Donderdag 22/10/2020

Matt Damon

speelt hoofdrol in 'The Good Shepherd'

'De ene dag ben je hot, de andere not'

Matt Damon is hot. Zo hot dat hij bijna Robert De Niro moest afschepen voor diens nieuwste film. Toen De Niro hem vroeg voor The Good Shepherd was hij al verbonden aan andere projecten met Scorsese en Soderbergh. Maar Damon kan relativeren. 'Vandaag ben ik populair, morgen misschien niet meer.'

Door Craig McLean / foto's Kris dewitte

Dit is de wereld waarin Matt Damon leeft: "Bob belde me totaal onverwacht toen ik op de persconferentie voor Ocean's Twelve zat, samen met George en Brad." De Niro bood Damon de hoofdrol in de film The Good Shepherd aan, een verhaal over het ontstaan van de CIA. Damon kende het scenario. Toen hij tien jaar geleden zijn agent vroeg hem de beste vijf onuitgewerkte scripts toe te zenden, zat deze er al bij. Het script ging al een tijdje rond in de filmwereld. Damon was niet de eerste keuze. Het was Jude Law die genoemd werd als grote kanshebber, net als Damons goede vriend Ben Affleck. De laatste jaren zou volgens geruchten de rol naar Leonardo DiCaprio gaan. Maar nu De Niro de rol totaal onverwacht aan hem aanbood, zat hij met een probleem. Hij had al getekend voor twee andere grote filmprojecten: The Informant bij Steven Soderbergh en The Departed bij Martin Scorsese. Damon: "Bob zei dat hij zou overleggen met Marty als ik het erover zou hebben met Steven." Matt Damon, de acteur die de allergrootsten uit Hollywood met de voornaam mag aanspreken. Scorsese paste zijn filmschema aan en Soderbergh stelde de opnamen met een jaar uit. "Ik weet dat het veel gevraagd was. Je vraagt eigenlijk aan iemand om zijn leven om te gooien", zegt Damon.

In tegenstelling tot andere sterren lijkt hij het niet erg te vinden dat hij tweede keuze was. "Zo zit het wereldje nu eenmaal in elkaar. Jarenlang zaten Tom Cruises vingerafdrukken op elk interessant script. Voor deze film was ik zelfs niet de tweede keuze, denk ik, ik zat ergens in het midden van een hele rij. Maar ik vind het al heel wat dat ik op een dergelijke lijst sta. Veel acteurs gunnen hun collega's het licht in de ogen niet. Maar zo werkt het niet. Je moet je meten met niemand anders dan jezelf. Het is geen tennis, maar golf."

"Vroeger dacht ik: eens een ster, altijd een ster. In de realiteit gaat het er heel anders toe. Iedereen zit in spanning af te wachten wat zijn volgende film zal zijn. Het kan op elk moment verkeerd gaan. De ene dag ben je hot, de andere dag not."

Damon is in zijn beste vorm ooit. Sinds hij na bijna twintig jaar gestopt is met roken, gaat het alleen maar beter. Om zijn conditie op peil te houden gaat hij lopen. Kilometers. Iets wat hem goed van pas komt in zijn films, die vaak een hoog actiegehalte hebben. Zijn grote succes heeft hij te danken aan de Bourne-trilogie. Hij had dan wel al geschitterd in kaskrakers als Good Will Hunting, Saving Private Ryan en The Talented Mr. Ripley, maar nadien viel het even stil. Tot Doug Liman bij hem uitkwam voor The Bourne Identity, een soort rol waarvoor hij nooit eerder gecast was. Volgens Liman kon het lukken indien Damon al het stuntwerk voor eigen rekening nam. Het moest en zou geloofwaardig overkomen. Geen probleem voor Damon. Hij drijft zichzelf graag tot het uiterste. Anthony Minghella, de regisseur van The Talented Mr. Ripley, wist dat al langer. "Damon gelooft dat aan een goede acteerprestatie bloed, zweet en tranen moeten voorafgaan." Voor de Bourne-films leerde Damon kali, een Filippijnse vechtsport, en volgde hij een intensieve training in de woestijn om te leren omgaan met vuurwapens. Damon: "Ik doe alles om geloofwaardig over te komen."

De acteur van 36 ziet er nog steeds jong uit. In The Good Shepherd, die een tijdspanne van twintig jaar beslaat, is verouderen dan ook het enige waarin hij niet zo geloofwaardig overkomt. Op zijn acteerprestaties valt verder niets aan te merken. Hij speelt de rol van Edward Wilson, een telg van een prominente Amerikaanse familie. Tijdens zijn studies aan Yale in de late jaren '30 sluit hij zich aan bij de gesloten studentenbeweging Skull & Bones, een elitebeweging waartoe alleen de echte top van de Amerikaanse samenleving wordt toegelaten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Wilson daar gerekruteerd door generaal Sullivan (De Niro) voor de Office of Strategic Services, de voorloper van de CIA. Hij moet naar Londen en laat daarvoor zijn zwangere vrouw (Angelina Jolie) thuis achter. Hij gelooft sterk in de noodzaak van zijn taken, maar moet daarvoor heel wat opofferen. Damon: "Het was daarom dat ik deze rol absoluut wou spelen. Wilson is een emotioneel naar binnen gekeerde man, wat niet anders kan in een dergelijk beroep. Uitspattingen zal je bij hem niet zien. Dat maakte van deze rol een hele uitdaging. Ik moest op een heel sobere, ingetogen manier gestalte geven aan deze man, zonder de geloofwaardigheid te verliezen." Om dat zo goed mogelijk te doen ontmoette Damon de families van enkele CIA-agenten. Maar dat was eigenlijk niet nodig met een regisseur als De Niro. Hij wist allang hoe elke rol moest worden ingevuld en hield elke beweging van de acteurs nauwlettend in de gaten. Damon: "Ik vond het alleen maar fantastisch. De meester aan het werk zien en samen met hem mijn rol ontleden was ongelooflijk leerrijk." Maar het was niet altijd gemakkelijk. Midden in de opnamen moesten De Niro en Damon hun loon inleveren omdat de kosten te hoog opliepen. Damon: "Een prijs die ik graag betaal voor een film die zo belangrijk is als deze."

Damon heeft niets tegen entertainment, zolang er ook enige betekenis in zit. Hij was al vroeg gebeten door de acteermicrobe. Toen hij klein was, speelde hij samen met zijn beste vriend, Ben Affleck, scènes uit bekende films na. Zijn enthousiasme heeft hij te danken aan zijn ouders. Hoewel ze scheidden toen hij amper twee was, en hij bij zijn moeder ging wonen, hebben ze allebei een belangrijke rol gespeeld in zijn leven. Zijn vader Kent was effectenmakelaar en verdiende goed de kost. Maar gelukkig was hij niet in zijn werk. Zijn moeder Nancy was opvoedster en kon met moeite de eindjes aan elkaar knopen. Maar zij was wel gelukkig. "Doe wat je graag doet", was dan ook de raad die ze allebei aan hun kinderen meegaven. Damons oudere broer Kyle is nu beeldhouwer en schilder. Hun moeder had haar eigen principes op het vlak van opvoeding. Ze leerde haar kinderen hun verbeelding te gebruiken en zelfstandig te denken. Damon: "Ze moedigde ons aan ons volledig te laten gaan in de spelletjes die we speelden en daarin creatief te zijn. En te dagdromen. Als kinderen dat vandaag doen, krijgen ze Rilatine voorgeschreven." Damon was bovendien een uitstekende student en werd zonder problemen toegelaten aan de universiteit van Harvard. Maar het schoolse beviel hem als kind niet altijd even goed. En ook daarin speelde zijn moeder een grote rol. Toen hij werd gestraft omdat hij uit het venster aan het staren was, stapte zijn moeder naar school om te protesteren. Ook huiswerk moest, of beter, mocht hij van haar niet maken. Terwijl hij ging buiten spelen, maakte zij het voor hem. Damon: "Ze vond dat een kind niet mocht bezig zijn met saaie dingen, een kind moest leven." Hoewel zijn moeder Damon stimuleerde in het nastreven van zijn passies, vond ze het eveneens haar taak hem met beide benen op de grond te houden. Toen hij in de nasleep van het succes van Good Will Hunting de covers van heel wat tijdschriften sierde, ging zij niet akkoord met al die media-aandacht. Al die belangstelling voor een persoon was volgens haar geen goed toonbeeld voor de maatschappij. Damon: "Mijn moeder loopt niet hoog weg met het hele celebritywereldje. Ze vindt, net als ik trouwens, dat ik die status enkel mag gebruiken om er goede dingen mee te verwezenlijken. Niet om een goede tafel in een exclusief restaurant te bemachtigen."

Damon zet zich in voor goede doelen. Vorig jaar trok hij naar Zambia met de lobbygroep Data om het tekort aan zuiver drinkwater aan te klagen. Damon: "Met een ster erbij verzeker je dat het gebeuren primetimeaandacht krijgt in de media. Het is jammer dat het zo in elkaar zit, maar ik maak er graag gebruik van. Ik beschouw het als mijn verantwoordelijkheid." Zelf leeft hij een vrij sober bestaan tussen alle glitter en glamour, samen met zijn vrouw Luciana. Hij leerde haar kennen in Miami, waar ze werkte in een café. Het klikte en ze bleven met elkaar in contact. Maar de vonk sprong pas echt over toen ze hem vier maanden later achternareisde naar Praag, waar hij opnamen had. Zijn vorige relaties met onder anderen Clare Danes, Minnie Driver en Winona Ryder hadden nooit langer dan tweeënhalf jaar geduurd. Maar nu was het anders. Eind 2005 trouwden ze en vorig jaar werd hij vader van een dochter, Isabella. Het trio is onafscheidelijk. Als hij op verplaatsing moet filmen, neemt hij zijn gezin gewoon mee. Damon: "We hebben die beslissing genomen toen ik kort na de geboorte van mijn dochter naar Tanger moest voor The Bourne Ultimatum. Ik was drie weken van hen gescheiden en voelde me echt ellendig. Dat wou ik nooit meer meemaken." Hij houdt zijn privéleven ver van alle camera's. "Ik huiver gewoon als ik zie hoe Brad Pitt en Angelina Jolie hun leven moeten leiden. Ze worden voortdurend achtervolgd door camera's, waar ze ook gaan. Ik zou het, denk ik, niet aankunnen. Maar blijkbaar ben ik gewoon te saai. Dat mijn vrouw niet uit het milieu komt, zal daar ook wel veel mee te maken hebben." In The Good Shepherd speelt Angelina zijn vrouw. Damon: "De meeste mannen zullen dit niet begrijpen, maar ik vond het helemaal niet leuk om haar te kussen. Pitt en Jolie zijn goede vrienden, we kennen elkaar al heel lang. Het was alsof ik mijn zus moest kussen. Heel vreemd." n © Telegraph magazine

INFO

The Good Shepherd speelt vanaf deze week in de bioscoop.

De Niro wist allang hoe ik mijn rol moest spelen. Ongelooflijk leerrijk om met de meester te kunnen samenwerken

De meeste mannen zullen dit niet begrijpen, maar ik vond het helemaal niet leuk om Angelina Jolie te kussen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234