Vrijdag 17/09/2021

Update

Mathias De Clercq: "Als het niet duurzaam is, komt biomassacentrale er niet"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Als de biomassacentrale in de Gentse haven niet duurzaam is, dan komt de centrale er niet. De Gentse havenschepen Mathias De Clercq verduidelijkt daarmee zijn standpunt. De Clercq benadrukt ook dat de stad en de haven zich zullen neerleggen bij wat de Vlaamse regering beslist. Oppositiepartij Groen wil dat het Vlaams parlement de subsidies aan biomassacentrales wegstemt.

Havenschepen De Clercq wijst erop dat de stad en het havenbedrijf in de concessie voor de biomassacentrale allerlei voorwaarden oplegden en een controlemechanisme voorzagen om een duurzame herkomst van het hout te waarborgen. "Als vandaag blijkt dat dit niet duurzaam is, dan komt de centrale er niet, en zeker niet als er banden zijn met de maffia", reageert havenschepen De Clercq.

Het was de krant De Morgen die vanochtend uitpakte met de vermeende banden met de maffia, via één van de leveranciers van hout. "Namens de stad Gent en de haven is dat onaanvaardbaar."

Bee Power Gent, de onderneming achter het project voor de Gentse biomassacentrale, heeft intussen beslist om niet langer samen te werken de gecontesteerde grondstofleverancier. "Op dit moment lijkt mij dit de beste oplossing", zegt CEO Michael Corten. "We nemen afstand van deze leverancier om de heisa hierover te doen stoppen, ook al heeft dit implicaties voor ons", aldus Corten. "We zullen een groter beroep moeten doen op onze andere leveranciers, al zal dit niet volstaan. We zullen dus nog een leverancier moeten zoeken, maar er zitten er nog in de wachtrij."

De Clercq wijst er nog op dat het investeringsdossier te maken heeft met extra tewerkstelling en extra tonnage, "en dat is natuurlijk relevant voor een haven en de Gentse haven". Eerder raakte al bekend dat de bouw drie jaar lang duizend jobs oplevert, de centrale operationeel houden tot tachtig rechtstreeks arbeidsplaatsen leidt en de haven er jaarlijks een gegarandeerde trafiek van één miljoen toen bijkrijgt.

In de discussie over de toekenning van groenestroomcertificaten mengt de havenschepen zich niet. "Als de Vlaamse regering beslist om niet in te gaan op de vraag van het bedrijf om groenestroomcertificaten te verlenen, dan is dat zo en leggen wij ons daar bij neer. Dan komt de centrale er niet."

"Niet per se contradictorisch"

De voorzitter van Open Vld Gent, Mick Daman, zegt dat het standpunt van zijn partijvoorzitter Gwendolyn Rutten, als dat van de havenschepen, niet per se contradictorisch is. Rutten zei afgelopen weekend dat biomassacentrales "slecht voor de portemonnee en bedrog voor het milieu" zijn. Daman: "We moeten de klimaatdoelstellingen halen en de energiebevoorrading veilig stellen, de vraag is of dat project duurzaam genoeg is en het is aan experten om daarover te oordelen".

"Dit (groenestroomcertificaten, red.) gaat over enorm veel belastingsgeld op het moment dat onze grootste bedreiging de schuldenput is die alle mogelijkheden belemmert om in de toekomst beleid te voeren. Anderzijds heeft Gent en de haven een lastenboek met een aantal voorwaarden gesteld die juist de duurzaamheid van het concrete project moeten aantonen en controleren. Als dat effectief zo is, als iedereen het erover eens is dat het project duurzaam is, dan is de vraag waarom dat niet gesteund moet worden."

Exit Turtelboom

Oppositiepartij Groen wil intussen dat het Vlaams Parlement de subsidies aan biomassacentrales wegstemt. De groenen vroegen en kregen voor de plenaire vergadering van woensdag een actuadebat over het energiebeleid en zal een motie indienen tegen de biomassacentrales. "De Vlaamse regering moet de stekker trekken uit de projecten van Gent (BEE) en Langerlo (German Pellets)", zegt fractieleider Björn Rzoska.

Door het ontslag van Vlaams energieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) staan biomassacentrales weer in het middelpunt van de aandacht. Turtelboom verwees bij haar ontslag expliciet naar de geplande centrale in Gent.

Open Vld wil de subsidies tegenhouden om zo op termijn de energieheffing - de Turteltaks - te laten dalen. Wouter Beke (CD&V) wil een alternatief voor de biomassacentrales, mochten de subsidies er niet komen, want Vlaanderen moet klimaatdoelstellingen halen. En minister-president Geert Bourgeois zei dat er zonder biomassacentrales naar schatting 1.000 windmolens moeten bijkomen.

"Amateurisme moet stoppen"

Groen vindt dat er duidelijkheid moet komen. "Grootschalige biomassa is een slecht idee. We vragen al maanden aan minister Turtelboom om ermee te stoppen. Nu er een nieuwe Energieminister is, Bart Tommelein, moet die een goede nieuwe start maken", zeggen Björn Rzoska en zijn fractiegenoot Johan Danen.

"Het amateurisme rond het energiedossier moet stoppen. De Vlaamse regering van N-VA, CD&V en Open Vld haalde met de Turteltaks al geld op zonder dat ze duidelijk wisten wat ze ermee wilden doen. Nochtans toont het Duitse voorbeeld dat een Energiewende, waarbij de klimaatdoelstellingen gehaald worden en het geheel toch betaalbaar blijft, zeker mogelijk is. Alleen zijn er vijf minuten politieke moed voor nodig, die de regering tot nu toe nooit toonde. Met onze tekst in de plenaire vergadering willen we de regering verplichten", zeggen de groenen.

Groene warmte

De Organisatie voor Duurzame Energie (ODE) stelt in een reactie op de discussie dat biomassa vandaag de meest efficiënte manier is om duurzame energie op te wekken in Vlaanderen. "Vlaanderen kan niet zonder biomassa om doelstellingen voor hernieuwbare energie te realiseren", zegt Francies Van Gijzeghem van de ODE.

Vandaag is 48 procent van de hernieuwbare energie in Vlaanderen afkomstig van biomassacentrale. Met het oog op de doelstellingen inzake hernieuwbare energie - tegen 2020 moet 13 procent van onze energie hernieuwbaar zijn - is biomassa vandaag het meest efficiënt, aldus Van Gijzeghem. "Biomassa vervangen door windenergie zou tegen 2020 een verviervoudiging betekenen van het aantal windmolens", argumenteert de ODE-specialist.

Zo leveren biomassacentrales niet alleen groene elektriciteit, maar ook groene warmte. "Biomassa is een mature techniek", aldus Van Gijzeghem. Wel pleit de sector voor kleinschaligheid en de inzet van lokale biomassa.

Wat de duurzaamheid van de centrale in Gent betreft, is die volgens ODE gegarandeerd door verschillende instanties die er controles op uitvoeren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234