Zondag 24/10/2021

Massa Vlaams entertainment illegaal op internet

Steeds meer Vlaamse entertainmentproducten worden illegaal op het internet aangeboden. Dat blijkt uit cijfers van Belgian Anti-Piracy Federation (BAF). Als vanouds voeren films, series en muzieknummers de boventoon. Maar ook quizprogramma’s als De slimste mens ter wereld staan integraal op het internet.

BAF haalde dit jaar al 24.500 illegale links van het internet. Dat is echter slechts het topje van de ijsberg. De cijfers gaan in stijgende lijn. ‘De Vlaamse entertainmentsector is hiervan de dupe’, klinkt het bij BAF.

Het internet wemelt van illegaal aangeboden Vlaamse producties. Daarbij gaat het niet alleen om muziek. Zo is de film Loft van Erik Van Looy een topper in het zwarte circuit. In de eerste zes maanden van dit jaar werden maar liefst 1.200 illegale links naar de film verwijderd. Ook als quizmaster mag Van Looy zich ‘verheugen’ in een grote populariteit in het illegale downloadcircuit. De slimste mens is goed voor 1.877 hits. Ook de politieserie Aspe werd zo’n 900 keer als download aangeboden. Daarnaast staan steeds meer reality- en spelprogramma’s integraal op het internet. Gratis.

Bij BAF staan ze te kijken van het grote aanbod. “De illegale verspreiding van Vlaamse series en films neemt alsmaar toe”, zegt BAF-manager Christophe Van Mechelen. “Vorig jaar hebben we 12.000 links naar illegale Vlaamse series en films verwijderd. Dit jaar stevenen we af op een verdubbeling van dat aantal.”

Dat is slecht nieuws voor de Vlaamse entertainmentsector. “Zeker wat de Nederlandstalige producties betreft, is er maar een kleine legale afzetmarkt. Wanneer die stelselmatig wordt aangevreten door piraterij, komen de gevolgen des te harder aan”, zegt Van Mechelen. “Het failissement van Sonica, de groep achter de Bilbo-muziekwinkels, was deels te wijten aan het feit dat steeds meer producties illegaal van het net worden gehaald.”

Veel downloaders doen het voor de kick om als eerste een film of serie te kunnen bekijken, soms maanden voor de officiële release. Vaak spelen ze de bestanden door aan vrienden en kennissen. Maar even goed wordt er grof geld verdiend met de verkoop van dvd’s en cd’s, die een illegale download als ‘grondstof’ gebruiken. In gespecialiseerde fabriekjes in Rusland of Azië worden de bestanden dan op cd of dvd geperst. De eindproducten worden voor een prikje verkocht op markten en door straathandelaars. Vorige week slaagde de Computer Crime Unit van de Federale Politie er nog in om een internationaal piraterijnetwerk op te ruimen. De bende zou verantwoordelijk zijn geweest voor 80 procent van het illegale Nederlandstalige aanbod.

Bij BAF wordt voorzichtig gereageerd op de actie. “We zullen moeten afwachten wat het werkelijke effect van die arrestaties is. Vergeet niet dat één individu evengoed een bestand online kan gooien dat vervolgens duizenden keren wordt gedownload. In dergelijke gevallen is de schade voor de creatieve sector even groot.”

Dure breedbandverbindingen

Onderzoek van de Antwerpse Karel De Grote-Hogeschool toont intussen aan dat illegale downloads stevig ingeburgerd zijn bij de Vlaamse jeugd. Negentig procent van de Vlaamse jongeren heeft illegale content in zijn bezit. De bereidheid om voor downloads te betalen neemt intussen stevig af. Jaarlijks downloadt de Vlaamse jongere gemiddeld een duizendtal nummers, het equivalent van een honderdtal albums. Daar staan op jaarbasis slechts zes gekochte albums tegenover. Een wanverhouding die volgens BAF de Vlaamse entertainmentindustrie nekt.

Intussen schiet Van Mechelen ook met scherp op de grote Belgische internetproviders, Telenet en Belgacom. “Providers verdienen veel geld aan de verkoop van dure breedbandverbindingen die mensen in staat stellen enorme hoeveelheden illegaal materiaal te downloaden. Geen haar op hun hoofd dat eraan denkt om de strijd tegen de internetpiraterij te steunen. Hun hele businessmodel is erop gestoeld.” In het verleden probeerde BAF met de twee providers een protocol uit te werken om, naar analogie met Frankrijk en Zweden, aanbieders van illegale downloads te blokkeren. Toen die onderhandelingen afsprongen, trok BAF naar de rechter. Een uitspraak wordt in juni 2011 verwacht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234