Dinsdag 19/10/2021

'Materieel onderzoek in zaak-Pandy bijna afgerond'

Binnenkort vertrekken speurders van de Brusselse gerechtelijke politie naar Hongarije om daar Timea, de stiefdochter van Andras Pandy, te ondervragen. Ondertussen is het onderzoek in de zaak bijna rond. 'Zeker dat naar de materiële elementen', zegt de leidinggevende magistraat. Pandy zelf ontkent tot op vandaag dat hij de zes spoorloos verdwenen familieleden heeft vermoord.

brussel.

eigen berichtgeving

Het psychiatrische onderzoek naar Andras Pandy is nog steeds bezig. "Het doorgronden van een man als Pandy is niet gemakkelijk", zegt substituut Eric Van der Sypt. "In al die maanden die hij in de cel zit, is zijn houding nauwelijks veranderd."

De Hongaarse dominee Andras Pandy (72) werd in oktober 1997 opgepakt. Moord op zes van zijn verdwenen familieleden, luidde de verdenking toen. Pandy ontkende alles, maar een maand later werd zijn oudste dochter Agnes opgepakt. Zij bekende dat ze haar vader hielp bij het uit de weg ruimen van de familieleden. Haar stiefmoeder Edith (Pandy's tweede vrouw) werd samen met haar stiefzus Andrea in 1986 vermoord. Haar moeder Ilona schoot Agnes twee jaar later zelf dood. In dat jaar 'verdwenen' ook haar broers Daniel en Zoltan. Van haar stiefzus Tunde weet zij niets af, zei ze tegen de speurders. Die verdween toen zij aan zee was. Enkel zijzelf, haar stiefzus Timea, haar broer Andras junior en haar zus Reka bleven over. En natuurlijk Pandy zelf. Die blijft alles ontkennen en koppig alle medewerking weigeren.

De laatste maanden is het een beetje stilgebleven rond de zaak-Pandy. "Maar voor ons waren het maanden van opsporings- en denkwerk", zegt Van der Sypt. Een greep uit wat er allemaal gebeurde van materieel onderzoek.

De drie Brusselse huizen van Pandy, in de Vandermaelenstraat, de Nijverheidskaai en de Vandenbrandenstraat, werden helemaal ontmanteld en volledig doorzocht. In oktober 1997 groeven speurders in de woning in de Vandermaelenstraat menselijke resten op in de kelder. Het ging om tanden en versplinterde beenderen. Na uitgebreid DNA-onderzoek in de K.U. Leuven en gespecialiseerd onderzoek van tanden in Oslo bleek dat die niet toebehoorden aan de verdwenen familieleden van Andras Pandy. Het aantal slachtoffers in de kelder wordt geschat tussen de acht en zestien. Wie de personen zijn, is nog niet achterhaald.

De familieleden of hun lijken zijn dus spoorloos. Maar in juni van vorig jaar vonden speurders wel wapens in het huis in de Vandenbrandenstraat. Pandy had drie geweren en vier vuistwapens verborgen in een vals plafond. Pas na aanwijzingen van zijn dochter Agnes kon de verborgen ruimte worden blootgelegd. Volgens Agnes Pandy werden de wapens gebruikt voor de moorden op de vrouwen en kinderen van Pandy. Het ballistische onderzoek daarnaar is rond.

Naast de wapens werden op dezelfde plaats ook documenten en dagboeken van Andras Pandy gevonden. Ze waren geschreven in een minuscuul lettertype in het Hongaars. Een vertaler heeft zich lange tijd gebogen over de ontcijfering en vertaling van de inhoud. Die zou evenwel niet veel meer duidelijkheid brengen over Pandy's eventuele misdaden. Even overwoog het gerecht om een leugendetector te gebruiken. Uiteindelijk werd dat niet gedaan, omdat zo'n test niet wordt aanvaard als bewijsmateriaal.

Agnes Pandy had, tijdens haar bekentenis over de moorden, gezegd dat de lijken voor een deel werden opgelost in een sterk zuur. Het bleek om Cleanest te gaan, een soort ontstopper die in 1989 - toeval of niet: het laatste jaar dat er een verdwijning plaatshad - van de markt werd gehaald. Even was er verwarring met het bekende Destop, dat wel nog in de winkelrekken ligt. Maar dat zuur zou veel te zwak zijn voor een drastische handeling als het oplossen van lijken. Het gerecht deed zelf de test om te zien of te zien of het verhaal over Cleanest kon kloppen. Dat wekte enige commotie, omdat de speurders daarvoor een deel van een lijk onderdompelden in het zuur. (AE)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234