Dinsdag 25/02/2020

Onderwijs

Master basisonderwijs: "Voorstel in huidige omstandigheden weinig realistisch"

Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!.Beeld Wouter Van Vooren

Het gemeenschapsonderwijs (GO!) staat zeker niet afwijzend tegenover het plan van onderwijsvakbond COV en Katholiek Onderwijs Vlaanderen om een master basisonderwijs in te richten. In de huidige omstandigheden is het voorstel helaas weinig realistisch, luidt het bij het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.

In haar advies over een toekomstplan voor het basisonderwijs van 8 maart pleit de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) voor het onderzoeken van een specifieke masteropleiding voor het basisonderwijs. "De Vlor roept de overheid op om versneld werk te maken van het onderzoek naar de opportuniteit en de meerwaarde daarvan. 

Het Christelijk Onderwijzersverbond (COV), de grootste vakbond voor het basisonderwijs, en Katholiek Onderwijs Vlaanderen, de netwerkorganisatie van katholieke besturen en hun scholen, hebben dat onderzoek niet afgewacht. De afgelopen maanden werkten ze samen een voorstel uit voor een nieuwe masteropleiding basisonderwijs", lieten COV en Katholiek Onderwijs Vlaanderen samen weten.

Masters kunnen de kwaliteit van het onderwijs versterken en het beroep van onderwijzer aantrekkelijker maken voor studenten die een academische opleiding beogen. "Een achttienjarige die droomt van een job in het basisonderwijs, kan vandaag alleen terecht in de opleiding professionele bachelor aan de hogeschool. Jongeren die een universitaire opleiding willen volgen, kiezen dus tussen de universiteit of hun droomjob. Een master basisonderwijs lost dat probleem op".

Beide organisaties hebben het profiel voor een nieuwe masteropleiding basisonderwijs goedgekeurd en vragen samen aan de Vlaamse regering om de inzet van masters in het basisonderwijs mogelijk te maken en de opleiding te voorzien.

Achterop hinken

De discussie over masters in het basisonderwijs gaat al mee sinds minister Marleen Vanderpoorten. "Het GO! heeft dit zelf ook al meermaals aangekaart", aldus Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!. "Internationaal hinken we hier ver achterop, in de meeste landen zijn de opleidingen voor leerkrachten basisonderwijs masteropleidingen. Deze vraag heeft nooit voet aan de grond gekregen omwille van de zeer grote kost die hier mee gepaard gaat. Leerkrachten zouden immers als master betaald moeten worden en dat maakt het voorstel in de huidige omstandigheden helaas weinig realistisch."

Het GO! onderstreept het belang van verdere professionalisering en wil de professionaliteit en expertise die aanwezig is in het kleuteronderwijs erkennen en verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld door afgestudeerden uit de opleiding Pedagogie van het Jonge Kind in het kleuteronderwijs in te zetten, stelt het GO! voor.  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234