Donderdag 26/11/2020

Update

Massabetoging in Brussel probleemloos verlopen

Beeld UNKNOWN

Een Europese betoging tegen de Europese bezuinigingsplannen heeft bijna 56.000 manifestanten naar Brussel gelokt. 'Deze crisis is niet onze crisis', was hun boodschap. De manifestatie verliep luidruchtig, met veel muziek en lawaai van voetzoekers, maar incidenten bleven uit. In totaal werden 244 mensen administratief aangehouden. De organisatoren spraken over minstens 100.000 betogers.

De betoging trok van Brussel Zuid naar het Jubelpark, via de Europese wijk. De politie was massaal present aan de belangrijkste Europese gebouwen.

Volgens de de organisatoren waren er honderdduizend betogers, volgens de politie 55.600. Terwijl de eerste deelnemers al luisterden naar de toespraken in het Jubelpark, moesten de laatste betogers nog vertrekken in Brussel Zuid.

Buitenlandse bonden
De meeste manifestanten kwamen uit eigen land. Bijgevolg was er veel rood, groen en blauw te zien in Brussel, de kleuren van de drie grote Belgische vakbonden. Maar ook geel, paars en oranje van buitenlandse bonden kleurden de straten. De grootste buitenlandse delegaties kwamen uit Duitsland en Frankrijk, maar ook groepen uit onder meer Nederland, Griekenland, Groot-Brittannië, Portugal, Luxemburg en Denemarken waren naar Brussel gekomen om te betogen.

'Neen aan bezuinigingen'
Hoe bont ook de samenstelling van de betoging, de boodschap was duidelijk: 'neen' aan bezuinigingen, 'ja' aan groei en jobs. Of in de woorden van de Nederlandse delegatie: "Stop de bezuinigingen van Athene tot Amsterdam, Griekenland is overal."

Die boodschap kwam ook naar voor in de speeches van de vakbondsleiders bij het einde van de manifestatie. "Deze crisis is de crisis van de speculanten en de bankiers. Zijn mogen betalen, niet de werknemers", was de teneur.

Amokmakers

"Aan de Hallepoort gebeurde nog een groot aantal aanhoudingen, in samenwerking met de organisatie van de betoging", zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. "De betrokkenen wilden in de stoet infiltreren. Ze waren daar niet welkom: ze leken geen goede bedoelingen te hebben en er vooral op uit te zijn om amok te maken."

No Borders Camp, de groep linkse groeperingen die deze week op de terreinen van Tour & Taxis bijeenkomt, zei dat "honderden" activisten van het kamp werden opgepakt toen ze zich bij de betoging wilden voegen. Volgens de politie waren er 96 administratieve aanhoudingen. Iedereen werd na de betoging vrijgelaten. De activisten, die tegen het Europese immigratiebeleid zijn, verklaarden in een persbericht dat daarvoor "geen aanwijsbare reden" was. De politie kon geen uitspraken doen over de origine van de gearresteerde manifestanten.

Aanhoudingen
Voor de betoging werden 148 mensen administratief aangehouden. Ze waren in het bezit van voorwerpen die niet in een betoging thuis horen. Het ging vooral om spuitbussen met verf en duikbrillen, om zich te beschermen tegen traangas. Burgemeester Freddy Thielemans en de korpschef van de politie Brussel hoofdstad Elsene blikken tevreden terug op de afloop van de betoging. Ze feliciteren ook de organisatoren en hun ordedienst voor hun uitstekend werk.

Amper verkeerschaos

De verwachte verkeerschaos bleef uit. "Woensdag is traditioneel de kalmste dag van de week op de weg", zegt Inge Paemen van Mobiel Brussel. "Vandaag lijkt het zelfs nog rustiger." Om 10 uur vanochtend ging de Brusselse Belliardtunnel dicht. Daarna werd de volledige kleine ring bovengronds afgesloten tussen de Anderlechtse poort en de Belliardstraat.

"De inwoners van Brussel en de pendelaars hebben duidelijk onze raad opgevolgd", aldus Paemen. "Ze zijn naar het werk gekomen met het openbaar vervoer of thuis gebleven. Bij eerdere betogingen hebben we al gemerkt dat onze adviezen grotendeels worden opgevolgd."

Treinvertragingen
De NMBS legde vijf extra treinen in naar de grote Brusselse stations. Het spoorverkeer in Brussel heeft deze voormiddag lichte hinder ondervonden, tussen het Noord- en het Zuidstation waren er vertragingen tot 10 minuten. Voor de terugtocht worden geen extra treinstellen ingelegd. "De tocht naar huis na een betoging verloopt doorgaans veel meer gespreid", aldus Petit. "De betogers blijven vaak nog even hangen vooraleer ze terugkeren."(belga/tw/lpb/ka/adb)

Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234