Zaterdag 31/10/2020

Samusocial

Mayeur en Peraïta kregen zitpenningen op maat

Een dakloze krijgt een maaltijd bij Samusocial. Het rapport over de organisatie roept ethische vragen op omdat die voor 98 procent op subsidies teert.Beeld BELGA

De zitpenningen bij Samusocial kwamen er om de Brusselse PS'ers Pascale Peraïta en Yvan Mayeur te bevoordelen. Tegelijk zijn er geen sporen van vergaderingen of prestaties. Dat blijkt uit het rapport dat voorligt bij de Brusselse regering, maar dat De Morgen kon inkijken.

Het systeem van zitpenningen werd begin 2014 op poten gezet en is onlosmakelijk verbonden met het ontslag van Pascale Peraïta en Yvan Mayeur bij Samusocial, waar ze tot kort voordien directrice en voorzitter waren.

In 2013 komt uit dat directrice Peraïta bij de daklozenorganisatie een torenhoog loon kreeg en ondertussen in een huis van het OCMW woonde. Zowel Peraïta als Mayeur moeten in december 2013 noodgedwongen uit hun functie stappen bij Samusocial. Ze zetelen voortaan in de raad van bestuur.

In januari 2014 stelt de algemene vergadering, die grotendeels bestaat uit de raad van bestuur, Pascale Peraïta aan als gedelegeerd bestuurder van de vzw. En zowel zij als Mayeur worden lid van het bureau van Samusocial. Tijdens diezelfde bijeenkomst van de algemene vergadering wordt het bedrag van de zitpenningen vastgelegd. 140 euro bruto per bijeenkomst van de algemene vergadering of raad van bestuur, waartoe het bureau behoort.

Dat jaar strijken Peraïta en Mayeur op die manier 30.800 euro op, het leeuwendeel van de 39.000 euro aan zitpenningen.

Iemand uit de algemene vergadering van destijds verdedigt de beslissing over de zitpenningen als volgt: "Het was in volle winteropvang en dus alle hens aan dek bij Samusocial. Ik heb dat goedgekeurd, niet wetende dat het bureau zogezegd twee keer per week zou samenkomen en er elke keer een vergoeding voor opstrijken."

Forfaitaire bijdrage

In de eerste verklaring van Pascale Peraïta aan minister Fremault stelde ze dat het bureau twee keer per week samenkwam, maar in de gemeenteraad verklaarde ze dat het sinds november 2015 om een forfaitaire bijdrage ging.

Van die aanpassing van de regels hebben de regeringscommissarissen geen enkel bewijs gevonden. Ook van de vergaderingen is geen spoor. Er zijn geen verslagen, zogeheten proces-verbalen van teruggevonden.

"Noch de statuten, noch het interne reglement voorzien in het opstellen van pv's van de vergaderingen van het bureau", stelt het rapport. "Dat is in strijd met de wet (...) Bovendien stelt de beslissing van de algemene vergadering van 2016 expliciet dat het om zitpenningen gaat waarvoor men aanwezig moet zijn."

Volgens het rapport kregen de bestuursleden bij Samusocial het afgelopen jaar 59.920 euro bruto. Daarvan ging 17.080 euro naar Pascale Peraïta en 16.800 euro naar Mayeur.

Gezien er dat jaar vier raden van bestuur waren en één algemene vergadering, verdienden Peraïta en Mayeur het overgrote deel ervan voor hun werk in het bureau. Met 140 euro per vergadering, zouden er in 2016 maar liefst 116 vergaderingen moeten geweest zijn.

Niet alleen lijkt dat onmogelijk te combineren met een job als OCMW-voorzitter en burgemeester van de stad Brussel, het lijkt er ook op dat Mayeur het wettelijke plafond voor vergoedingen overschrijdt.

In Brussel mag een politieke mandataris maximaal 150 procent van de vergoeding voor parlementariërs ontvangen. Met zijn jaarsalaris van bijna 130.000 euro en de 50.000 euro aan vergoedingen bij intercommunale Vivaqua zit Mayeur al aan het plafond, zo berekende Catherine Lemaitre van Ecolo.

Naast de wettelijke problemen, zijn er ook de ethische vragen die het rapport oproept. De twee socialisten stelden de afgelopen twee jaar een constructie op om zitpenningen binnen te rijven bij een daklozenorganisatie die voor 98 procent op subsidies teert. Daarbij hielden ze zich niet aan de regels die ze zelf door de algemene vergadering hadden laten goedkeuren.

Echtgenoot van Onkelinx

In een week tijd hebben de twee regeringscommissarissen van Fremault (cdH) en Smet (sp.a) cruciale informatie vergaard, ondanks de juridische druk.

Bij hun ministers is intussen een brief toegekomen van de advocaat van Samusocial. Die stelt dat de regering geen recht heeft om onderzoek te doen naar de vergoedingen bij het bureau. Petit détail, de brief is afkomstig van het advocatenbureau van Marc Uyttendaele. Dat is de echtgenoot van Laurette Onkelinx, voorzitter van de Brusselse afdeling van de PS.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234