Woensdag 25/11/2020

Update

Maximumfactuur in thuiszorg prioriteit voor Vandeurzen

Beeld UNKNOWN

Vlaams minister Jo Vandeurzen, bevoegd voor Welzijn, Volkgezondheid en Gezin, heeft aangekondigd dat hij nog deze legislatuur wil werk maken van een maximumfactuur in de thuiszorg om te vermijden dat zieken louter om financiële redenen niet langer thuis kunnen blijven wonen. Het is een onderdeel van het nieuwe decreet op de Vlaamse Sociale Bescherming dat thans voorbereid wordt.

Alle kosten in de thuiszorg waarvoor Vlaanderen bevoegd is zoals gezinshelpers, oppas, poetshulp en warme maaltijden zullen in rekening worden gebracht voor de maximumfactuur. De minister zei te hopen dat het systeem in 2011-2012 operationeel kan worden. Ter ondersteuning van de thuiszorg keurde de Vlaamse regering vrijdag ook nog 150.000 extra uren gezinszorg goed. De komende jaren zal de Vlaamse overheid ook extra investeren in centra voor kortverblijf en dagverzorgingscentra ter ontlasting van mantelzorgers.

Vandeurzen voerde het woord tijdens een persontmoeting van Ziekenzorg CM naar aanleiding van de Dag van de Mantelzorg op 23 juni. Net als Vandeurzen beklemtoonde Johan Tourné, nationaal CM-secretaris, dat de inzet van mantelzorgers onmisbaar is en dat hoe langer meer wordt in het licht van de vergrijzing. Momenteel zijn er in Vlaanderen 600.000 mantelzorgers actief die in de privé-sfeer de zorg op zich nemen van zieken. De gemeentelijke mantelzorgpremie waarvoor CM al jaren pleit als uiting van waardering wordt thans in 75 procent van de Vlaamse gemeenten toegekend, een stijging met 8 procent in vergelijking met twee jaar terug. De premie bedraagt thans gemiddeld 32 euro per maand.

Euthanasie
In de marge meldde Vandeurzen ook dat beheersinstanties van woonzorgcentra en rust- en verzorgingstehuizen hun bewoners duidelijk moeten informeren over hun standpunt inzake euthanasie. "Dit moet verwoord staan in een schriftelijk euthanasiebeleid", antwoordde hij op een schriftelijke vraag van Vera Van Der Borght (Open Vld).

"Ook al is het beschikken over een neergeschreven euthanasiebeleid geen specifieke erkennings- of kwaliteitsnorm toch moet elke bewoner vooraf weten wat hij in zijn instelling kan verwachten op vlak van actieve euthanasie", aldus Jo Vandeurzen. Het Agentschap Zorg en Gezondheid beschikt niet over cijfergegevens over het aantal instellingen dat een neergeschreven euthanasiebeleid heeft. (belga/vsv/sps)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234