Zondag 16/01/2022

Mechelen maakt werk van integratie migranten

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

Het schepencollege van Mechelen begint vandaag aan de uitwerking van een integratiebeleidsplan. Dit moet voor eind juni klaar zijn. De leidraad bij de voorbereidingen is volgens schepen voor Migrantenbeleid Jowan Lamon (Agalev) het rapport dat een Gentse en Leuvense prof vorig jaar schreven over de Mechelse migrantenproblematiek.

Volgens Lamon besliste het college onlangs dat er een beleidsplan moet komen voor de integratie van allochtonen in de Mechelse gemeenschap. Naar zijn zeggen start het college vandaag met het vastleggen van de timing voor het plan. De schepen verwacht binnen een paar weken een ontwerpdocument. Ook komt er een brede maatschappelijke discussie. Die moet leiden tot het definitieve integratiebeleidsplan. De uitvoering berust voor een deel bij de nog in het leven te roepen integratiedienst. Ook daarover raakte het schepencollege het onlangs eens. De oprichting van de dienst kadert volgens Lamon in het nieuwe decreet op het minderhedenbeleid.

Bij de uitwerking van het beleidsplan kan men volgens Lamon niet buiten het rapport van de professoren Albert Martens (K.U. Leuven) en Jan Blommaert (R.U. Gent). Zij lichtten eind 1997, begin 1998 het beleid door dat de stad Mechelen op dat moment voerde inzake migranten. De profs deden het stadsbestuur zeventig aanbevelingen over onder andere huisvesting, jobs en opvang voor migranten. Welke voorstellen terugkomen in het integratiebeleidsplan kan Lamon niet zeggen. "Minstens de helft van die aanbevelingen zijn zo evident als wat. Over een aantal cruciale punten zal gediscussieerd moeten worden. De premissen in het rapport vragen immers een bepaalde basisingesteldheid."

Professor Albert Martens meent dat het schepencollege toch minstens een paar aanbevelingen moet overnemen. Hij noemt de situatie in Mechelen nogal gespannen. "Het stadsbestuur moet een duidelijke boodschap sturen naar de bevolking", stelde de prof gisternamiddag. "Doet het dat niet, dan riskeert hij een steriele oorlog tussen extreem-links en extreem-rechts. Daar kan men nochtans prima uit geraken met een duidelijk migrantenbeleid", aldus Martens.

Volgens zijn collega Blommaert kan het college bij de opstelling van het integratiebeleidsplan niet om jeugdhuis Rzoezie (Marokkaans voor wespennest) heen. Dat houdt zich bezig met de opvang van migrantenjongeren. "Het gaat vooral om Marokkanen", legt Rudy Possemiers uit. De verantwoordelijke achter het jeugdhuis schat hun aantal in Mechelen op ongeveer 6.000, wat neerkomt op 90 procent van de migrantenjongeren. "Turken zijn hier nauwelijks", stelt Possemiers. De integratieproblematiek komt volgens hem overal en altijd op hetzelfde neer. "Er is geen probleem totdat de migrantenjongeren verschijnen in het straatbeeld."

Caspar Naber

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234