Woensdag 27/01/2021

Update

Mechelen en Vilvoorde werven eerste ambtenaren tegen radicalisering aan

Luchtfoto stad Mechelen.Beeld PHOTO_NEWS

In de stad Mechelen start op 1 november een 'ambtenaar tegen radicalisering', een primeur voor Vlaanderen. Hij of zij wordt voor een jaar in dienst genomen en zal samen met de cel Preventie van de stad mogelijke problemen moeten detecteren en voorstellen formuleren om radicalisering in de kiem te smoren. Ook Vilvoorde werft een dergelijke ambtenaar aan, terwijl Maaseik er ook eentje wil.

De selectieprocedure voor de nieuwe functie zit momenteel in een laatste fase. Een 100-tal cv's werden gescreend en daaruit werden 11 mensen uitgenodigd om schriftelijke, mondelinge en psychotechnische testen af te leggen. In de loop van volgende week zal een kandidaat worden voorgesteld aan de stadssecretaris.

De stad Mechelen kreeg een federale subsidie om deze aanwerving te kunnen doen. "Naar aanleiding van de oproep van onze burgemeester en die van Antwerpen, Vilvoorde en Maaseik deze zomer, werd geld vrijgemaakt voor de brochure en een personeelsopdracht voor Mechelen, Vilvoorde en Antwerpen", vertelt Marina De Bie, schepen van Personeel.

Functie
"De opdracht loopt voor één jaar en de ambtenaar zal contacten moeten leggen met de verschillende gemeenschappen, aan opbouwwerk doen, voelen wat er leeft en mogelijke problemen detecteren. Daarna is het natuurlijk ook de bedoeling om voorstellen te formuleren om deze problemen aan te pakken, hiervoor wordt samengewerkt met de cel Preventie. Door de tekenen van radicalisering te herkennen, kunnen we er in de toekomst beter mee omgaan en er preventief op inspelen. Na een jaar wordt alles geëvalueerd: kunnen we over een meerwaarde spreken, zijn er oplossingen gevonden?"

Burgemeester Bart Somers noemt de aanwerving zeer positief. "Mechelen is de stad met het grootste potentieel op radicalisering", zegt hij. "Toch zijn we er in geslaagd om iedereen die wilde vertrekken naar Syrië hier te houden. We moeten blijven inzetten op dat beleid en jongeren laten zien dat er ook democratische instrumenten gebruikt kunnen worden om de verontwaardiging over de situatie in Syrië aan te kaarten. Deze aanwerving is dus zeker geen negatief precedent. Overal in de wereld is er radicalisering, maar wij doen er iets aan."

Vilvoorde & Antwerpen
Ook de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte werft binnenkort een extra ambtenaar tegen radicalisering aan. "Het probleem dat sommige jongeren zeer snel zeer radicaal gaan denken, moet aangepakt worden. In Vilvoorde willen we de functie voor onbepaalde duur invoeren, al zijn we natuurlijk voor een stuk afhankelijk van subsidies. Maar we moeten deradicalisering integreren in het politionele en lokale beleid".

In Antwerpen is reeds een ambtenaar aan de slag die zich met deradicalisering bezighoudt. "Er werd niemand aangeworven maar we hebben wel iemand die reeds in dienst was gepromoveerd en met deze taken belast", vertelt Philippe Beinaerts, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever. "De samenwerking met de andere steden blijft zeker behouden, het is noodzakelijk om goede praktijken te delen."

Maaseik verontwaardigd
De Maaseikse burgemeester Jan Creemers noemt de aanwerving van de ambtenaren een goede zaak. Hij betreurt dat zijn gemeente, een van de intiatiefnemers ervoor, geen fondsen kreeg om hetzelfde te doen. "Minister Milquet heeft alleen grootsteden Mechelen, Antwerpen, Vilvoorde, Brussel en Luik extra fondsen gegeven, en gemeenten met meer dan 30.000 inwoners", zegt hij verontwaardigd. "Maaseik heeft 25.000 inwoners en mist hierdoor de bal. Onze gemeente kan nergens op terugvallen, dat is jammer. Wij missen ook al andere subsidies die via het grootstedenfonds worden toegewezen. Als de minister het probleem van de vertrekkers echt serieus neemt, dan moet ze ook voor ons iets doen. Vanuit Maaseik vertrokken reeds drie mensen, van wie één sneuvelde. En de pogingen om mensen te overtuigen om te vertrekken, zijn nog altijd bezig."

Maaseik heeft een integratie-ambtenaar die zich momenteel met de problematiek bezighoudt, maar dat volstaat niet. "Die dame heeft al uitstekend werk geleverd, maar heeft natuurlijk ook nog andere taken", aldus Creemers. "Een extra personeelslid zou echt goed zijn voor onze gemeente."

Creemers geeft de moed echter nog niet op. "Ik kreeg vorige week bericht van de minister dat ze 'ten gepasten tijde' gevolg zou geven aan mijn vraag voor extra middelen", zegt hij. "Ik hoop dat er snel werk van gemaakt wordt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234