Zondag 29/01/2023

"Mathieu kan DE TOUR winnen"

"Mathieu is veel beter dan zijn vader en zijn grootvader", zegt Poulidor.Beeld BELGA

Mathieu van der Poel (21) noemt hem 'Pappy'. Voor Raymond Poulidor (79) is hij gewoon de 'Gamin'. Mathieu is de kleinzoon van Raymond. "Mathieu is veel beter dan zijn vader en zijn grootvader", zegt Poulidor. En dan is er nog iets wat de wereldkampioen anders maakt dan zijn grootvader, de eeuwige tweede in de Tour de France: "Mathieu wil altijd winnen. Hij is 'un tueur'."

Marc Ghyselinck in Frankrijk

Het is zondagnamiddag in het Franse Lignières-en-Berry. Geduldig werkt Mathieu van der Poel zich door de podiumceremonie waar maar geen einde aan wil komen. Bloemen en bekers neemt de winnaar van de zesde Wereldbekercross van het seizoen in ontvangst. Hij gaat op de foto met Wout van Aert en met Lars van der Haar, de renners die hij na een halve achtervolgingsrace grandioos heeft verslagen. De enigen wellicht die hem zondag in Zolder van een tweede opeenvolgende wereldtitel veldrijden kunnen houden.

Speaker Daniël Mangeas brult als vanouds door zijn microfoon. Wielerfans in Frankrijk moeten ook over een hoge dosis masochisme beschikken om wedstrijden live te volgen. Nu galmt de naam Raymond Poulidor over de paardenrenbaan van Lignières. Poulidor is namelijk de eregast vandaag, de régional de l'étape.

Poulidor is trots op zijn kleinzoon, en iedereen mag het weten Beeld Photo News
Poulidor is trots op zijn kleinzoon, en iedereen mag het wetenBeeld Photo News

De oude man heeft zondagmorgen een autorit van honderdveertig kilometer gemaakt uit Saint-Léonard-de-Noblat, waar hij woont. Poulidor is hier om zijn twee kleinzonen Mathieu en David van der Poel aan te moedigen. Nu is het tijd, vindt Mangeas, dat Poupou en Mathieu samen op de foto gaan. Het beeld is vertederend. Pappy vleit zijn oude hoofd tegen de smalle borstkas van de Gamin. Poulidor is trots op zijn kleinzoon, en iedereen mag het weten. Maar er moet hem ook iets van het hart.

Poulidor: "Je hebt me schrik aangejaagd, jongen. Je nam zo'n slechte start. In die eerste ronden heb ik echt gevreesd dat je nooit voorin zou geraken."
Van der Poel: "Ja, ik lag vijftiende of zo."
Poulidor: "Zeventiende."
Van der Poel: "Ik weet het, in die eerste bochten verloor ik veel terrein. Ik moest remmen, renners voor mij stapten van hun fiets. Het heeft even geduurd voor ik mijn goede tempo vond."
Poulidor: "Wat wil je dat ik zeg?"

Mathieu heeft een echte demonstratie gegeven, vindt Poulidor. Daar zijn geen woorden voor. "Zoals hij plaatsen heeft goedgemaakt, met een olympische kalmte: fabuleus. Eén keer op kop was er geen houden meer aan. Hoeveel keer heeft hij de snelste ronde gereden? Ik weet het niet. Indrukwekkend."

Het beeld is vertederend: Pappy vleit zijn oude hoofd tegen de smalle borstkas van de Gamin Beeld TDW
Het beeld is vertederend: Pappy vleit zijn oude hoofd tegen de smalle borstkas van de GaminBeeld TDW

Het is zes maanden geleden, sinds de Tour de France, dat Poulidor de kleinzonen Mathieu en David, zijn dochter Corinne en zijn schoonzoon Adrie van der Poel heeft gezien. Normaal gezien was Poulidor in de kerstperiode naar België gekomen, naar Kapellen, waar het gezin Van der Poel woont. Maar hij heeft last van de rug. Een lange autorit van achthonderd kilometer zit er niet meer in.

Mathieu van der Poel vindt het jammer: "Ik zou mijn grootvader wel wat vaker willen zien. Maar aan de andere kant, als hij erbij is, is het altijd heel speciaal en emotioneel. Daarom wilde ik hier echt winnen vandaag. Om mijn grootvader een plezier te doen."

Ook het wereldkampioenschap in Zolder zal Poulidor noodgedwongen thuis volgen. Die wedstrijd zenden ze in Frankrijk dan hopelijk nog een keer op de publieke zender uit. Poulidor: "Nu ben ik op de betaalzenders aangewezen. Het is een schande hoe veldrijden in Frankrijk wordt behandeld."

Is het daarom, meneer Poulidor, dat je het qua populariteit in Frankrijk moeiteloos haalt van Mathieu?
Poulidor: "Oh, maar ik heb vandaag gezien dat Mathieu in Frankrijk ook erg populair is. Wie het veldrijden volgt, weet hoe goed hij is. Dan is het normaal dat ze op Mathieu afkomen."
Van der Poel: "Ja, maar als ik in België met Pappy op pad ben, wil iedereen toch in de eerste plaats met hem op de foto en niet met mij."
Poulidor: "In België ben ik altijd erg populair geweest. Dat kwam natuurlijk door die jarenlange strijd met Eddy Merckx. En door het feit dat ik altijd door Merckx werd geklopt. Was het andersom geweest, dan hadden we nu een ander verhaal."
Van der Poel: "Ik snap het wel, dat mijn grootvader zo aangeklampt wordt. Hij maakt altijd tijd voor de fans, ook nu nog. Ik probeer dat ook te doen."

"In België ben ik altijd erg populair geweest. Dat kwam natuurlijk door die jarenlange strijd met Eddy Merckx"Beeld Photo News

Mathieu, wat weet je over de carrière van je grootvader?
Van der Poel: "De belangrijkste dingen. Het duel op de Puy-de-Dôme met Jacques Anquetil ken ik van YouTube. En dat hij vijf keer tweede geworden is in de Tour de France, geloof ik (het was drie keer, red.). Ik ken niet alle details."

Dat je grootvader nog een veldrijder is geweest, dat weet je vast ook.
Van der Poel: "Iemand heeft me daar onlangs nog foto's van getoond. Dat was wel raar."
Poulidor: "Ik kwam op de cross aan met een gewone wegfiets en met twee reservewielen in de koffer van de auto. Ik had van die gewone Campagnolo-remmen. Die zaten na twee ronden helemaal dicht van de modder. Dan moest je van je fiets stappen om je remmen weer schoon te maken. Moet je kijken naar de fietsen waarmee Mathieu nu rondrijdt."

"In het reglement stond ook dat elke ronde een strook van achthonderd meter bewerkte aarde moest hebben. Er werd dus heel veel gelopen. En het aantal rondes lag altijd op voorhand vast. Soms kon het snel gaan. Maar soms, als het regende en het parcours lag er vies bij, moesten we twee uur crossen. Dat heeft niets meer te maken met het moderne veldrijden. Eén uur en dan is het gedaan. Soit, in Chanteloup ben ik nog een keer tweede geworden, na Rolf Wolfshohl, maar voor Renato Longo die toen wereldkampioen was."

De tweede plaats, daar kan Mathieu zich wellicht niet mee verzoenen.
Poulidor: "Toen Mathieu nog een kleine jongen was, wou hij altijd de eerste zijn. Of hij nu naar de zwemles ging of aan een loopwedstrijd deelnam. Met zijn broer David: net hetzelfde. Toen David negen was en Mathieu zeven, gingen ze met hun fietsjes crossen in de bossen thuis. Ze hielden een wedstrijdje om het eerst aan de uitgang. Je had dat moeten zien. Dat was wringen, duwen en trekken. Natuurlijk won David. Hij was de oudste en de sterkste. Daar kon Mathieu dus niet tegen. Hij gooide zich op de grond, wilde niet naar huis komen. Terrible. En nog steeds. Als Mathieu en David op de PlayStation voetbal spelen en David scoort tegen Mathieu, gooit Mathieu zijn controller weg."
Mathieu: "Dat is nu toch wel veel veranderd hoor. Als ik tweede word en ik heb er echt alles aan gedaan om te winnen, dan moet ik mij bij het verlies neerleggen."
Poulidor: "En toch ben je niet tevreden met een tweede of een derde plaats. Je bent un tueur, Mathieu."

Mathieu, je komt uit een befaamd wielergeslacht. Ben je daar blij om? Axel Merckx had er last van.
Van der Poel: "Toen ik nog een jonge renner was, werd mijn naam wel eens tegen mij gebruikt. Toen was ik gewoon de zoon en de kleinzoon van. Alleen als ik op de weg ga koersen, hoor ik nog wel eens een opmerking. Ik ben heel fier dat ik de zoon en de kleinzoon van twee grote renners ben."
Poulidor: "Het gaat altijd over mij. Dat zou niet mogen. Zijn vader Adrie was ook een groot kampioen. Dat wordt vaak vergeten. Adrie heeft klassiekers gewonnen, hij is wereldkampioen veldrijden geweest. Dit gezegd zijnde, Mathieu is veel beter dan zijn vader en zijn grootvader."

"Hij is een uitzonderlijk talent. Toen hij achttien was en bij de beloften ging rijden, reed hij over dezelfde omlopen als de profs. Zijn rondetijden waren amper trager. Mathieu wilde zijn tijd niet verdoen en daarom is hij snel prof geworden. Hij heeft geen complexen, geen stress, niks. Dat is zijn grote kracht. Nu is hij de jongste wereldkampioen ooit: twintig jaar en dertien dagen toen hij vorig jaar in Tabor het WK won."

"Zijn vader Adrie was ook een groot kampioen"Beeld Photo News

Doe nu maar de vraag van één miljoen: veldrijder blijven of overstappen naar de weg, wat moet het worden?
Poulidor: "Mathieu is altijd dol geweest op veldrijden. Hij had foto's van Nys op zijn kamer hangen. En wanneer Nys niet won, was Mathieu ongelukkig."

"Ik begrijp dat Mathieu aarzelt. Het veldrijden is in België en in Nederland erg populair. Er staan duizenden mensen langs het parcours. Maar hij zal verplicht worden om het veldrijden de rug toe te keren. Vorig jaar stond hij op het punt om de Ronde van de Toekomst te winnen. Dat was toen hij op zijn knie viel, wat hem daarna zoveel last heeft bezorgd. Mathieu reed die rit wel uit en werd 's anderendaags nog tweede ook."

"Mathieu is een toekomstige winnaar van de Tour de France. Zo simpel is het. Hij kan sprinten, hij kan tijdrijden, hij rijdt goed bergop. Hij is een complete renner. Wat kan je meer willen?"

Van der Poel: "Pappy, dat zeg je nu al sinds ik vijf jaar ben, dat ik de Tour de France kan winnen. Ik heb daar echt nog niet over nagedacht. Ik denk niet aan de Tour. Ik ben nog maar 21. Misschien dat ik over vijf, zes jaar genoeg heb van het veldrijden en dat ik dan iets anders wil. Maar tot het zover is, blijf ik gewoon een crosser."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234