Donderdag 20/01/2022

Opinie

Massahysterie is geen goed antwoord op Wilders

Actievoerders tijdens een demonstratie op het Museumplein. Beeld ANP
Actievoerders tijdens een demonstratie op het Museumplein.Beeld ANP

Het heeft geen zin je kop in het zand te steken. Wilders heeft gelijk: Marokkanen kennen grote problemen, schrijft David Pinto, directeur van het Nederlandse Intercultureel Instituut. "De hysterie verhindert de massa met inhoudelijke bezwaren tegen Wilders' uitspraken te komen."

OPINIE

Een Turks gezegde luidt: "Niet weten is geen schande, niet vragen wel". Geert Wilders vroeg zijn aanhangers in Den Haag, retorisch dat wel, of zij meer of minder Marokkanen wilden. Het antwoord was: minder. Als een sociaal wetenschapper dit zou willen onderzoeken en dezelfde vraag zou voorleggen aan een representatieve onderzoeksgroep, wat zou de uitkomst dan zijn? Een methodologisch verantwoorde voorspelling luidt: ligt eraan wie de onderzoeker is. Met een aan zekerheid grenzend vermoeden durf ik te stellen dat in geen geval het antwoord zal zijn: meer. Dit zal niemand verbazen, me dunkt.

Wat is dan nu precies de overtreding van Wilders die zoveel woede heeft veroorzaakt? Dat hij de vraag heeft gesteld? Dat zijn aanhangers "minder" hebben geantwoord?

Lag het misschien aan de context? Dan moeten we de film terugspoelen. Wilders stelt een vraag, het gehoor geeft antwoord. In een zich vrij, open en democratisch noemende maatschappij moet dit kunnen.

Een groepsneurose is geboren
Maar dan roept een stadsomroeper, lid van de gemeenschap der Marokkanen zelf en prominent lid van de heersende klasse van de politieke correctheid (de PvdA), moord, brand en schande. Hij wordt gevolgd door andere leden van beide clans en een groepsneurose is geboren, die door besmetting tot een massahysterie in het hele land leidt. Gevolg: een objectief zicht op omvang, proportie en ernst van de kwestie is onmogelijk. Niet zozeer de inhoud van de boodschap als de boodschapper staat hier centraal.

Wilders noch zijn aanhang heeft geroepen dat Marokkanen die in het land zijn, gedeporteerd moeten worden. Hij wil alleen maar niet meer Marokkanen. Hetgeen hij wil bereiken door Marokkaanse criminelen uit te zetten, remigratie te bevorderen en niet nog meer Marokkanen toe te laten. Dat is niet nieuw. Dat heeft Wilders herhaaldelijk geroepen.

Voor de grote verontwaardiging wordt als argument aangevoerd dat Wilders de Marokkanen als groep benadert. Maar hierin is hij niet de enige. Diederik Samsom (PvdA) stelde als straatcoach in Amsterdam dat Marokkanen een 'etnisch monopolie' hebben op overlast. En zijn partijvoorzitter Hans Spekman stelde niet zo lang geleden voor Marokkaanse jongeren te vernederen. Zelfs het begrip kut-Marokkanen is door een prominent lid van de PvdA (Rob Oudkerk) geïntroduceerd en wel bij Job Cohen (PvdA) als eerste geadresseerde. Cohen hoorde het overigens zonder protest aan. En wat te zeggen van Aboutaleb (Marokkaan en PvdA'er) die in 2012 riep dat Rotterdam te veel Oost-Europeanen telt?

Hamas-aanhangers en jihadisten
Kortom, de massa toont selectieve verontwaardiging. En Kamerlid Martin Bosma (PVV) heeft volkomen gelijk dat Van der Laan (PvdA) fout heeft gehandeld met zijn optreden op zaterdag 22 maart bij een demonstratie in Amsterdam. Zowel rechtens als moreel. Rechtens, omdat een benoemde burgemeester geacht wordt burgemeester van alle, in dit geval, Amsterdammers te zijn. Ook van de PVV-kiezers in Amsterdam. En reken maar dat dat er veel zijn. Veel meer dan PvdA-kiezers schat ik. Moreel onjuist, omdat zich onder de demonstranten ook uitgesproken antisemieten, Hamas-aanhangers en jihadisten (met vlag en al) bevonden, die het vermoorden van niet-moslims propageren.

De hysterie verhindert de massa met inhoudelijke bezwaren tegen Wilders' uitspraken te komen. Die zijn er ook niet. Keer op keer signaleert Wilders een Marokkaans probleem, dat ontegenzeggelijk bestaat gelet op de relatief sterke aanwezigheid van deze groep in criminaliteit, werkloosheid en uitkeringen. Wil je hier echt wat aan doen, dan zijn drie stappen noodzakelijk:

1. het probleem onderkennen en benoemen,
2. het probleem adequaat diagnosticeren
3. met een oplossing komen die bij de diagnose past.

Met de diagnose van Wilders in termen van religie (islam) ben ik het niet eens. Het probleem ligt veeleer in de botsing tussen de moderne (westerse) waarden en de premoderne waarden van immigranten uit vaak arme plattelandsgebieden (onder meer in Marokko). Ik ben het eens met de kritiek dat hij geen oplossing aandraagt, maar de eerste stap, het onderkennen en benoemen van het probleem, zet hij wel. En dat is geen goede reden voor massahysterie met alle ongewenste gevolgen van dien.

David Pinto is een Marokkaanse Nederlander. Hij is directeur van het Intercultureel Instituut.

Een actievoerder tijdens de toespraak van burgemeester Van der Laan tijdens een grootschalige demonstratie tegen racisme en de PVV. Beeld ANP
Een actievoerder tijdens de toespraak van burgemeester Van der Laan tijdens een grootschalige demonstratie tegen racisme en de PVV.Beeld ANP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234