Donderdag 25/02/2021

'Massa-explosieven bliezen Enschedese wijk op'

De meeste schade in de Enschede wijk die een week geleden werd verwoest door explosies bij het bedrijf S.E. Fireworks is aangericht door vuurwerk dat wordt aangeduid als 'massa-explosieven'. Met een stille tocht door de getroffen wijk herdachten gisteravond duizenden mensen de slachtoffers en getroffenen.

Enschede / Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Willems

De massa-explosieven worden verkocht onder de naam 'titaniumbommen', en werden door Klaas Haarman, eigenaar van Haarman Vuurwerk in Enschede, ontdekt op een uitgebreide prijslijst van S.E. Fireworks die hij via een Duitse klant in handen kreeg. De werking van titaniumbommen is vergelijkbaar met die van landmijnen.

"Ze veroorzaken een grote dreun en een drukgolf. De drukgolf is sneller dan het geluid", zegt vuurwerkspecialist Da Costa uit Enschede. "Dat bewijzen de op televisie getoonde videobeelden. Daar zie je dat de mensen die de beelden maakten, weggeslagen worden voordat de klap komt." De versie van de titaniumbommen wordt bevestigd door de secretaris van de Federatie Vuurwerkhandel Nederland (FVN), Harry Kapel, die zegt dat er serieuze aanwijzingen zijn dat er bij het bedrijf titaniumbommen werden klaargemaakt. Volgens Kapel zijn er ook aanwijzingen dat er op het terrein zogenaamde 'Japanse kogelbommen' lagen opgeslagen, vuurwerk dat ook een enorme knal en een drukgolf veroorzaakt.

Eerder deze week werd via de actualiteitenrubriek Nova bekend dat S.E. Fireworks onschuldige etiketten op de vuurwerkverpakking liet aanbrengen om onder zware keuringseisen uit te komen. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor het feit dat de zware vuurwerkbommen nooit 'ontdekt' zijn bij inspecties.

De term massa-explosieven brengt dit soort vuurwerk in de categorie 1.1, terwijl ander zwaar 'evenementenvuurwerk' onder de categorieën 1.3 of 1.4 valt. Ter vergelijking: ook munitie en ander explosief materiaal van defensie wordt onder 1.1 ondergebracht, en ligt in bunkers en/of ondergronds opgeslagen. Haarman heeft zijn informatie proberen door te spelen aan minister Pronk van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. "Ik zal het ook aan Justitie doorspelen", verklaarde hij. Wat er van deze verhalen uiteindelijk ook waar zal blijken te zijn, de vuurwerkbranche voelt nu al de gevolgen van de ramp. Bij de zeventig in Nederland actieve bedrijven worden orders afgezegd uit piëteit met de mensen in Enschede. Zo ging het vuurwerk bij het afscheid van Rode Duivel Luc Nilis in het PSV-stadion niet door.

Om halfzeven vrijdagavond kwam in Enschede en omgeving het openbaar leven tot stilstand. Zes dagen na de ramp stapten honderdduizend mensen op in een stille tocht. Daaraan nam behalve premier Wim Kok ook kroonprins Willem Alexander deel, hoewel de toestand van zijn grootvader prins Bernard sinds donderdagavond zwaar verslechterde. In honderdvijftig moskeeën in het land werden de slachtoffers in het vrijdaggebed herdacht.

De tocht was geen herdenking, zo was gezegd, want nog niet alle slachtoffers zijn gevonden. Er werd gisteren zelfs een slachtoffer van de lijst van achttien afgevoerd, omdat gevonden lichaamsdelen niet aan twee maar aan één persoon bleken toe te behoren. Het aantal vermisten kromp, na het bekendmaken van een lijst met eenentwintig namen al snel terug naar tien vermisten. In ziekenhuizen liggen nog altijd tientallen gewonden, van wie zes nog op de intensive care.

De Focus, pagina's 25, 28 en 29 De Bijsluiter, pagina 62

Willem Alexander toch aanwezig ondanks toestand prins Bernard

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234