er komt geen reactie op onze talloze noodkreten." In het internaat zouden de jongeren opnieuw opgevoed worden via speciale pedagogische programma's. Bovendien is het idee een onderdeel van een "integraal migrantenbeleid", wordt benadrukt.

Dat het Mechelse schepencollege in de gesloten instelling enkel migrantenjongeren wil plaatsen, lokte gisteren nogal wat boze reacties uit, onder meer van Patsy Sörensen. De verwijten over racisme zijn onterecht, vindt CVP-schepen Peter Backx. "We willen hen zeker niet alle criminaliteit in de schoenen schuiven, maar we stellen vast dat de traditionele begeleiding vooral bij hen tekortschiet. Veel jongeren komen slechter uit de gesloten instelling in Mol, maar migranten zeker. Ze hebben dus een afzonderlijke behandeling nodig. Het gaat ook niet om een jeugdgevangenis, hé. Het is een kostschool, meer niet."

"Onze plannen gaan niet in tegen het integratiebeleid van de overheid", verdedigt ook Agalev'er Jowan Lamon de Mechelse plannen. "Een integratiebeleid voeren betekent dat je samen doet, wat je samen kan doen. Maar ook dat je, daar waar er achterstelling is, 'categoriaal apart' gaat werken." "Bovendien is een internaat voor Mechelse autochtone jeugdcriminelen onrealistisch", zegt Backx nog, "want dat zijn er maar twee of drie."

In ieder geval, de kans dat Mechelen zelf kan beslissen zo'n internaat op te richten, is vrij klein, hoewel sommige lokale politici het graag willen geloven. Momenteel is de plaatsing in een gesloten instelling nog steeds de bevoegdheid van de Vlaamse regering. Vlaams minister van Welzijn Luc Martens reageert in ieder geval niet afwijzend op de Mechelse plannen, maar hij wil eerst meer duidelijkheid, voor hij een erkenning aflevert. "We gaan volgende week rond de tafel zitten met het Mechelse schepencollege", zegt kabinetschef Geert Depondt. "Richten ze zich enkel op Mechelse jongeren? Zijn ze van plan om elk jaar 50 miljoen te reserveren voor zo'n internaat of slechts één keer?" Als men in de toekomst echter zou overschakelen van een 'jeugdbeschermingsrecht' naar een 'jeugdstrafrecht', wordt minister van Justitie Tony Van Parijs bevoegd. Ook die liet gisteren weten "niet afkerig" te staan tegenover het Mechelse plan.

"Waarom investeert het Mechelse stadsbestuur die 50 miljoen niet in een pluralistische integratiedienst en in deeltijds onderwijs", vraagt Johan Leman van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding zich af. "Wanneer die zaken goed functioneren en er toch nog problemen zijn, moet je een gesloten internaat niet per definitie uitsluiten. Maar nu slaat het Mechelse stadsbestuur meteen een paar stappen over. Men presenteert het internaat als een deus ex machina waarmee alle problemen zijn opgelost."(RG)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234