Zondag 21/07/2019

Mathieu van der Poel pakt de zege in Sint-Niklaas

Beeld BELGA

Mathieu Van der Poel (BKCP-Powerplus) heeft vandaag in Sint-Niklaas de elfde editie van de Cyclocross van het Waasland gewonnen. De 19-jarige Nederlander rondde een solo, die hij halfweg de weedstrijd opzette, knap af. Kevin Pauwels werd tweede, Wietse Bosmans derde.

Het regende afzeggingen voor de start van de Cyclocross van het Waasland. Naast Sven Nys lieten onder andere Klaas Vantornout, Wout Van Aert en Tom Meeusen de veldrit om diverse redenen links liggen. Net na de start vormde zich een kopgroep met vier renners. Dat waren Kevin Pauwels, de Tsjech Martin Bina en de Nederlandse broertjes Mathieu en David Van der Poel. Wat verderop volgde Rob Peeters, met in zijn gezelschap Wietse Bosmans.

De kopgroep werd na drie ronden herleid tot drie renners. Kevin Pauwels kreeg Mathieu Van der Poel en Wietse Bosmans mee in steun. Toen iets over halfkoers Pauwels een foutje maakte, was dat het sein voor de jongste van de broertjes Van der Poel om vol door te gaan en een kloof te slaan. Bosmans leek een tijdlang op de dichtste ereplaats beslag te gaan leggen, tot hij op iets meer dan een ronde van het einde het gezelschap kreeg van Kevin Pauwels. Die wachtte de sprint met twee niet af en liet Bosmans ter plaatse.

Beeld BELGA
Beeld BELGA
Beeld BELGA
Beeld PHOTO_NEWS

"Mooie herinneringen"
Vorig jaar moest Mathieu Van der Poel (BKCP-Powerplus) in een millimetersprint nog de duimen leggen voor Niels Albert. In de elfde editie van de Cyclocross van het Waasland was het woensdag in Sint-Niklaas wel raak. "Ik heb nu al mooie herinneringen aan deze cross", reageerde de 19-jarige Nederlander.

"Vorig jaar was dit mijn tweede veldrit bij de profs. Ik had niet het gevoel dat ik hier iets goed te maken had na mijn tweede plaats, maar winnen is altijd leuk. Voor mij lag het tempo hoog genoeg. Al vrij vroeg in de wedstrijd geraakten we met drie renners voorop. Samen met ploegmakker Wietse Bosmans zette ik wat druk op Kevin Pauwels. Zeker toen hij wisselde van fiets."

"Ik sloeg een klein kloofje, maar blijkbaar moet hij daarna gevallen zijn. Meteen was het gat groot genoeg om van dan af mijn eigen tempo te beginnen rijden en dat te onderhouden. Mocht Pauwels alsnog teruggekomen zijn, dan was het aan Bosmans om opnieuw aan te gaan. Zo ver kwam het evenwel niet. Dit is misschien wel niet de grootste cross, maar winnen is altijd heel mooi. Zondag rijd ik in Namen, waar het niveau gigantisch hoogt ligt. Het zal zeker lastig worden."

Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Uitslag (48 deelnemers)

1. Mathieu Van der Poel (Ned/BKCP-Powerplus) in 59:28

2. Kevin Pauwels op 0:32

3. Wietse Bosmans 0:41

4. Joeri Adams 1:05; 5. Julien Taramarcaz (Zwi) 1:07; 6. Marcel Meisen (Dui) 1:24; 7. Vincent Baestaens 1:40; 8. David Van der Poel (Ned) 1:53; 9. Laurens Sweeck 2:00; 10. Bart Wellens 2:05; 11. Martin Bina (Tsj) 2:20; 12. Philipp Walsleben (Dui) 2:45; 13. Rob Peeters 2:52; 14. Quinten Hermans 2:57; 15. Vinnie Braet 3:15; 16. Ben Berden 3:50; 17. Patrick Gaudy 4:20; 18. Stijn Huys 4:24; 19. Kenneth Van Compernolle 4:36; 20. Jonathan Page (VSt) 4:44; 21. Gioele Bertolini (Ita) 5:00; 22. Lubomir Petrus (Tsj) 5:20; 23. Francis Mourey (Fra) 5:29; 24. Patrick van Leeuwen (Ned) 5:40; 25. Thomas Joseph 6:32; 26. Ingmar Uytdewilligen 7:35; 27. Tom Van Den Bosch op 1 ronde; 28. James Spragg (GBr); 29. Jelle Brackman; 30. Jens Teirlinck; 31. Niels Koyen op 2 royen; 32. Björn Rondelez; 33. Edwin De Wit; 34. Lorenzo Pepermans; 35. Mark McConnel (Can); 36. Fabrice Mels; 37. Mackey Skyler (VSt); 38. Bruce Dalton (GBr); 39. Gianni Vermeiren (Ita); 40. Mario Matijevic .

Beeld PHOTO_NEWS

Pauwels: "Verloor kostbare tijd door val"

Tot halfweg koers hield Kevin Pauwels tred met Mathieu Van Der Poel. Tot Pauwels een foutje maakte en onderuit ging. "Halfweg schoof ik weg op een glibberige schuine kant. Ik ging overkop en verloor meteen een pak kostbare tijd", verklaarde Pauwels (Sunweb-Napoleon Games).

"Bovendien moest ik daarna nog van fiets wisselen, omdat ik af te rekenen had met een slepend achterwiel. Meteen was de kloof met Van der Poel veel te groot geworden. Ik diende door die tegenslagen ook nog Wietse Bosmans voor te laten, maar die kon ik op het einde toch nog achter mij laten. Ik heb er een mooie stage op zitten. Het ziet er dus goed uit voor de komende weken. Hier had ik niet het supergevoel, maar dat kwam omdat ik wellicht heel veel trainde in Spanje. Voor mij komt het er nu op aan mijn trainingsintensiteit wat te onderhouden, maar ook om op tijd te rusten. Er komen heel belangrijke crossen aan."

Wietse Bosmans (BKCP-Powerplus) was tevreden met de derde stek. "Ik was twee maanden inactief en train nu ongeveer zes weken. Ik word derde en mag zeker niet klagen. Ik heb daar zelfs geen woorden voor. Ik had nooit gedacht dat het zo snel al zo goed zou gaan. Deze podiumplaats is echt onverhoopt. Het komt er nu op aan zoveel mogelijk wedstrijden te rijden en zo weer wedstrijdritme op te doen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden