Maandag 09/12/2019

Mechanische stad

l podium

Een man en een vrouw in een flatgebouw. Een tussenmuur scheidt hen van elkaar. Langzamerhand wordt het verlangen van de man naar de vrouw een ziekelijke obsessie. Regisseur Piet Arfeuille zoekt de eenzaamheid achter de stadsgevels in een mechanische wereld. Arfeuille regisseerde in 2003 Kill the old, torture their young bij het Tieltse Theater Malpertuis. Tijdens het repetitieproces vroeg hij de acteurs hem te laten zien hoe hun karakter handelde als 'het' thuis alleen was. Die improvisatieoefening werkt Arfeuille in Are You Ready For Love uit tot een volwaardige voorstelling met twee pas afgestudeerde studenten van de Toneelacademie Maastricht.

Vanavond in CCBe, Berchem. 03/286.88.25 of www.ccbe.be

Kunsttaal

Het Barre Land staat erom bekend zelf de stukken te vertalen die het speelt. Ditmaal stond het voor een extra moeilijke taak: De familie Schroffenstein is een nooit eerder in het Nederlands vertaald noch in het Nederlandse taalgebied opgevoerd stuk van de Duitse romanticus Heinrich von Kleist. De familie Schroffenstein uit 1802 is zijn eerste toneelstuk en handelt over twee takken van dezelfde familie. De taal die Von Kleist gebruikt, is een 'kunsttaal'; de verzen zijn opgebouwd volgens een vast ritmisch patroon, in vijfvoetige jamben.

7 tot 9 april in de Monty, Antwerpen. 03/238.91.81 of www.monty.be. Daarna op tournee. www.barreland.nl

Gevallen Kinderen

Anja en Esther is de eerste theatertekst van Klaus Mann. Het verhaal speelt zich af in een Herstellingsoord voor gevallen kinderen, dat het midden houdt tussen een balletschool, sanatorium, gevangenis, bordeel en klooster. De Toneelhuis jongerengroep speelt dit 'sentimentele drama in zeven taferelen' samen met Frank Focketyn in een regie van Mieja Hollevoet.

7 tot 9 april in Bourla, Antwerpen. Info en tickets: 03/224.88.44 www.toneelhuis.be)

Prei

De kindertheatervoorstelling Wortels is gebaseerd op het gelijknamige boek van Klaas Verplancke. Die werd met dit boek genomineerd voor de Cultuurprijs Vlaanderen 2004 in de categorie jeugdliteratuur en won de Klara Publieksprijs. In Wortels plant de heuvelwachter Ries een zaadje en ontmoet zo een boom van een Kerel. Johan Dils regisseert Benjamin Sercu en Filip Vandemeulebroecke van De Zeepcompagnie.

8 tot 10 april in De Werf, daarna op tournee. 050/ 33.05.29 of www.dewerf.be.

Breendonkse beulen

Theatermaker Pier De Kock creëert naar aanleiding van zestig jaar bevrijding van de kampen een theaterstuk over fascisme en verrechtsing, toen en vandaag. 21 is een locatieproject in het Fort van Breendonk.

7 april tot 8 mei, in het Fort van Breendonk, Willebroek. breendonk21@lycos.nl of http://breendonk21.skynetblogs.be

(Lila)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234