Woensdag 07/06/2023

Samusocial

Mayeur, de man van 112.000 euro

Yvan Mayeur. Beeld Wouter Van Vooren
Yvan Mayeur.Beeld Wouter Van Vooren

Yvan Mayeur en Pascale Peraïta streken in totaal elk maar liefst 112.000 euro op bij Samusocial. Het schandaal is nu onderwerp van een gerechtelijk onderzoek. En ook de PS is het beu: er komt een congres over totale decumul.

Ann Van den Broek

Deze ochtend komen de twee regeringscommissarissen die vorige week een rapport hebben opgesteld over Samusocial hun bevindingen voorstellen aan de commissie Sociale Zaken van het Brussels Parlement. Ze zullen daar vertellen dat ze a) geen bewijzen gevonden hebben dat de vergaderingen van het bureau van Samusocial effectief hebben plaatsgevonden, en b) dat ex-Brussels burgemeester Yvan Mayeur en ex-directeur Pascale Peraïta voor hun werk tussen 2008 en 2013 alleen al 61.000 euro opgestreken hebben.

Dat bedrag komt bovenop de 155.000 euro die tussen 2014 en 2016 verdeeld werd onder beheerders van de vzw. Alles bij elkaar, zo becijferde de RTBF die de bedragen kon inkijken, streken zowel Peraïta als Mayeur elk 112.000 euro op. Bruto, welteverstaan.

Vanochtend zal een definitief antwoord gegeven moeten worden of die bedragen forfaitair zijn dan wel of het om zitpenningen gaat. Bovendien zal de commissie ook willen weten hoe en waarom Pascale Peraïta zo'n bedrag opstreek bovenop haar jaarloon van 192.000 euro bruto als directeur.

Huiszoekingen

Het is niet alleen het parlement dat zich meer en meer zorgen maakt om de gang van zaken bij Samusocial, ook het gerecht zit achter de organisatie aan.

Het onderzoek dat het Brussels Parket geopend had naar de gang van zaken bij de vzw Samusocial, is niet langer een opsporingsonderzoek, maar is een gerechtelijk onderzoek geworden. Maandag werden nog huiszoekingen uitgevoerd in het kantoor van Samusocial en het OCMW van Brussel.

"De onderzoeksrechter heeft altijd de mogelijkheid om het dossier naar zich toe te trekken en er een volwaardig gerechtelijk onderzoek van te maken", zegt parketwoordvoerder Pierre Geerinckx. "Dat is ook wat hier gebeurd is. De onderzoeksrechter moet die beslissing ook niet motiveren."

Mayeurs opvolger Philippe Close leek gisterenochtend even in nauwe schoentjes te komen. Hij had vorig jaar twee van zijn 31 mandaten niet aangegeven. In 2015 gaf hij er zelfs zeven niet aan.

"We hebben die mandaten niet aangegeven omdat we niet op de hoogte waren dat ze vermeld moesten worden. Maar ik wil benadrukken dat ze niet bezoldigd zijn", aldus de woordvoerster van Close.

Lang zal Close die functies in ieder geval niet meer bekleden, benadrukt hij. De burgemeester zal zoals beloofd effectief ontslag nemen uit alle functies die niets te maken hebben met zijn nieuwe functie als burgemeester. Dat zijn ze zo goed als allemaal. Close zal vanaf september, bij de start van het nieuwe parlementaire jaar, ook stoppen als fractieleider in het Brussels Parlement.

Dat wil niet zeggen dat de PS'er dan geen mandaten meer overhoudt. In de plaats komen er andere, die gelinkt zijn aan zijn nieuwe functie van burgemeester. "Maar daarbuiten zal hij geen enkel ander mandaat opnemen", verzekert zijn woordvoerder. "De burgemeester heeft ook geen enkel mandaat in de privé en zal er ook geen gaan bekleden."

Sowieso zal de PS strenger optreden tegen decumul. Een paar weken geleden nog weigerde de PS-achterban een partijvoorstel over het beperken van decumul goed te keuren. Niet verregaand genoeg, was hun oordeel. "Ze hebben het niet goed begrepen", zei voorzitter Elio Di Rupo toen.

Maar ondertussen heeft ook hij het licht gezien. Di Rupo heeft een statutair congres aangekondigd op 2 juli waarop de Franstalige socialisten een volledige decumul van mandaten zullen bespreken.

Ultimatum

Di Rupo's aankondiging op Twitter kwam er op voorzet van Waals minister-president Paul Magnette (PS).

Die verklaarde op de RTBF dat hij volledig achter het ultimatum van de PS-jongerenpartij staat. Die eist dat de PS nog voor de zomer voor een volledig cumulverbod kiest, dat moet ingaan tegen de lokale verkiezingen van 2018: "Eén mandaat per persoon."

"De PS gaat door een diepe crisis", zei Magnette. "We moeten zo snel mogelijk radicale hervormingen doorvoeren, nog voor de vakantie." Magnette verklaarde het vertrouwen in Di Rupo te behouden. "Hij blijft onze voorzitter tot 2019. Ik ben geen kandidaat."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234