Zaterdag 18/09/2021

massaal uit Oost-europa geïmporteerde honden blijken vaak ziek

Gaia: 'Het is duidelijk dat sommige handelaars volop sjoemelen met documenten en de dieren op een schandelijke manier naar Belgi� brengen en verkopen'

Liever import uit Oostblok dan een pup van een rasfokker

Het wereldje van hondenfokkers en dierenzaken staat in brand. Dat was al het geval voor de uitzending van Telefacts gisteravond, waaruit bleek dat wie een hondje koopt vaak bedrogen uitkomt. De VTM-reporters kochten een mopshondje in het Petcenter in Schulen. Dat beest bleek doodziek. 'Veel pups worden uit Oost-Europa ingevoerd en zijn ziek of niet gesocialiseerd', zegt Fred Denaeyer, voorzitter van de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus.

Brussel

Van onze medewerker

Peter Dupont

België heeft de reputatie van draaischijf voor de lucratieve handel in pups. Jaarlijks worden er in ons land 150.000 honden verkocht en belanden 37.000 van de 1,5 miljoen Belgische honden in een dierenasiel. De vraag naar pups blijft groot en sommige handelaars kopen daarom massaal goedkope hondjes in het voormalige Oostblok. Het Nederlandse consumentenprogramma Radar liet de afgelopen week zien op welke schokkende manier malafide hondenkwekers in landen als Hongarije en Roemenië hun dieren aan de man brengen. Telefacts naaide aan de uitzending een Belgische staart en ging anoniem een pup kopen bij het Petcenter in Schulen, een zaak die haar pups ook in het voormalige Oostblok haalt. Het internet wemelt van klachten over het Petcenter in verband met zieke of overleden pups. Ook de pup van Telefacts bleek ziek. "Ons verkochten ze ook een doodzieke pup en een ander ras dan we gedacht hadden", zegt Gilbert Vandervelpen uit Boutersem. "We dienden een klacht in bij de vrederechter, maar hebben uiteindelijk niet doorgezet wegens te hoge gerechtskosten."

"Dat gebeurt jammer genoeg erg vaak", zegt Fred Denaeyer, voorzitter van de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus. "Daarom leiden veel klachten tot niets. Wegens de hoge kosten durven mensen geen klacht in te dienen en blijven de honden uit Oost-Europa toestromen. Voor de handelaar is dat goedkoper dan personeel in te zetten. De wet vermag niets, want veel van die landen zijn of worden lid van de EU en dus geldt er vrijheid van handel. Veel controle is er niet. Ook wij hebben vruchteloos het probleem aangekaart bij de Raad voor Dierenwelzijn. Begrijpelijk, want het gaat om een erg lucratieve handel. Het gevolg is dat de klanten systematisch bedot worden en de rasfokkers er het bijltje bij neerleggen. Zij kunnen niet op tegen honden die massaal in kelders en achterkeukens worden gekweekt en voor 70 of 80 euro worden verkocht. Die dieren worden meestal te vroeg bij de moeder weggehaald, zijn niet gesocialiseerd en worden snel ziek. Ze kunnen gevaarlijk zijn. En de wet? De malafide zaken hebben de afgelopen jaren geleerd dat de wet hen niets kan doen, als ze de boel maar proper houden."

Dierenarts Eric Van Tilburg van de dienst Dierenwelzijn en CITES van de federale overheidsdienst Volksgezondheid vindt de situatie nu een stuk beter dan vroeger. "Idealiter zouden winkels het verbod moeten krijgen op de verkoop van honden en mochten fokkers slechts een beperkt aantal honden en rassen kweken. Misschien dat minister Demotte dat alsnog beslist. Het aantal klachten op onze dienst is over de jaren wel verminderd. Sommige zaken hebben hun deuren moeten sluiten, andere hebben zich verbeterd. Zaken waar meer dan 10 procent van de gekochte dieren overlijden, zijn er niet meer." Van Tilburg begrijpt de commotie omtrent de pups. "Het is een erg emotionele kwestie en al snel is de verkoper de schandelijkste kerel ter wereld. Dat is een vertekend beeld, een heksenjacht is fout. Wij stellen zelfs vast dat de Oost-Europese dieren die wij controleren vaak gezonder zijn dan de dieren die in België geboren worden. Dat 4 tot 5 procent van de dieren ziek wordt en overlijdt, is bovendien normaal."

"Van Tilburg verschuilt zich achter een papieren wetgeving en kartonnen controle", zegt Michel Vandenbosch van de dierenrechtenorganisatie Gaia. "Zoals altijd minimaliseert de overheid het probleem en demotiveert ze mensen om een klacht in te dienen. Wij krijgen nog altijd evenveel klachten over dezelfde dierenzaken: het Petcenter in Schulen, dierenspeciaalzaak Gejo in Tielt-Winge, de Woefkesranch, Animals Express en dierenspeciaalzaken De Pauw. Het is duidelijk dat sommige handelaars volop sjoemelen met documenten en de dieren op een schandelijke manier naar België brengen en verkopen. De rotte appels in het buitenland zijn perfect te traceren. Onbegrijpelijk waarom minister Demotte de handel met die kwekers niet verbiedt. Een formuliertje invullen bij de aankoop van een dier pakt dit probleem niet aan."

De oplossing ligt volgens Vandenbosch in meer en betere controle en een wet op maat. Fred Denaeyer pleit op zijn beurt voor meer communicatie met de koper. "Een hond is geen zetel, koop niet impulsief en laat je niets aansmeren. Een hond met een stamboom is niet zoveel duurder dan een onaangepast dier uit Oost-Europa."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234