Donderdag 22/08/2019

Massaprotest duwt Tirana dieper in politieke chaos

Tienduizenden Albanezen zijn de jongste tijd al vele keren de straat op getrokken om te protesteren tegen verkiezingsfraude. Hongerstakers hebben nu voor de deur van de kantoren van de premier een tentenkamp gebouwd. Zij willen een hertelling van de stemmen in de verkiezingen van juni. De Democratische Partij zou toen frauduleus aan de macht zijn gekomen.

Parlement in Albanië stemt al jaar geen wetten meer, verwarring in Balkanland is totaal

Het zijn de socialisten die de acties aanvoeren en het parlement boycotten. Daardoor is het halfrond al bijna een jaar niet in staat om wetten te stemmen. Zeer tot ongerustheid van de EU, die ook haar toenaderingspogingen tot het kleine Balkanland geblokkeerd ziet.

Het politieke conflict in Albanië sleept nu al haast een jaar aan en escaleert steeds meer. Bij elke betoging komen meer mensen op straat en de eis om hertelling van de stemmen in de ‘fraudeverkiezingen’ klinkt steeds luider. In juni 2009 behaalde de Democratische Partij (DP) van premier Sali Berisha (65) een nipte zege (75 zetels op 140), maar volgens de Socialistische Partij (PS) is er gefraudeerd bij de telling. De PS wil nu de premier met gerichte acties op de knieën krijgen. De hongerstaking van een twintigtal parlementariërs en tweehonderd burgers, is er daar een van. Nieuwe massabetogingen zijn voor binnenkort aangekondigd.

Verwarring en chaos in het arme Balkanland zijn totaal, vooral ook omdat de PS het parlement heeft lamgelegd, waardoor zo goed als geen wetgevend werk meer kan gebeuren. De hervormingen waarmee het land dichter bij het lidmaatschap van de Europese Unie wil komen, moeten door het parlement met 60 procent worden goedgekeurd. Dat lukt dus niet en daarmee ligt alles stil, zeer tot ongenoegen van ‘Brussel’.

Politieke waarnemers hebben het over de groeiende politiek en economische chaos in het land, dat overigens het jongste lid van de NAVO is. De groei van de economie krimpt, investeerders blijven weg, de politieke chaos en de massabetogingen maken het er allemaal niet beter op. De beweging staat onder leiding van de uitermate populaire Edi Rama, voorzitter van de PS en burgemeester van de hoofdstad Tirana. In hem zien veel Albanezen een toekomstige eerste minister.

De EU is hoegenaamd niet opgezet met de slepende crisis. Europees commissaris voor Uitbreiding Stefan Füle heeft al gezegd dat de problemen waarin Albanië zichzelf steekt de kans op toetreding tot de EU-club ernstig in het gedrang brengen. Europese ambassadeurs proberen te bemiddelen en met de hulp van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) gesprekken tussen beide vijandige kampen op gang te trekken, maar voorlopig tevergeefs. De regering-Berisha verwerpt het gesprek en weigert de hertelling. Sali Berisha is al premier sinds 2005 en in het verleden (1992-’97) is hij ook al eens president van Albanië geweest.

OVSE en EU zijn ongerust dat de toestand nog zal verslechteren, geweldplegingen zijn in de Albanese politiek immers geen zeldzaamheid. Half de jaren 1990 is het land in totale anarchie vervallen toen veel mensen bankroet gingen omdat ze in frauduleuze investeringen waren getrapt. Een burgeroorlog in Albanië was toen niet veraf. Sinds de val van het communisme in 1991 heeft Albanië eigenlijk nooit een verkiezing gehad die helemaal voldeed aan de westerse normen.

De parlementsverkiezingen van vorig jaar werden door OVSE-waarnemers wel bestempeld als “de beste ooit”, maar toch werden ook toen nog heel wat onregelmatigheden gemeld. Albanië is een van de armste landen van Europa en moet nog aantonen dat het erin geslaagd is een volwaardige democratie op te bouwen die in de Europese Unie kan worden geïntegreerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden