Dinsdag 24/11/2020

Ouderenzorg

"Maximumfactuur kan rusthuis voor iedereen betaalbaar maken"

Archiefbeeld.Beeld Franky Verdickt

Woonzorgcentra zijn in enkele jaren fors duurder geworden. Dat blijkt uit een doorlichting van de Vlaamse overheid, waarover De Tijd, Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad vandaag berichten. Een verblijf in een Vlaams woonzorgcentrum kost gemiddeld 1.640 euro per maand. In 2013 was dat nog 1.500 euro per maand. Om het verblijf in een rusthuis in de toekomst voor iedereen betaalbaar te houden, pleit sp.a dan ook voor het invoeren van een maximumfactuur.

Eenpersoonskamers zijn met een gemiddelde prijs van 55,14 euro per dag of 1.654 euro per maand duurder dan tweepersoonskamer, die weliswaar almaar zeldzamer worden. Voor een kamer met twee telt een bejaarde gemiddeld 49,72 euro per dag of 1.492 euro per maand neer.

Grote verschillen
Uit de cijfers van de Vlaamse overheid blijkt dat er grote verschillen zijn tussen de provincies. Zo kost een rusthuisverblijf in Antwerpen, Brussel en Vlaams-Brabant een pak meer dan elders in Vlaanderen. Ook zijn OCMW-rusthuizen goedkoper dan vzw-instellingen; commerciële rusthuizen zijn de duurste.

Maandelijkse kosten
De maandelijkse kosten liggen intussen al 400 euro hoger dan het gemiddelde werknemerspensioen. "Dat maakt van de betaalbaarheid van de ouderenzorg een issue, al moeten we niet panikeren", zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). De minister wijst erop dat elke rusthuisbewoner een toelage van 130 euro krijgt uit de Vlaamse zorgverzekering. Ook kunnen ouderen met een beperkt inkomen een beroep doen op een bijkomende premie, die voor de laagste inkomens kan oplopen tot 560 euro per maand. Toch erkent hij dat bejaarden meestal in hun eigen reserves moeten tasten om het rusthuis te kunnen betalen.

Sp.a: "Maximumfactuur kan rusthuis voor iedereen betaalbaar maken"

"Iedereen hoopt op een mooie oude dag. We vinden het belangrijk dat iedereen daar ook uitzicht op krijgt. Maar dat kan alleen als je geen financiële zorgen hebt", zegt Joris Vandenbroucke, fractieleider van de sp.a in het Vlaams Parlement. De Vlaamse socialisten pleiten daarom voor een maximumfactuur in de ouderenzorg.

"Het is hoog tijd dat Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen ingrijpt, want eens te meer blijkt dat het rusthuis voor veel senioren onbetaalbaar is", zegt Vandenbroucke in een reactie op de nieuwe cijfers over de rusthuisprijzen. "Eerder bleek uit de armoedebarometer van de Socialistische Mutualiteiten dat drie op de vier senioren niet voldoende inkomen heeft om de rusthuisfactuur te betalen."

"Nu blijkt dat de gemiddelde rusthuisfactuur in Vlaanderen liefst 1.650 euro per maand bedraagt, terwijl het gemiddelde pensioen ongeveer 1.200 euro bedraagt. Liefst 75 procent van de senioren heeft een pensioen dat lager ligt dan de rusthuisprijs. Dat betekent in vele gevallen dat senioren moeten aankloppen bij hun kinderen of bij het OCMW om hun rusthuis te helpen betalen", benadrukt de sp.a'er.

Voor de Vlaamse socialisten is het belangrijk dat elke Vlaming uitzicht krijgt op een oude dag zonder financiële zorgen. "Dat kan perfect als de Vlaamse regering haar verantwoordelijkheid maar wil nemen", aldus Vandenbroucke. "Mijn fractie heeft al meermaals het concreet voorstel ingediend om een maximumfactuur in de ouderenzorg in te voeren. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de rusthuisfactuur betaalbaar blijft, ook voor mensen met een lager pensioen."

"Noden zullen ook in toekomst hoog blijven"

Zorgnet-Icuro is blij met de inspanningen van de Vlaamse regering voor de woonzorgcentra, maar roept op niet op de lauweren te rusten. De noden blijven in de toekomst hoog.

Het is volgens Zorgnet-Icuro een gekend probleem dat ook in het afgelopen jaar verschillende keren expliciet en in alle scherpte aan bod kwam in de media. "Ouderen van nu gaan steeds later naar een woonzorgcentrum, met name op het ogenblik dat ze het met thuiszorg alleen niet meer redden. De groep zwaar zorgbehoevende ouderen in de woonzorgcentra groeit daardoor, maar de overheidsmiddelen voor de financiering van het personeel groeien niet mee op hetzelfde ritme"

Zorgnet-Icuro is verheugd vast te stellen dat de Vlaamse overheid in deze budgettair krappe tijden extra middelen voorziet om de hevigste noden op dit vlak te lenigen. Het zal in de komende jaren immers alle hens aan dek zijn om de bewonersfactuur in de woonzorgcentra betaalbaar te houden.

De organisatie vraagt met klem dat deze investeringen het begin zouden zijn van een trend om een kwaliteitsvol en solidair antwoord te bieden aan de toenemende zorgverzwaring. Extrapolaties naar de toekomst wijzen immers uit dat er in de toekomst nog zo'n slordige 266 miljoen euro nodig zal zijn om voldoende personeel te voorzien voor de zwaar zorgbehoevende ouderen.

Tot slot juicht Zorgnet-Icuro ook het initiatief van minister van Welzijn Jo Vandeurzen toe om de dagprijzen transparant en publiek te maken. "De Vlaamse burger moet goed geïnformeerd keuzes kunnen maken wanneer hij de overstap maakt naar een woonzorgcentrum", luidt het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234