Zondag 26/06/2022

Update

Mechelaar betaalt minder belastingen vanaf 2016

Burgemeester Bart Somers:
Burgemeester Bart Somers: "We hebben bespaard op werkingsmiddelen door ons personeelsbestand te laten afslanken en zijn blijven investeren."Beeld BELGA

In Mechelen is vandaag de begroting 2015 en het meerjarenplan voorgesteld. Opvallend is dat er in moeilijke economische tijden toch ruimte is voor belastingverlagingen. In 2016 wordt de algemene gemeentebelasting afgeschaft en verlagen de opcentiemen van onroerende voorheffing. Een jaar later wordt ook de bedrijfsbelasting voor kleine zelfstandigen zonder bedrijfsruimte afgeschaft.

Redactie

Bij het aantreden van de huidige bestuursploeg stond het Mechels stadsbestuur voor een forse opdracht: er moest grondig bespaard, worden maar de Mechelaar mocht daar niet te veel van ondervinden.

Personeel
"De grootste inspanning hebben we achter de rug. We hebben vooral bespaard op werkingsmiddelen door ons personeelsbestand te laten afslanken en zijn blijven investeren waardoor we vandaag enkele nieuwe belastingverlagingen kunnen inplannen", zegt burgemeester Bart Somers.

Belastingen
Vanaf 2016 wordt de forfaitaire gemeentebelasting, 60 euro per gezin of 40 euro per alleenstaande, afgeschaft. Daarnaast zullen, eveneens in 2016, de opcentiemen voor onroerende voorheffing dalen van 1.550 naar 1.510. Vanaf 2017 wordt een reserve van 600.000 euro aangelegd die de opcentiemen verder kan laten dalen, of kan dienen als buffer voor andere, nog onbekende situaties. Tot slot zullen ook kleine zelfstandigen zonder specifieke bedrijfsoppervlakte geen bedrijfsbelasting van 50 euro per jaar meer moeten betalen.

De stad zal ook volgend jaar blijven investeren. Wat openbare werken betreft komen de wijk Nekkerspoel en Hombeek aan bod. "We hebben de afgelopen jaren stelselmatig in het stadscentrum en de dorpen geïnvesteerd en gaan daarmee onverminderd voort", zegt Bart De Nijn, schepen van Openbare Werken. "In Nekkerspoel werd in samenspraak met de bewoners bepaald welke werken voorrang krijgen, een uniek participatieproject."

"Dienstverlening zal nog verbeteren"
Zoals reeds in 2013 aangekondigd, wordt ook in de komende jaren bezuinigd op personeelskosten. "Er volgen geen ontslagen meer", zegt Somers. "Wél zullen we sommige mensen die met pensioen gaan niet meer vervangen. Maar door extra investeringen in digitalisering en automatisering zal de burger hier niets van merken. De dienstverlening blijft dezelfde en zal zelfs nog verbeteren."

Het stadhuis van Mechelen. Beeld PHOTO_NEWS
Het stadhuis van Mechelen.Beeld PHOTO_NEWS

Mechelen blijft ook inzetten op een sterk sociaal beleid. "Eind jaren negentig lag het gemiddelde gezinsinkomen veel lager bij Mechelse gezinnen dan in de rest van Vlaanderen", vertelt Bart Somers. "De laatste cijfers dateren uit 2012 en toen was een omgekeerde beweging zichtbaar: een gemiddeld gezinsinkomen in Mechelen was toen 29.413 euro, waar het in Vlaanderen slechts 28.875 euro was. We hebben van de strijd tegen armoede een prioriteit gemaakt, waardoor we vaststellen dat de kinderarmoede in Mechelen licht gedaald is (14,4 procent in 2001; 13 procent in 2013), terwijl ze in andere Vlaamse steden vaak verdubbeld is.

Brandweer en politie
Tot slot wil het stadsbestuur ook enkele samenwerkingen aangaan waardoor bespaard kan worden. Zo werkt de lokale brandweer dankzij hulpverleningszone Rivierenland in een groter geheel, gaat op 1 januari 2015 de fusie tussen de politiekorpsen van Mechelen en Willebroek in voege, wordt de uitbating van de Sint-Romboutstoren overgenomen voor VVV en zal Mechelen zijn geautomatiseerdz systeem om boetes te innen in autoluw gebied aan andere gemeenten aanbieden en hierdoor ook winst maken.

"Geen loze beloften"
Het stadsbestuur maakt zich sterk dat de aangekondigde belastingverlagingen geen loze beloften zullen worden. "We zijn tijdig begonnen met het doorvoeren van bezuinigingen", zegt Somers. "We durven keuzes maken die niet altijd voor de hand liggen en we gaan interne en externe samenwerkingen aan waardoor we kunnen besparen. Door te blijven investeren is onze stad aantrekkelijk geworden voor tweeverdieners en de middenklasse, daardoor is de stad welvarender geworden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234