Dinsdag 11/05/2021

mechelen stelt zijn toekomst tentoon

Via een immense glazen kubus betreed je de Lamot-site, het kloppende cultuurhart van Mechelen voor de nieuwe eeuw. De tentoonstelling Nieuw Mechelen toont hoe de stad er volgend jaar zal uitzien.

De Mechelaar is het stilaan gewoon: torenkranen domineren de skyline, graafmachines en kiepwagens denderen door de straten. In het Schepenhuis tonen maquettes, plannen, tekeningen en Powerpoint-presentaties de gekwelde Mechelaar waar al dat breek- en bouwwerk goed voor is.

En dat is niks te vroeg. De reconversie van het Lamot-complex tussen Adegemstraat en Dijle is immers al flink opgeschoten. Het hotel is al een tijdje open, de commerciële ruimtes en 42 woningen krijgen vorm en de ondergrondse parking is bijna voltooid. Boeiender op de expo zijn de definitieve plannen voor de gedurfde renovatie van de brouwerij uit 1922, die binnenkort pas begint. Op de hoek van de Haverwerf met de Dijle wordt een grote glazen kubus in het pand ingepast. Daarin bevinden zich onder meer een auditorium met 350 plaatsen en een monumentale toegangstrap, die je naar 'Mechelen Centraal' leidt, een open foyer die de hele eerste verdieping van Lamot beslaat.

Dat open karakter wordt ook vertaald naar de gevels: over de hele breedte van de gewezen brouwerij komt ter hoogte van de eerste etage een glaspartij. Via Mechelen Centraal bereik je de verschillende zalen, het restaurant en het congrescentrum. De ruimte wordt "een vrijplaats voor culturele consumptie en ontspanning". Lounge, internet- en bierendegustatiecafé bieden een panoramische blik op de stad.

Het stadsbestuur maakt zich sterk dat Lamot een prominente plaats op de culturele kaart krijgt. Cultuur zal er overal aanwezig zijn, commerciële en culturele functies moeten door elkaar lopen, luidt het. Lamot zal bovendien onderdak bieden aan een 'erfgoedproductiecentrum', dat activiteiten over sporen uit het verleden organiseert, zoals vergeten portretten en films of verhalen. Via originele publieksevenementen worden ze in Lamot nieuw leven ingeblazen.

De Lamot-site mag in geen geval een eiland in de buurt worden. Het project moet er mee voor zorgen dat de wegkwijnende wijk achter de Adegemstraat een tweede adem vindt. Er wordt letterlijk een brug geslagen naar het centrum (voor voetgangers), naar de Vismarkt. Eind 2004 moet Lamot een feit zijn.

Ook het geplande Dijlepad kan op nogal wat belangstelling rekenen. Het pad tussen Keerdok en Kruidtuin loopt afwisselend over de oever en op pontons op de rivier. De missing link tussen het jaagpad richting Zennegat en de fietsroute naar de groene long bij het Mechels Broek moet een veilige wandel- en fietsroute worden. Op de plaatsen waar er trappen naar de Dijle bestaan, komen rustplekken met zitbanken. In het project is ook een aantal drijvende constructies voorzien die zowel groenzone op het water als platform voor kunstwerken kunnen worden. De eerste fase, tussen Winketkaai en Lamot, is in uitvoering. Naast de bomenrij aan het water komt een twee meter breed pad. Aan de Zoutwerf krijgt het pad een gelijkaardig uitzicht. Ter hoogte van Lamot en tussen Zoutwerf en Kruidtuin loopt het over vlottende steigers. Ook het Dijlepad moet volgend jaar af zijn.

De bezoeker maakt ook nog kennis met de plannen voor de uitbreiding van het cultuurcentrum, met het 'Huis van de Mechelaar', de herinrichting van het stedelijke museum Hof van Busleyden en de aanleg van het publieke domein tussen kathedraal en Veemarkt. (FG)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234