Maandag 27/09/2021

Mechelen in 2005 'stad in vrouwenhanden'

Na het Keizer Karel-jaar in 2000 en culturele evenementen zoals Brugge 2002 en afgelopen jaar Beaufort 2003 moet Mechelen in het najaar van 2005 de culturele as van Vlaanderen zijn. Met Mechelen, stad in vrouwenhanden wil de provinciestad definitief een plaats veroveren tussen de groten. En daarvoor worden alle registers opengetrokken. In eerste instantie moet vooral de internationale toptentoonstelling Dames met klasse en het videoparcours Contour II toeristen van heinde en verre lokken.

Mechelen

Van onze verslaggeefster

Kim Herbots

De beide ex-paleizen liggen recht tegenover elkaar in de Mechelse binnenstad. Aan de ene kant de voormalige residentie van Margaretha van York, aan de overzijde het vroegere paleis van Margaretha van Oostenrijk. Het ene doet tegenwoordig dienst als stadsschouwburg, het andere huisvest het gerechtshof. Het zijn die twee Margaretha's, (stief)grootmoeder en (stief)kleindochter van elkaar, die van 16 september tot 18 december 2005 volop in de belangstelling staan in de Dijlestad en ver daarbuiten. Het wordt een groots gebeuren waarvoor Mechelen kan rekenen op zo'n 1,5 miljoen euro steun van de Vlaamse overheid.

Vlaams minister-president en titelvoerend burgemeester van Mechelen Bart Somers (VLD) kwam gisteren zelf het grootse project presenteren. "Vlaanderen heeft er resoluut voor gekozen om gericht enkele topevenementen met grote internationale uitstraling te sponsoren. Dit is er zo een." Grote verwachtingen dus, maar of die ingelost zullen worden met een project dat in het najaar loopt, en niet in de zomermaanden, is nog maar de vraag. "We hadden geen keus", zegt intendant Kris Callens, die eerder ook al Meesterlijke Middeleeuwen in Leuven onder zijn hoede had. "In het voorjaar organiseert Brussel activiteiten naar aanleiding van 175 jaar België. In de zomer geven we wel al een aanzet. Op Maanrock zullen bijvoorbeeld vooral vrouwelijke artiesten optreden."

Het volledige programma van Stad in vrouwenhanden wordt pas in het najaar gepresenteerd, maar dé twee grote trekpleisters zijn wel al bekend. Met de tentoonstelling Dames met klasse en het videoparcours Contour II wil Mechelen nu al een internationale promotiecampagne starten. "Dames met klasse wordt meer dan een louter biografische tentoonstelling", legt Callens uit. "De twee Margaretha's hebben allebei een boeiend leven gehad maar er is zoveel meer. Beiden waren vrouwen die moesten meespelen in de mannelijke strijd om macht. Ze hebben hun stempel gedrukt op politiek, cultureel en artistiek vlak."

Om dat allemaal in de verf te zetten zal de tentoonstelling werken rond vijf thema's die een grote rol speelden in het leven van zowel Margaretha van York als Margaretha van Oostenrijk. Het gaat om onderwerpen als 'liefde en vrouwelijkheid', 'vrouwelijke macht' en 'lot, weten en religie'. "De thema's worden telkens belicht vanuit het perspectief van de beide Margaretha's en vanuit dat van de hedendaagse vrouw", legt Callens uit. Onder meer de nationale bibliotheek van Oostenrijk verleende al haar toestemming om bepaalde stukken uit te lenen. Vanuit Aken komt de bekende kroon van Margaretha van York en er worden manuscripten van Boccaccio en Petrarca verwacht. Omdat het allerminst een stoffige bedoening mag worden, gaat de tentoonstelling door op de Lamot-site, die dan hopelijk klaar zal zijn.

Contour II, een parcours vol audiovisuele kunst door Mechelen, moet dat hedendaagse aspect nog meer benadrukken. Het is de opvolger van Contour I, dat vorig jaar in de stad liep.

Toptentoonstelling op compleet vernieuwde Lamot-site benadrukt dat Mechelen kosten noch moeite spaart

bevruchte stad

Bijzonder aan Mechelen, stad in vrouwenhanden is zeker het logo. Dat oogt namelijk vrij psychedelisch. Het bestaat uit twee halve cirkels met in het midden iets wat doet denken aan een pas bevruchte eicel, al moet het volgens de organisatoren ook de Mechelse binnenstad met de Dijle voorstellen. Voor de kleur is een heuse kleurenbibliotheek ontwikkeld. Artistieke duizendpoot Sarah Corynen stelde 'Couleurs d'honneur féminin' samen, een staalkaart van kleuren gaande van 'Marilyn' (passioneel rood) en 'Naomi' (exotisch bruin) tot 'Yoko' (vredevol wit). De naam is gebaseerd op 'Palais d' honneur féminin', een gedicht van Jean Lemaire in opdracht van Margaretha van Oostenrijk. Afhankelijk van de sfeer van het evenement verandert het logo van kleur.

Voor meer info: www.mechelen2005.be of 015/50.20.05.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234