Zondag 26/09/2021

RIP Thé Lau

Massa's reacties op overlijden Thé Lau: "Mijn hart huilt"

Thé Lau. Beeld BELGA
Thé Lau.Beeld BELGA

Het regent reacties op de dood Thé Lau. De muzikant en schrijver overleed gisteravond aan de gevolgen van kanker. Hij werd 62 jaar. "Jij was zo mooi, jij was prachtig, maar jij, jij hebt je strijd nu gestreden."

"Wij hielden van zijn woorden, van zijn poëtische blik, van zijn liefde voor de liefde", reageert de Amsterdamse uitgever Lebowski. , die al zijn boeken uitgaf. "Thé Lau was een man van welgekozen woorden. Wie zijn songteksten er op na leest, of wie goed luistert, wordt getroffen door een merkwaardige accuratesse. Grote zaken, zoals leven en dood, worden in drie keer vier zinnen, of vier keer drie zinnen, bij de strot gepakt, om niet meer los te laten." Het was volgens de uitgeverij Thé's grote wens om naast een succesvolle carrière als muzikant "ook in de literaire arena, als schrijver, een plek te vinden".

Freed de Jonge: "Dapper gestreden"

Op Twitter betuigden bekende Nederlanders hun eerbetoon. "Thé Lau overleden. Dapper gestreden makker!", twitterde Freek de Jonge.

Sven Gatz: "I salute you"

Ook de Vlaamse Twitteraars lieten zich niet onbetuigd. De organisatie Kom Op Tegen Kanker, die onlangs nog 'Iedereen is van de wereld' als campagnelied mocht gebruiken, liet weten: "Onze gedachten zijn bij de naasten van Thé Lau. Bedankt voor alles en je inspiratie, Thé."

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz hield het bij een kort maar krachtig "Thé Lau, I salute you".

Frederik Sioen

Ook verschillende collega's hadden lof voor de zanger. Frederik Sioen citeerde in zijn eerbetoon op Twitter Thé Lau's nummer "Rigoureus": "en de klok zegt 'tik tik'... voor wie wacht, komt alles steeds te laat".

Tom Kestens: "Doe de groeten aan Vos"

Zanger-componist Tom Kestens (Das Pop, Lalalover) dacht dan weer terug aan het overlijden van Gorki-zanger Luc De Vos vorig jaar. "Mijn hart huilt. #RIP en doe de groeten aan Vos, lieve geniale #ThéLau", liet hij weten.

Iwein Segers: "Slaapwel"

Komiek en zanger Iwein Segers formuleerde zijn afscheidsboodschap als volgt: "Jij was zo mooi, jij was prachtig , maar jij, jij hebt je strijd nu gestreden. Slaapwel Thé Lau".

Mark Coenen: "Werchter, u weet het"

Voormalig nethoofd van Radio Donna en Studio Brussel Mark Coenen had een passende hint voor Rock Werchter, dat donderdag begint. "Aan alle bands op Werchter dit weekend: u weet wat u te doen staat. #rememberThéLau", aldus Coenen.

Tom Barman: "Hij kon niveau Lage Landen overstijgen"

DEUS-zanger Tom Barman, een persoonlijke vriend van Thé Lau, heeft het in een eerste reactie aan Belga over "een van de beste singer-songwriters van de Lage Landen". "Thé heeft goed geleefd en heeft een fantastische vrouw en kinderen, dus ik denk wel dat hij goed voorbereid is heengegaan", vertelt Barman. "We zijn een jaar of zes, zeven geleden goed bevriend geraakt, toen hij een plaat van ons wilde laten signeren en ik had verteld dat ik enkele van zijn nummers had gecoverd toen ik nog op straat optrad. Zo gaat dat vaak: je bent allebei verbaasd over de interesse van de ander voor jouw werk. Eigenlijk had hij het ook in het Engels moeten proberen, want hij kon het niveau van de Lage Landen ver overstijgen."

Paul Michiels: "Lieve man"

Paul Michiels, die met Soulsister net als Thé Lau's band The Scene hoge toppen scheerde begin jaren negentig, roemt Thé Lau als "een beminnelijke, lieve en toegankelijke man, ondanks zijn succes en populariteit".

AB: "Crème van een vent"

Tijdens zijn afscheidstournee kwam Thé Lau onder meer langs in de Ancienne Belgique in Brussel. "Dat was een onbeschrijflijk moment, vooral omdat iedereen wist dat het het laatste concert zou zijn. Thé heeft het laatste eind van zijn leven met opgeheven hoofd en met een aanstekelijk optimisme doorgewandeld", zegt AB-programmator Isabelle Decallonne. "Persoonlijk keek ik vroeger vooral heel erg op naar hem, maar we zijn later ook vrienden geworden via Yasmine, die zelf zes jaar geleden overleed. Ik heb Thé leren kennen als een 'crème' van een vent die nooit naast zijn schoenen liep."

Frank Vander linden: "Spelen voor hem"

Frank Vander linden van De Mens zette een foto van zichzelf met Thé Lau op Facebook, met de boodschap: "Onderweg met Thé. Vanavond spelen we voor hem".

null Beeld frank vanderlinden - facebook
Beeld frank vanderlinden - facebook

Koen Wauters: "Blij hem gekend te hebben"

Rock Werchter: "Hij zal heel hard gemist worden"

"Thé Lau was een vriend van het festival. Hij zal hier heel hard gemist worden", aldus Nele Bigaré, woordvoerster van Rock Werchter. De organisatoren plannen tijdens het festival niets speciaal om de overleden Nederlandse zanger te herdenken. Wel wordt momenteel een bericht voorbereid dat op de website geplaatst zal worden.

Thé Lau concerteerde met The Scene drie keer op het festival. De eerste keer was in 1991 toen de groep het festival in Werchter op het hoofdpodium opende. In 1994 en 1995 verzorgde de groep tijdens het toenmalige Torhout-Werchter-festival telkens een concert op een nevenpodium, meer bepaald tijdens het zogenaamde 'Campingfestival'.

undefined

Bart Peeters: "In Thé brandde heilig vuur"

Voor Bart Peeters, die als lid van The Radios nog mee op tour trok met Thé Lau's The Scene, was de dinsdagavond overleden zanger "een wonderlijk man" die met zijn muziek en teksten "de code van de wereld heeft gekraakt". "Wat hij schreef, lijkt soms simpel, maar in de onderbouw zit zoveel meer", zegt Peeters in een reactie aan Belga. "Liedjes zoals 'Rigoureus' kunnen eigenlijk zowel over de dood als de liefde gaan, het is prachtig dat Thé dat kon en dat maakt hem ook zo belangrijk."

Peeters omschrijft de muziekstijl van Thé Lau als gospelrock, omdat er zoveel predikanteninvloed aanwezig lijkt te zijn. "Toen ik hem dat vertelde, zei Thé: je hebt me ontmaskerd!", vertelt hij. "Thé was ook iemand die gewoon uit interesse nog onaangekondigd naar een concert van me kwam kijken in Eindhoven, terwijl hij helemaal in Amsterdam woonde."

Peeters had Thé Lau nog moeten begeleiden tijdens de slotshow van Kom Op Tegen Kanker, maar dat ging uiteindelijk niet door omdat Thé Lau te verzwakt bleek. "We hebben het dan maar zonder hem afgewerkt en achteraf liet hij nog weten dat hij het mooi vond, dat is ons laatste contact geweest", zegt Peeters.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234