Vrijdag 27/05/2022

Mechelen in last door dreigende verdwijning Café Leiden

Een van Mechelens beeldbepalende stadsgezichten loopt gevaar. De voormalige afspanning 'Leiden' bij de Leuvense Vaart dreigt plaats te moeten ruimen voor nieuwbouwappartementen, kantoren en commerciële ruimtes. En dat zet in de Dijlestad nogal wat kwaad bloed.Frans Geys

Indien het stadsbestuur volgende week zijn fiat geeft, kan projectontwikkelaar BCS tussen Brusselse Steenweg, Ridder Dessainlaan en Hombeeksesteenweg een nieuwbouw optrekken waarin appartementen, kantoren en commerciële ruimtes onderdak vinden. Het project aan de Plaisancebrug is een van de vele die Willemen Contractors en BCS (die nauw verbonden zijn) in Mechelen willen realiseren. Het Mechelse Willemen Contractors mag dan her en der grote opdrachten hebben binnengerijfd - de bouw van het Ferraris-gebouw en van het Conscience-gebouw voor het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel bijvoorbeeld - afgevaardigd bestuurder Johan Willemen blijft opvallend actief op het thuisfront.

Het project bij de Plaisancebrug oogst heel wat tegenwind. Café Leiden staat er al een tijdlang behoorlijk verkommerd bij, maar dat betekent niet dat de vroegere afspanning zomaar een uitgeleefde herberg is. "De Leiden bepaalt samen met de Rotterdam en de Plaisance het karakter van deze plek. De omgeving van de Plaisancebrug wordt gekenmerkt door gebouwen en inrichtingen die ons veel vertellen over het verkeer door de eeuwen heen tussen Mechelen, de omliggende gebieden en Brussel. De belangrijkste getuige daarvan is ongetwijfeld de Brusselpoort, maar ook de 17de-eeuwse Brusselsesteenweg en de 18de-eeuwse Leuvense Vaart zijn een stuk van dat verhaal", aldus Patrick Egels van Restauratie Integratie Mechelen (RIM).

Ook de drie eind 19de-eeuwse 'afspanningen' passen in dat plaatje. "Ze vormen als het ware een baken: hier kom je de oude stad binnen en hier verlaat je ze ook. Let op de inplanting en op de eenheid van stijl, die mooi bewaard is gebleven. De kern van die gebouwen is overigens 18de-eeuws. Dit ensemble heeft architecturaal wel degelijk waarde."

RIM is niet te spreken over een mogelijke sloop van café Leiden. De organisatie heeft een aanvraag tot bescherming als stadsgezicht ingediend voor de drie neo-classicistische afspanningen en voor een rij arbeiderswoningen, die eveneens beeldbepalend zijn.

De actiegroep staat met haar standpunt niet alleen. Ook voor de Stedelijke Commissie voor Monumentenzorg kan de sloop van de Leiden niet. De eerbiedwaardige Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, het hoogste adviesorgaan op het vlak van monumentenzorg, heeft zich eveneens over de zaak gebogen. De KCML vindt de beschermingsaanvraag van RIM terecht. De hoge adviescommissie heeft al op 3 april een dringend verzoek gericht tot de Afdeling Monumenten en Landschappen om een bescherming te onderzoeken. De administratie talmt echter met een ernstig onderzoek. In de buurt van het bedreigde pand groeit ondertussen de onrust.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234