Dinsdag 02/03/2021

Mathijssen: 'Hier is meer karakter'

Ik moet hier mensen duidelijk maken wat ze precies

Tot nieuwjaar, om in de terugronde te strijden voor de titel.

"Dat is inderdaad het scenario dat ik ongeveer in gedachten heb. Kijk, het klinkt misschien... (twijfelt even en zegt het dan toch) Ik ben zeer overtuigd over de manier waarop het zal moeten gebeuren en dat zal misschien wat extra tijd kosten. Maar uiteindelijk zal het ook extra punten opleveren. Ik laat me zeker niet op andere gedachten brengen, mochten in het begin de resultaten tegenzitten."

'De manier waarop', wat is dat dan?

"Het is een mix van wat ik van voetbal denk met de kwaliteit die in deze groep zit."

Voor welk voetbal sta jij?

"Fysieke kracht is belangrijk. Je hoort altijd hetzelfde als we tegen Franse of Duitse ploegen spelen: 'We hadden het gevoel dat de anderen scherper, sneller, fitter waren.' Dat moet eruit. Ik wil dat we punten kunnen halen in de bepalende fase van een wedstrijd en dat is nog altijd de laatste twintig minuten. Ik wil dat mijn spelers hun tegenstander aan het eind breken."

Heb je daarom je spelers zo afgemat tijdens de voorbereiding?

"Je moet alle middelen gebruiken om een wedstrijd te winnen. Dit is trainbaar. Met andere zaken, zoals techniek, kan ik me niet meer bezighouden."

Dat krachtvoetbal, is ook het voetbal waar Club Brugge voor staat. Is het toevallig dat je hier terechtkwam?

"Dat denk ik niet, maar dit is eigenlijk meer een vraag voor het bestuur. Voor mij is het duidelijk dat hier weer een groep moet staan die respect afdwingt. Ik kan me mijn eerste uitwedstrijd als trainer van STVV naar Club Brugge nog herinneren. Ik sprak mijn spelers toe voor de wedstrijd en na tien minuten ben ik gewoon gestopt. Het had geen zin. Ik geraakte niet binnen bij een aantal mensen.

"Die jongens hadden zoveel respect voor alles wat blauw-zwart was en op het veld stond... Zoiets moeten we opnieuw creëren. Ik hoop dat dit gevoel zo snel mogelijk heerst bij mijn groep, zonder dat ik daar iets moet aan doen. Normaal gezien is het voor zestig of zeventig procent van de wedstrijden niet nodig dat ik mijn spelers op die manier klaarstoom. Daar wil ik naartoe."

Dat je voor zeventig procent overbodig wordt?

"Absoluut. Maar het liefst niet voor honderd procent. (glimlacht)"

Heb je de spelers daarvoor?

"Ik hoop van wel. Maar sommigen moeten schakelen, laat dat duidelijk zijn. Sommige jongens zijn nog te veel vergroeid met vroeger."

Er is vorig seizoen veel aan de oppervlakte gekomen over deze kleedkamer. Hoe stap je hier dan binnen als nieuwe trainer?

"Zonder vooroordelen. Ik weet dat er veel is gezegd, maar dat is mezelf ook al overkomen. Je weet dan ook dat er veel van die zaken gewoon niet kloppen, ik zit ook in die wereld: je bent tactisch dit of dat, je bent gestoord, zus, zo, je hoort van alles over jezelf... Ik filter grondiger dan de gewone supporter. En, ik zal je zeggen: wat hier was, interesseert mij geen bal! Ik ga uit van mezelf, mijn eigen waarnemingen."

Goed, maar je was hier wel al toen Priske in de Deense pers vertelde over deze 'peutertuin'.

"Heb je dat sindsdien nog gehoord?"

Nee. Hoe komt dat?

"Er is binnenskamers over gepraat. Priske zou zulke uitspraken vandaag niet meer zou doen, daar ben ik van overtuigd. Blijkbaar is het veranderd."

Sommige spelers met wie hij ruzie had, zoals Birger Maertens, staan niet meer in de ploeg, dus het probleem doet zich sowieso niet meer voor.

(stilte)

Hoe is je relatie met de voorzitter? Weet je bijvoorbeeld of je zijn eerste keuze bent, want dat kan op termijn wel eens onduidelijk worden.

"Het maakt mij niet uit of ik zijn eerste keuze ben, of niet. Maar mocht ik het niet zijn, dan heeft hij me toch alleszins dat gevoel niet gegeven. Had je het eerste contact tussen ons meegemaakt, dan kon je niet anders concluderen dan dat ik heel hoog op zijn lijstje stond. Het was heel hartelijk, snel en kordaat."

Als je niet de eerste keuze bent, kan hij heel goed toneel spelen?

"Dat kun je mij niet in de mond leggen."

Toneel is in dit wereldje belangrijk, dat weet jij toch als de beste?

"Ik speel nooit zomaar toneel, alleen als ik denk dat het een rol is waarmee ik andere mensen vooruit kan helpen. Als ik bijvoorbeeld het gevoel heb dat ik de spelers of de club ermee help door in de media mijn nek uit te steken, dan doe ik dat."

Je vond bij Charleroi dat je groep niet in staat was om met de neus in de wind te staan en dus deed je het zelf. Kan deze groep dat wel?

"Ja, en dat mag je ook verwachten van een topclub. Hier zit meer karakter, dat hoort zo. Tijdens wedstrijden zal ik het dan ook meer aan mijn spelers overlaten om op gepaste tijden te reageren op een beslissing van de scheidsrechter. Ik heb daar in Charleroi aan proberen werken, maar op een bepaald moment heb ik die piste verlaten. Het ging ten koste van de prestaties en leverde te veel gele kaarten op. Ik had toen ook het nadeel dat op mijn middenveld geen Belgen stonden. Dat speelt mee, want ze krijgen geen contact met de scheidsrechter zoals het hoort."

We mogen dus verwachten dat je minder tekeergaat tegen de refs?

"Je mag dat niet alleen verwachten, je zult het zien."

Je zei al eens dat de grens op dat vlak verlegd moet worden. Welke grens bedoelde je? Die van jou, of die van het brave blauw-zwart?

"Beide. Ik wat rustiger en Club Brugge wat leper."

Ben jij soms niet met voetbal bezig?

"Ik ga nooit met vakantie, als het dat is wat je bedoelt. Maar ik kan wel mijn hoofd vrijmaken. Door eens rustig te praten met een paar vrienden, of tijdens een wedstrijdje tennis, of golf."

Je golft bijzonder goed, volgens Luc Nilis.

"Ik ben soms beter dan hij, ja. Maar ik heb er de laatste maanden niet zoveel tijd voor. De laatste wedstrijd die ik speelde, was op het toernooi van Knokke. Dat heb ik toen gewonnen. Marc Degryse zat toen in mijn groep, trouwens."

Over Club Brugge gepraat?

"Nee, eigenlijk niet. Marc en ik kennen elkaar al jaren. We hebben samen onze legerdienst gedaan, dat smeedt banden voor het leven. Ik zat in Brussel en hij zat hier in Brugge, maar wij deden niets anders dan rondtrekken en matchkes spelen. (glimlacht) Wat ik wil zeggen... Als ik mijn momenten heb buiten de club, en die zijn al zo schaars, dan wil ik niet te veel over mijn werk praten. Ik mijd dat onderwerp niet, maar ik ga zeker niet op zoek naar gesprekken daarover. Met Marc is dat net zo. We hebben een erg leuke middag gehad. Marc vooral. Hij mocht genieten van mijn fantastische wedstrijd. (lacht)"

Wat een bescheidenheid. Maar je bent dan ook niet bang voor grootspraak. Je vergeleek jezelf ooit eens met Louis van Gaal.

"Hij is alleszins iemand bij wie ik langs was geweest had ik vandaag zonder club gezeten, gewoon om te leren. Van Gaal is een vernieuwer."

Ben jij dat dan ook?

"Misschien wel. Voetbaltechnisch, tactisch niet. Maar blijkbaar volgens sommigen wel in de beleving, in de coaching. Ik ben bijvoorbeeld heel snel met de volgende opdracht bezig, ook al is dat nog maar tien minuten na het einde een wedstrijd. Ik probeer snel een interactie met de tegenstander op te zetten."

Provoceren?

"Ik provoceer niet."

Club Brugge had voor de periode Ceulemans-Ferrera-Janevski een traditie van trainers die lang aan de slag waren. Kun jij die weer oppikken?

"Ik hoop het, omdat zo'n periode meestal gepaard gaat met succes. Ik gun dat de club en mezelf. Maar in principe is dat niet iets wat mij zal overkomen, hoe raar het ook klinkt. Meestal ben ik iemand die verder gaat. Ik vul mijn opdracht in en dan ga ik verder. Laten we hopen dat ik over drie jaar met een positief probleem opgezadeld zit. Tot nu toe heb ik na een bepaalde periode altijd verder gewild, iets anders gewild."

Zeg jij nu al dat je naar het buitenland wil?!

"Als die keuze zo positief is, lijkt mij dat de logische stap."

De Bundesliga?

"Ik wil me daar niet op vastpinnen, maar dat lijkt me wel interessant, ja."

Maar eerst een paar Belgische titels?

"Ja."

Dit jaar al?

"In een ideaal scenario wel. En daar ga ik van uit."

voorstellen. Onbegrijpelijk. Hier zitten toch geen sukkelaars?!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234