Dinsdag 25/02/2020

Maureen Dowd ergert zich blauw aan bankiers en autobazen die ondanks de crisis vasthouden aan extra's en bonussen

De onverbeterlijke jetsetters van Wall Street

Maureen Dowd is columniste van The New York Times.

In de VS is het 819 miljard dollar zware herstelplan van president Obama goedgekeurd, zij het zonder de steun van de Republikeinen. Maureen Dowd krijgt het inmiddels danig op de heupen van de topmanagers die zich maar weinig schijnen aan te trekken van de crisis.

Terwijl president Obama volop zijn nieuwtestamentische balsem over de hoofdstad aan het verspreiden is, verlang ik naar een beetje van die oudtestamentische toorn. Kan hij zijn stenen BlackBerrytafel niet neerwerpen en in toorn laten neerkomen op de lamlendige financiers, de goden van het goud en hun afgodsbeelden - in dit geval geen gouden kalf maar een tapijt van 87.000 dollar, een voorraad diamanten Tiffany- en Cartierhorloges en een in Frankrijk gemaakt luxebedrijfsvliegtuig?

Nu we toch aan het nationaliseren zijn, kunnen we dan niet alle onnozele bankiers en autobazen ontslaan die zich vastklampen aan hun extraatjes en bonussen, zelfs op een moment dat de economie even snel afgaat als John Thain op zijn antieke commode. (John Thain is de onlangs ontslagen CEO van adviesbureau Merrill Mynch. Hij had zijn kantoor laten herinrichten met onder meer een tapijt van 87.000 dollar en een 'commode op poten', eigenlijk een veredelde wc-pot, red.)

Hoe kon Citigroup zo dom zijn om door te gaan met plannen om een nieuw bedrijfsvliegtuig van 50 miljoen dollar aan te kopen, de exclusieve Dassault Falcon 7X met plaats voor twaalf, nadat het in de voorbije vijftien maanden 28,5 miljard dollar had verloren en 345 miljard dollar van de overheid had gekregen in de vorm van investeringen en garanties?

De 'Citiboobs' zagen hoe de autobonzen met hun privévliegtuig naar Washington vlogen om financiële hulp te vragen, en hoe de hoge pieten bij AIG voor het Congres gesleurd werden omdat ze hun subsidie gebruikt hadden voor gezondheidskuren in Californië. Maar de oenen hadden de boodschap nog altijd niet begrepen. De voormalige heersers van het universum lijken niet volledig door te hebben dat hun universum aan duigen ligt en dankzij hen ook dat van ons. Echte mensen verliezen hun baan bij Caterpillar, Home Depot en Sprint Nextel. Deze en andere bedrijven kondigden maandag aan dat ze in de VS en de rest van de wereld meer dan 75.000 banen wegsnoeien door de duik van het consumentenvertrouwen en de vastgoedprijzen.

Daartoe aangezet door een verbijsterde senator Carl Levin beval Tim Geithner - op het moment dat hij werd beëdigd als de nieuwe minister van Financiën - zijn mensen op Financiën de Citiboobs op te bellen om hen duidelijk te maken dat het nieuwe vliegtuig niet van de grond zou komen. "Ze hadden het redelijk snel door", zegt een ambtenaar bij Financiën, hoewel ze volgens hem toch wat protesteerden. "Zes maanden geleden hadden ze het vliegtuig gehouden en waren ze ermee naar Washington gevlogen."

Senator Levin zei dat de financiers er niet in zullen slagen hun perverse mentaliteit te veranderen, maar dat ze aan banden gelegd zullen moeten worden met Geithners nieuwe riemen. "Het is obsceen dat die financiële instellingen amper verantwoording af te leggen hebben", zei Levin me. "Ik word razend bij de gedachte dat een bank die miljarden belastinggeld toegestopt krijgt ondertussen vrolijk leuke vliegtuigjes koopt."

Andrew Cuomo, de procureur-generaal van New York, dagvaardde dinsdag John Thain, de ex-CEO van Merrill Lynch, vanwege de 4 miljard dollar aan bonussen die hij had uitbetaald toen het bijna failliete bedrijf werd opgekocht door Bank of America. In een interview op CNBC hanteerde Thain de misleidende, verwerpelijke argumenten die ook andere directieleden gebruiken om te verantwoorden waarom ze hun bonussen behouden als de winst aan het kelderen is. "Als je je beste mensen niet betaalt, dan maak je je zaak kapot", en zullen ze vertrekken, zei hij. Hallo? Ze hebben de zaak kapotgemaakt. Dat ze hun kaarten dan maar op tafel gooien. Eens zien welke fantastische arbeidsmarkt er ligt te wachten op de genieën van het kapitalisme die 15 miljard verloren in drie maanden en mee het socialisme hebben binnengeleid.

De interviewster vroeg Thain ook te verklaren hoe hij, terwijl het mes wordt gezet in banen en wedden, 1 miljoen dollar kan uitgeven aan de herinrichting van zijn bureau. Bij de aanwinsten waren gordijnen van 28.000 dollar, een paar stoelen van 87.000 dollar, stof voor een 'Romeins scherm' van 11.000 dollar, Regencystoelen van 24.000 dollar, zes wandlampen van 2.700 dollar, een kandelaar van 13.000 dollar in de private eetkamer en zes stoelen van 37.000 dollar, een 'gewone salontafel' van 16.000 dollar, een antieke commode 'op poten' van 35.000 dollar, een 'perkamenten prullenmand' van 1.400 dollar. Wil dat zeggen dat je er gebruikt perkament in kunt werpen, of is het gemaakt van perkament? Het is psychopathisch om miljoenen te besteden aan de inrichting van je kantoor als buiten mensen hun baan verliezen, hun huis, hun pensioen en spaarcenten. Thain zou nooit nog een hogere positie mogen bekleden dan bankautomaataanvuller. Beeld u in: die kerel had best minister van Financiën kunnen worden als John McCain gewonnen had.

De interviewster drong aan: wat was er mis met het kantoor van zijn voorganger, Stanley O'Neal? "Wel - zijn kantoor was heel anders - dan - de - het algemene decor van - de Merrillkantoren", antwoordde Thain. "Het was echt - heel moeilijk - geweest - voor mij - om het te gebruiken in de vorm waarin het was." Was er een tafel en een telefoon? Hoe komt het dat die wrede, harteloze monsters die de economie vermoordden nog vrij rondlopen (om de sociopathische sadist Bernie Madoff niet te vermelden) - en nog niet beschuldigd zijn? Laat maar komen de boeien. Dat de showprocessen beginnen...

Het is psychopathisch om miljoenen te besteden aan de inrichting van je kantoor als buiten mensen hun baan verliezen,

hun huis, hun pensioen en spaarcenten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234