Maandag 20/09/2021

May en Corbyn zitten vandaag al samen, ook Schotse premier betrokken. Maakt hun poging kans?

Corbyn en May samen op een herdenking voor de Eerste Wereldoorlog. Kunnen ze vandaag de strijdbijl begraven op zoek naar een compromis? Beeld Getty Images
Corbyn en May samen op een herdenking voor de Eerste Wereldoorlog. Kunnen ze vandaag de strijdbijl begraven op zoek naar een compromis?Beeld Getty Images

Met haar opening richting oppositiepartij Labour heeft de Britse premier Theresa May haar keuze gemaakt en lijkt het Verenigd Koninkrijk af te stevenen op een softe brexit. Tot woede van de harde brexiteers uit haar eigen rangen, die dreigen dat de Conservatieve partij op springen staat. Maar ook Labour zelf wil wel eens zien hoe oprecht May is. Vandaag spreekt de premier met oppositieleider Jeremy Corbyn, May heeft ook een ontmoeting met de Schotse premier Nicola Sturgeon.

Maandenlang hield de premier vol dat ze liever geen brexitdeal had dan een slechte deal, zoals ze de voorstellen van Labour noemde. De premier moest dat standpunt wel innemen om de harde vleugel uit haar partij tevreden te houden, die er niets mee inzitten zonder enig akkoord uit de Europese Unie te stappen.

Tot gisteren, toen May aankondigde dat ze dan toch zou gaan samenzitten met partijvoorzitter Jeremy Corbyn in de hoop over de partijgrenzen heen een oplossing te vinden. Nadat haar deal drie keer verworpen werd omdat ze in eigen rangen niet voldoende steun vond, besliste de premier het over een andere boeg te gooien en voor een softere variant van de brexit te gaan.

May zal deze namiddag al samenzitten met Corbyn. Ook de Schotse premier Nicola Sturgeon ontmoet ze later vandaag. May hoopt op die manier aan te tonen dat ze serieus open staat voor een compromis. Het zou de bedoeling zijn maximaal een tot twee dagen te onderhandelen om een eventueel akkoord al tegen het einde van de week voor te leggen aan het parlement.

Vinden May en Corbyn geen deal, dan zou de premier alsnog naar het parlement willen trekken en haar akkoord in een soort 'wedstrijd’ willen voorleggen met een of meerdere alternatieve plannen, om het parlement en haar eigen rebelse fractie te dwingen een keuze te maken. Bedoeling is nog altijd de rest van de Europese leiders op de noodtop van 10 april meer duidelijkheid te kunnen verschaffen.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Vraagteken

Hoe levensvatbaar de onderhandelingen tussen de premier en Corbyn zijn, blijft voorlopig een groot vraagteken. May verklaarde in haar toespraak gisterenavond dat het echtscheidingsakkoord dat ze met de Europese Unie onderhandelde integraal deel van het pakket zal moeten uitmaken, aangezien de EU-leiders er niet aan willen tornen.

Maar over de politieke verklaring, die de toekomstige koers uitzet, zei May niets. Waarnemers zien er een duidelijk signaal in dat de premier bereid is te praten over het Labour-voorstel om in de Europese douane-unie te blijven. Op die manier kan het Verenigd Koninkrijk gemakkelijk handel blijven voeren met de EU, maar kan het wel nog altijd geen eigen handelsakkoorden afsluiten. Dat blijft Brussel in dat geval doen.

En dat laatste is de ware nachtmerrie van de harde brexiteers uit May's partij. Hardliners als Boris Johnson en Jacob Rees-Mogg reageerden gisteren dan ook woedend op de toespraak van de premier. Johnson noemde het “zeer teleurstellend dat het brexit-proces nu wordt toevertrouwd aan Jeremy Corbyn en Labour”. “Volgens mij wordt het resultaat zo goed als zeker dat we dan in de douane-unie blijven.”

Verdeeld

De Conservatieve partij is duidelijk hopeloos verdeeld over de te volgen strategie, en nog maar weinig parlementsleden verhullen dat. Brexit-minister Stephen Barclay noemde een “douane-unie” vanmorgen op de BBC-radio “hoogst onwenselijk”. De onderhandelingen met Corbyn zijn verre van een “blanco cheque”, klonk het nog.

De krant The Telegraph zette vanmorgen op zijn voorpagina de foto’s van veertien ministers die wel een no-dealbrexit wilden en waar May dus tegenin ging, al ontkennen andere bronnen dat hoge aantal. Staatssecretaris Nigel Adams, verantwoordelijk voor de regio Wales, gaf vanmorgen wel zijn ontslag omwille van wat hij een “zware fout" van May noemde.

Toch is ook bij Labour niet iedereen even enthousiast. Verschillende parlementsleden waarschuwen niet in de “valstrik” van May te trappen en bij een mislukking van de gesprekken niet de zwarte piet toegeschoven te krijgen. Evenmin is er eensgezindheid over de te volgen richting, bijvoorbeeld over de vraag of er een tweede referendum moet komen of niet.

Oostenrijk: nog geen reden voor uitstel

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz ziet momenteel alvast “geen enkele reden’' om het Verenigd Koninkrijk weer tuitstel te verlenen. Hij wees erop dat de situatie in het Britse parlement niet wezenlijk is veranderd. “Er is nog steeds geen plan B dat op een meerderheid zou kunnen rekenen in het Lagerhuis.”

Kurz sprak op een persconferentie de hoop uit dat May alsnog een uitweg kan vinden. De Ierse minister Simon Coveney (Buitenlandse Zaken) maakte eerder duidelijk dat zijn land vermoedelijk wel zal instemmen met kort brexituitstel.

Maar zoals het er nu voorstaat, verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU op 12 april om middernacht zonder afspraken, zei EU-commissaris Pierre Moscovici in Brussel. Hij waarschuwt voor lange files en wachttijden in het geval van een no-dealbrexit bij de ingangen van de Kanaaltunnel en in de havens van Rotterdam, Calais en Zeebrugge.

“Bij een no-dealscenario staan de Britten in één klap buiten de EU. Goederen uit Groot-Brittannië moeten worden gecontroleerd, formulieren ingevuld en btw verrekend. De ontwrichting zal groot zijn, maar de Europese consument moet beschermd worden”, aldus de Fransman.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234