Dinsdag 19/10/2021

Maureen Dowd Hoe lang nog blijven de Republikeinen tegen seks?

Eindelijk dringt het door. De Republikeinen worden misselijk bij het akelige gezicht dat hun partij zichzelf levend aan het verslinden is en het merk geweld aandoet op een manier die nog lang zal nazinderen. "Dat de Republikeinen tegen seks zijn, is niet goed", vertelde Alex Castellanos, strateeg van de Grand Old Party, me somber. "Seks is populair." Hij zegt dat zijn partij "in een dieper dal zit dan we graag hadden gehad" en door de vijf fasen van verdriet gaat. "We zitten in de vierde", zei hij (depressie). "We hebben er nog één te gaan." (aanvaarding)

De deelnemers aan de Republikeinse voorverkiezingen struikelen over elkaar om toch maar de meest radicale, onredelijke en krankzinnige kandidaat te zijn. Ze halen uit naar elk spoor van gezond verstand van de andere kandidaten - menselijkheid jegens vrouwen, medelijden met immigranten, de bereidheid om de rijken een beetje meer belastingen te doen betalen - en proberen hen zo te vernietigen.

President Obama heeft gestoorde conservatieven zoals Bush gestoorde progressieven had. Het beeld dat rechts heeft van Obama is niettemin in grotere mate een hersenspinsel dan het beeld dat links van Bush had.

Newt Gingrich, die zelf niet naar Vietnam ging maar wel de geënsceneerde invasie in Irak van Bush steunde, had het lef aan de Oral Roberts University in Tulsa, Oklahoma, te zeggen dat Obama verslaan - "de gevaarlijkste president uit de moderne geschiedenis van de Verenigde Staten" - een "plicht (was) voor de nationale veiligheid" omdat hij "niet in staat is de Verenigde Staten te verdedigen" en "de Verenigde Staten unilateraal wil verzwakken".

Wie was het alweer die Osama doodde?

Hoe kan de warme, koesterende katholieke kerk van mijn jeugd op het publieke forum nu verdedigd worden door harteloze creeps als Gingrich en Rick Santorum?

"Het geeft de conservatieven het aanzicht van een niet-moderne partij", vertelde Rudy Giuliani, de Republikeinse ex-burgemeester van New York en ex-kandidaat voor de Republikeinse nominatie, aan Erin Burnett van CNN. Hij ergerde zich vooral aan de reactionaire houding van de kandidaten tegenover vrouwen en homo's. "Ze begrijpen de moderne wereld niet waarin we leven."

In een speech in Dallas donderdag zei ook Jeb Bush, de jongere broer van ex-president George W.: "Ik was ook conservatief, maar ik kijk naar die debatten en denk: 'Ik geloof niet dat ik veranderd ben, maar het is soms een beetje verontrustend als mensen inspelen op angst en emotie in plaats van hen een blik op een ruimer perspectief te bieden.'"

Alan Simpson, een voormalig Republikeins senator uit Wyoming, noemde Santorum onlangs "star en homofoob". Arlen Specter, die drie jaar geleden overstapte van de Republikeinen naar de Democraten, waarna de kiezers van Pennsylvania zijn zitje in de Senaat afpakten, zei tegen MSNBC: "Als je kijkt naar de uiterst rechtse opvattingen van Rick Santorum, zijn mening over vrouwen op het werk en homo's en de uitspraken over bestialiteiten en geboortecontrole, dan vind ik het niet realistisch dat Rick Santorum Amerika zou vertegenwoordigen."

Paniek

Bij de Republikeinen slaat de paniek toe dat ze zullen afgaan met een loser, hun kans zullen missen om de Senaat te veroveren en alle zetels in het Huis zullen moeten inleveren die ze in 2010 bemachtigden. Ze verlangen almaar harder naar een frisse kandidaat, zoals Jeb Bush.

De nervositeit nam exponentieel toe toen ze Mitt Romney vrijdag een buiklanding zagen maken in zijn thuisstad. In een zo goed als leeg Ford Field in Detroit diste hij een flauwe versie op van zijn economische ideeën, wauwelde hij nog maar eens over de "juiste hoogte" van de bomen in Michigan, en liet hij zich ontvallen dat zijn vrouw Ann "een paar Cadillacs" heeft.

De rijkeluisuitlatingen van Romney onderstrepen wat Ed Rollins, een Republikeinse strateeg, zei tegen Ripon Forum: "Als we uitsluitend de partij zijn van Wall Street en de golfclubs, dan zullen we snel irrelevant worden."

Santorum, wiens naam niet toevallig dezelfde Latijnse wortel heeft als 'sanctimonious' ofte schijnheilig, verscheen op het internetprogramma van Glenn Beck, en debiteerde deze waanzin: "Ik begrijp waarom Obama elk kind naar de universiteit wil sturen", want universiteiten zijn "indoctrinatiefabrieken", die het land "schaden". Hij wil duidelijk academisch thuisonderwijs, wat het aantal cantussen naar beneden zal halen.

Zijn vrouw, Karen, suggereerde dat het succes van haar man "de wil van God" is, en dat hij "van de cultuur een betere cultuur wil maken, die God meer zal behagen".

De totaal gestoorde Republikeinen van Virginia doen mee hun best om de partij een idioot en eng imago te geven. Zo begon vrijdag een filmpje de ronde te doen waarin afgevaardigde Dave Albo zijn collega-wetgevers in het parlement komisch onderhield met zijn eigen Virginiaversie van Lysistrata. Hij opperde dat zijn vrouw geen seks met hem wilde vanwege een Republikeinse wet die een echo, vaak met vaginaal onderzoek, verplicht zou maken voor vrouwen die een abortus willen.

Met de hulp van een vleugje muziek, rode wijn en een groot tv-scherm probeerde hij zijn vrouw, Rita, te verleiden tot seks, terwijl ze naar een nieuwsbericht over de wet aan het kijken waren. "En ze kijkt naar me en zegt: 'Ik moet eens naar bed gaan'", vertelde Albo tegen zijn bulderende collega's.

De Republikeinen, met hun geschifte Reaganfixatie, zijn een partij van de laatste adem, die een postuum bestaan leidt en gevechten levert over seks, ras, immigratie en openbaar onderwijs die al lang gewonnen zijn door de andere zijde.

Ze proberen de klok terug te draaien, maar de tijd vliegt hen voorbij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234