Zondag 24/10/2021

Máxima doet harten dan toch sneller kloppen

Op een paar doorzetters na lijken de Nederlanders hun aanvankelijke achterdocht tegenover Máxima Zorreguieta, de Argentijnse verloofde van kroonprins Willem-Alexander, te hebben laten vallen. Vooral sinds Máxima vrijdag uitdrukkelijk en in vlekkeloos Nederlands afstand nam van de junta waarmee haar vader collaboreerde, reageren pers, publiek en politici positief.

Brussel / Amsterdam

Eigen berichtgeving

'Nederland valt voor Máxima', titelde het Algemeen Dagblad zaterdagmorgen. 'Máxima steelt de show', stond het in de Telegraaf. 'Spijt Máxima neemt veel twijfel weg', heette het in het Parool. 'Kamerleden vol lof over optreden Kok en Máxima', schreef dan weer de Volkskrant.

Zoveel is zeker: de bijna dertigjarige Máxima Zorreguieta heeft haar entree verre van gemist. Op enkele reacties uit extreem-linkse en republikeinse hoek na was de eensgezindheid over Máxima's eerste tv-optreden, de officiële bekendmaking van haar verloving met kroonprins Willem-Alexander, groot: de Argentijnse is met stip geslaagd. Dat bleek uiteraard uit het bain de foule dat het stel na afloop nam voor het Haagse paleis Noordeinde, maar ook en vooral uit de vele politieke reacties, onder meer opgetekend door de Volkskrant. "Dit is een prachtige dag", liet PvdA-fractieleider in de Tweede Kamer Melkert zich ontvallen, eraan toevoegend dat hij "in mijn fractie (sociaal-democratisch, LD) brede steun voor het huwelijk verwacht". Fractieleider De Graaf van het links-liberale D66, dat nochtans een aantal republikeinen telt, vond Máxima's uitspraken (zie kader) "indrukwekkend". "De toekomstige koningin van Nederland mag dan een vader hebben die niet deugt, zijzelf deugt gelukkig wel." Nederlands derde regeringspartij, de liberale VVD van fractieleider Dijkstal, stelde dan weer dat de weg open lag voor "brede parlementaire instemming". "In één woord: klasse."

De kritiek bleef beperkt: de rechts-christelijke SGP ziet het huwelijk van een Oranje met een katholieke vrouw niet bijster zitten, de uiterst linkse SP vindt dat Máxima "de verdenking op zich haalt dat haar verklaring door de Rijksvoorlichtingsdienst geschreven is", en een handjevol leden van het Republikeins Genootschap, het Nieuw Republikeins Genootschap en de Republikeinse Moderne Partij, voor wie de fans van het koningshuis "vooral mensen van boven de veertig" zijn.

De politieke klasse had ook woorden van lof voor premier Kok, die verkreeg dat Máxima's vader, Jorge, niet bij het huwelijk aanwezig zou zijn. Hoewel het enthousiasme voor Máxima vast te danken was aan haar uitstraling, vlotte voorkomen en al aardige Nederlands, zouden onze noorderburen in de eerste plaats haar democratische belijdenis hebben weten te waarderen. Dat haar vader het huwelijk niet zal bijwonen deed de rest. Of om het met Jorge Zorreguieta's eigen woorden te zeggen: "Ik wil voorkomen dat controverses over mijn persoon een negatieve invloed hebben op de toekomstige rol en positie van mijn dochter als lid van het Koninklijk Huis van Nederland." Tevoren had hij, tot ongeloof van onder meer de Nederlandse Argentinië-specialist Baud, al te kennen gegeven niet van de mensenrechtenschendingen onder de Videla-dictatuur op de hoogte te zijn geweest. "Pas in 1984 raakte bekend wat er was gebeurd. Ik moet zeggen dat ik me daarvoor niet moreel verantwoordelijk acht. Wat er gebeurde wat de schending van de mensenrechten betreft, verwerp ik volstrekt."

De exacte datum en plaats van het prinselijke huwelijk werd nog niet vrijgegeven, en ook voor een 'Maximania' lijkt het nog te vroeg. Toch schieten de websites over Nederlands toekomstige koningin als paddestoelen uit de grond en is de naam 'Máxima' intussen al gedeponeerd. Volgens een enquête van het tv-programma Netwerk blijkt liefst 83 procent van de Nederlanders "heel of tamelijk positief" over de Zuid-Amerikaanse. (LD)

'De toekomstige koningin mag dan een vader hebben die niet deugt, zijzelf deugt gelukkig wel'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234